Cafeaua nu este doar o sursă de energie, ci și un aliat de încredere pentru sănătate, atunci când este consumată corect. Potrivit studiilor citate de medicul specialist Mihail Pautov, momentul din zi în care bem cafea joacă un rol esențial în maximizarea beneficiilor pe care această băutură le poate aduce organismului.
„Cafeaua are mulți antioxidanți care ajută la scăderea inflamației din organism. Se pare că, această cofeină se fixează de anumiți receptori de dopamină și îi face mai sensibili la dopamină. Dacă tu bei cafea și te bucuri de ceva, acea bucurie o să fie mai intensă”, explică medicul.
Pe lângă faptul că sporește plăcerea, cafeaua are și efecte pozitive asupra memoriei și randamentului fizic:
„Ea poate fi folosită și ca instrument pentru a reține mai bine anumite lucruri. Dacă ai citit o carte și după bei cafea, o să ții minte mai bine ceea ce ai citit. Cei care consumă cafea au o rezistență mai mare la efort, nu simt atât de mult efortul în timpul sportului. Sportivii care consumă cafea au rezultate mai bune”.
Și beneficiile nu se opresc aici.
„Aceste beneficii se întind până la depresie, persoanele care consumă cafea au un risc mai mic de depresie”, afirmă doctorul.

Totuși, foarte mulți oameni fac o greșeală care anulează aceste efecte ale cafelei.
„Foarte mulți oameni fac o greșeală atunci când beau cafea, aceeași greșeală care îi costă, dar nu își fac rău neapărat”, avertizează Doctorul Mihail.
Un studiu american recent arată că există trei tipuri de consumatori de cafea: morning type (cei care consumă cafea între ora 04:00 și 12:00), all day type (cei care beau cafea toată ziua) și cei care nu consumă deloc.

„Se pare că cei care beau cafea toată ziua nu au niciun beneficiu semnificativ față de cei care nu consumă cafea. Dacă nu consumi deloc cafea nu ai beneficii de pe urma cafelei, dacă bei cafea toată ziua, se pare că la fel, n-ai absolut niciun beneficiu”.
Cei care aleg însă să bea cafea doar dimineața pot trăi mai mult:
„Cei care beau cafea doar dimineața, între 04:00 și 12:00 au un risc mai mic de deces din orice cauză cu 16% și riscul mai mic de deces cardiovascular cu 31%”.
În privința cantității optime, studiile sunt la fel de clare:
„Cei care beau 1-2 cești de cafea dimineața au un risc general de deces mai scăzut, cei care beau 2-3 cești de cafea dimineața au cel mai mic risc de deces. Cei care beau peste 3-4 cafele dimineața au un risc mai mic între cei care beau 1-2 și 2-3 cești. Deci, cel mai bun efect îl au cei care beau 2-3 cești de cafea pe zi”, mai spune Mihail.

Totuși, consumul de cafea după-amiază târziu sau seara poate avea efecte negative asupra somnului.
„Este cât se poate de important să dormi și să dormi bine și profund. Dacă tu bei cafea seara între orele 16:00-20:00, n-o să poți dormi bine. Cafeaua va fi fixată de niște receptori ai oboselii, creierul tău nu va ști că este obosit și tu îi vei perturba tot ciclul de neurotransmițători care te fac să dormi bine și sănătos”.
Așadar, dacă vrei să profiți din plin de beneficiile cafelei, consum-o dimineața, în cantitate moderată, și evit-o după ora prânzului. Cafeaua nu este doar un obicei, ci un instrument de sănătate dacă o folosești corect.
Mihail Pautov este un medic specialist originar din Republica Moldova, stabilit de mai mulți ani în România.

SURSA FOTO: GOOGLE