Alimentația joacă un rol foarte important în modul în care ne simțim de-a lungul zilei. De la nivelul de energie, până la capacitatea de concentrare și starea generală de bine, toate sunt influențate de ceea ce punem în farfurie. Deși este tentant să alegem mese consistente sau gustări rapide, adevărata sursă de energie durabilă vine din alegeri echilibrate și nutritive. În continuare, vom descoperi care sunt acele alimente care nu doar că oferă un bust de energie, dar contribuie și la menținerea sănătății pe termen lung.
Fructe si legume proaspete
Cu cât mâncarea este mai proaspătă, cu atât aceasta oferă mai multe substanțe nutritive. Consumul de fructe și legume de sezon reprezintă cea mai bună modalitate prin care acestea se pot consuma proaspete și pot oferi tot ce este mai bun organismului. Merele, căpșunile, afinele, citricele și morcovii reprezintă doar câteva exemple.

Alimente neprocesate
Chiar dacă un hamburger și o porție de cartofi prăjiți ar putea sa pară o mâncare rapidă și bună la gust, aceasta este alcatuită din elemente cu valoare nutritivă scazută, dar cu indice caloric extrem de mare. Alimentele procesate, precum bomboanele, mâncarea de tip fast-food, mâncarea la conservă sau cea ambalată, sunt sărace în substanțe nutritive. De asemenea, aceste alimente conțin cantități crescute de conservanți, aditivi, sodiu, grăsimi trans și diferite alte ingrediente artificiale ce pot obosi organismul uman.
Proteine slabe
Carnea cu grăsime adaugă numeroase grăsimi saturate în dieta unei persoane. Carnea slabă de pui, curcan și pește oferă proteine de calitate înaltă, cu foarte puține grăsimi saturate. De asemenea, peștele este bogat în acizi grași Omega-3. Somonul și tonul, pot adăuga grăsimi benefice pentru sănătatea inimii și a creierului.

Băuturi fără cofeină
Cofeina poate avea beneficii pentru sănătate dacă este consumată în mod moderat. Deși oferă un impuls pe termen scurt, aceasta nu îi dă in realitate organismului energie. Primele guri dintr-o ceașcă de cafea pot da o senzație de vigilență, dar fără o masă sănătoasă, nivelurile de energie scad dramatic. Totuși, dacă nu se poate renunța complet la cafea, se recomandă consumul fără zahăr al acesteia. De asemenea, ceaiul trebuie consumat tot neîndulcit. Băuturile energizante sau carbogazoase ce sunt pline de zahăr rafinat și alte ingrediente artificiale pot provoca diferite probleme de sănătate și nu cresc nivelul de energie așa cum promit.
Cereale integrale și carbohidrații buni
La fel ca și alimentele procesate, carbohidrații rafinați, precum zahărul și făina albă, nu oferă substanțe nutritive, ci doar un număr mare și nesănătos de calorii. Alegerea produselor din cereale integrale și carbohidrați complecși oferă un număr ridicat de fibre și avantaje pentru organism, inclusiv creșterea energiei.
Semințe și nuci
Semințele și nucile se numără printre cele mai bune alimente ce combat foamea și oboseala. Introducerea unui număr crescut de fructe cu coajă lemnoasă și semințe în dietă îi oferă organismului un plus de energie. Migdalele, nucile braziliene sau pecan, caju, alunele, semințele de dovleac și de floarea-soarelui sunt extrem de bune. Totuși, se recomandă consumarea variantelor brute, neprocesate și nesărate.

Vitamine și suplimente
În cazul în care o persoană nu obține tot necesarul de vitamine și minerale din alimente se poate simți obosită. De exemplu, carența de zinc și cupru poate duce la slăbiciune și fatigabilitate. Astfel, persoana în cauză poate fi nevoită să consume anumite suplimente. Medicul și nutriționistul pot recomanda cele mai bune vitamine și suplimente și pot oferi un regim alimentar optim.

Consumul de apă
Apa este esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Deși apa nu furnizează energie sub formă de calorii, aceasta ajută la facilitarea proceselor energetice din organism. Astfel, consumul de apă constituie un impuls energetic în sine. Se recomandă ca sucurile și cafeaua să fie înlocuite cu apă, în cantitate de aproximativ 2 litri pe zi. Această schimbare simplă poate îmbunătăți nivelul de energie a unei persoane și îi poate susține starea de sănătate.
Ovăzul
Ovăzul nu trebuie consumat doar la micul dejun. El incorporează cantități mari de fibre, dar și proteine. Ovazul poate fi regăsit în comerț sub diferite forme, dar se recomandă cele care nu sunt procesate și nu conțin zahăr. Cu cât ovăzul este mai simplu, cu atât este mai bun. Fulgii de ovăz pot fi combinați cu lapte și puțină miere, oferind în acest mod multă energie pe toat durata zilei.

Cartofii dulci
Cartofii dulci au un gust foarte bun și reprezintă o sursă de energie excelentă. Un cartof dulce mediu conține aproximativ 4 grame de fibre și 20 de grame de carbohidrați, astfel încât digestia este mai lentă și oferă energie constantă pe toată durata zilei. În plus, cartofii dulci sunt mult mai sănătoși decât cartofii albi sau roșii, iar persoanele diabetice îi pot folosi mult mai ușor.
Semințele de chia
Semințele de chia au un nivel crescut de carbohidrați sănătoși, reprezentând o sursă excelentă de energie. De asemenea, sunt bogate în grăsimi sănătoase și fibre, ajutând la funcționarea optimă a digestiei. Carbohidrații și acizii grași Omega-3 regăsiți în semințele de chia au și rol antiinflamator. Pentru utilizarea zilnică, semințele de chia pot fi consumate în amestec cu iaurtul, atât la micul dejun, cât și la prânz. Astfel, nivelul de energie crește, în timp ce senzația de sațietate este menținută mai mult timp.

Odihnă și exercițiile fizice
Odihna și exercițiile fizice reprezintă puncte forte fără de care alimentația nu ar avea efect. Fără odihnă, organismul nu își poate recăpăta forța pentru o nouă zi. Astfel, specialiștii recomandă ca orice persoană să aibă aproximativ 8 ore de somn odihnitor în fiecare zi. De asemenea, activitatea fizică trebuie realizată în mod regulat. Chiar și mersul pe jos și urcatul scărilor reprezintă activități ce pot îmbunătăți starea unei persoane.
SURSA FOTO: GOOGLE