Micul dejun este considerat de mulți specialiști ca fiind cea mai importantă masă a zilei, iar motivul este simplu, această masă pornește procesele vitale în organism.
Conform Elenei Ozun, nutriționist integrativ, una dintre cele mai întâlnite greșeli este consumul de alimente dulci dimineața: „Micul dejun este cea mai importantă masă pentru că, pornește toate procesele în organism, recuperarea a avut loc pe timp de noapte, iar dimineață cum ne-am trezit trebuie să-i dăm un boost organismului. Problema e că mulți mănâncă la micul dejun dulce pentru că, s-a auzit că este important să mâncăm dulce până la ora 16:00 și ei încep cu micul dejun. Însă, atunci când mâncăm dulce, glicemia crește foarte mult, iar glicemia crescută aduce insulină și pornește fluctuațiile de glicemie, ceea ce în timp ne duce către rezistența la insulină, diabet zaharat și steatoză hepatică. De aceea, este foarte important ca micul dejun să nu fie dulce, să fie foarte bine echilibrat și dulcele să-l lăsăm după masa principală”.

Un alt exemplu care nu este benefic constă în consumul unei cafele cu un croissant: „Am văzut o tendință, lumea alege să mănânce dimineața un croissant cu cafea și acest tip de dulce este periculos pentru glicemia noastră și pentru organismul nostru în general. Croissantul fiind din făină integrală, el instant se transformă în zahăr atunci când este ingerat. De fapt, toată patiseria este astfel, chiar și sandwichurile cu salam le putem lua ca fiind ceva dulce pentru că, și acea pâine se transformă în zahăr, iar din salam nu ai nici proteină suficientă, nici grăsimi ca să echilibreze cât de cât glicemia. Sunt foarte mulți care merg pe partea de cereale cu fructe, cel mai des cu banane și mai pun și niște miere pe lângă, dar și asta este o bombă de zahăr destul de mare pentru că, cerealele dacă sunt integrale este mai bine, dar dacă sunt din acestea care se pregătesc rapid, sunt foarte rafinate și este din nou zahăr în organism”.

Un mic dejun echilibrat trebuie să conțină o sursă bună de proteine și grăsimi: „Acolo este baza pentru un mic dejun care va porni producția corectă de hormoni, va porni digestia și ne va hrăni organismul pe parcursul zilei fără să avem aceste fluctuații de glicemie. Ouăle sunt foarte bune pentru mic dejun, ele pot fi pregătite în diverse forme și dacă mai adăugăm și niște fibre lângă, adică legume sau o salată, atunci este absolut minunat”.

Deși mulți consideră că micul dejun trebuie să fie diferit pentru copii și adulți, Elena Ozun subliniază că regulile de bază sunt aceleași: „Micul dejun pentru adulți și pentru copii nu diferă neapărat, depinde foarte mult de vârsta copilului, dacă vorbim de un copil după 2 ani, atunci nu diferă foarte mult decât cantitatea, în rest regulile sunt aceleași”.

Fiind întrebată ce se întâmplă dacă sărim peste micul dejun, nutriționistul integrativ a explicat: „Este foarte individual și mult contează de starea de sănătate a persoanei, sunt persoane care iau la ora 12 prima masă și este absolut în regulă, căci nu au alte probleme, atunci la 12 ei au o masă echilibrată și ulterior la 17 mai au o masă și se simt bine. Sunt alte persoane care au nevoie de trei mese pe zi și acest lucru este foarte individual și trebuie să testăm aceste aspecte, să înțelegem ce e mai bine pentru unul și ce e mai bine pentru altul. Dacă sărim peste micul dejun frecvent și avem o masă pe la 15:00-17:00 atunci ar putea exista o problemă pentru că, ai tendința să mănânci mai mult, dar cum ziceam, cazurile sunt foarte diferite”.
SURSA FOTO: FACEBOOK