08.12.2021
Tulburarea de orgasm la femei: cauze&solutii

Tulburarea de orgasm la femei este atunci cand o femeie fie nu poate ajunge la orgasm, fie are dificultati in a ajunge la orgasm atunci cand este excitata sexual.

Atunci cand sexul nu este considerat placut, poate deveni o corvoada in loc sa fie o experienta intima satisfacatoare pentru ambii parteneri. Apetitul sexual poate scadea, sexul poate avea loc mai rar, iar acest lucru poate crea resentimente si conflicte in relatie.

Ce este tulburarea de orgasm la femei

Tulburarea de orgasm la femei se refera la lipsa sau intarzierea punctului culminant sexual  sau la orgasmul rar sau mult mai putin intens, chiar daca stimularea sexuala este suficienta si femeia este excitata sexual mental si emotional.

Tulburarea de orgasm la femei este cunoscuta si sub denumirea de anorgasmie sau disfunctie de orgasm.

Nu exista tratament medicamentos recomandat pentru tulburarea de orgasm la femei.

Despre orgasm

Orgasmele pot varia ca intensitate, durata si frecventa. Orgasmele pot aparea cu putina stimulare sexuala, dar uneori este necesara o stimulare mult mai mare.

Aproximativ 10%  din femei nu au avut niciodata un orgasm. 

Este posibil ca femeile sa nu aiba un orgasm, daca actul sexual se termina prea devreme, nu exista suficient preludiu, nu le comunica ceea ce le face sa se simta bine sau partenerul nu tine cont de preferintele femeii. 

Raspunsul sexual presupune ca mintea si corpul sa lucreze impreuna intr-un mod complex. Ambele trebuie sa functioneze bine pentru ca un orgasm sa aiba loc.

Cantitatea si tipul de stimulare necesare pentru orgasm variaza foarte mult de la femeie la femeie. Majoritatea femeilor pot ajunge la orgasm atunci cand clitorisul (care corespunde penisului la barbati) este stimulat, dar mai putin de jumatate dintre femei ajung la orgasm in mod regulat in timpul actului sexual. 

Multe femei cu tulburare de orgasm nu pot avea un orgasm sub nicio forma, chiar si atunci cand se masturbeaza si cand sunt foarte excitate. Totusi, daca o femeie nu are un orgasm pentru ca nu este suficient de excitata, problema este considerata o tulburare de excitare, nu o tulburare de orgasm. Incapacitatea de a avea un orgasm este considerata o tulburare doar atunci cand lipsa orgasmului creeaza disconfort semnificativ in viata femeii.

A avea contacte sexuale fara orgasm poate provoca frustrare si poate duce la resentimente si, uneori, o antipatie pentru orice lucru sexual.

Cauze tulburarea de orgasm la femei

Factorii situationali si psihologici pot contribui la tulburarea de orgasm la femei. Acestia includ urmatoarele:

•    act sexual care se termina constant inainte ca femeia sa fie suficient de excitata (ca atunci cand barbatul ejaculeaza prea devreme);
•    preludiu insuficient;
•    lipsa de cunostinte despre functia sexuala (la unul sau ambii parteneri, lipsa de intelegere a modului in care functioneaza organele lor genitale);
•    comunicare slaba in cuplu despre sex, de exemplu, despre ce fel de stimulare se bucura persoana);
•    timiditate sau jena in a cere partenerului tipul de contact sexual care functioneaza cel mai bine in cazul tau;
•    probleme in relatie, cum ar fi conflictele nerezolvate si lipsa de incredere (exista o stransa legatura intre problemele de cuplu, sanatatea fizica si mintala si tulburarile de orgasm la femei);
•    monotonia in ceea ce priveste activitatea sexuala sau relatia de cuplu;
•    anxietate legata de performanta sexuala;
•    ingrijorarea legata de o posibila sarcina;
•    sentimente negative despre sex, deseori invatate in copilarie sau adolescenta;
•    experienta traumatizanta fizic sau emotional, cum ar fi o istorie de abuz sexual sau viol;
•    tulburari psihologice, cum ar fi depresie, oboseala, stres;
•    contributia genetica.

Mai mult decat atat, tulburarile fizice pot contribui, de asemenea, la tulburarea orgasm la femei. Problemele de sanatate care pot cauza probleme la atingerea orgasmului includ: 

•    leziuni ale sistemului nervos, ca urmare a diabetului zaharat, leziunilor maduvei spinarii, lichen scleros sau scleroza multipla, si anomalii ale organelor genitale;
•    lezarea nervilor pelvieni in urma histerectomiei totale;
•    anumite medicamente, in special inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRIs, un tip de antidepresiv), pot inhiba in mod specific orgasmul;
•    tulburari sau modificari hormonale, cum ar fi menopauza;
•    atrofie vulvovaginala (caracterizata prin uscaciune, mancarime si durere vaginala);
•    boli cronice care afecteaza sanatatea si apetitul sexual;
•    dureri pelvine cronice, cum ar fi endometrioza;
•    spasm al muschilor din jurul vaginului care apare involuntar.

Simptome tulburarea de orgasm la femei

Unele femei cu tulburare de orgasm nu au reusit niciodata sa aiba un orgasm. Altele au avut orgasm, dar in prezent nu mai au.

Exista si situatii in care femeile cu aceasta tulburare au orgasme, dar orgasmele sunt rare sau mult mai putin intense, chiar daca stimularea sexuala este suficienta si ele sunt excitate sexual mental si emotional.

Multe femei cu tulburare de orgasm au alte tipuri de probleme sexuale, cum ar fi durerea in timpul actului sexual (dispareunie) si contractia involuntara a muschilor din jurul deschiderii vaginului atunci cand se incearca penetrarea (sindromul levator ani, numit anterior vaginism).

Tulburarile de anxietate si depresia sunt frecvente la femeile cu tulburare de orgasm.

Diagnostic tulburarea de orgasm la femei

Medicul va face o evaluare si va discuta cu ambii parteneri separat si impreuna, daca este posibil. De asemenea, ei ii cer femeii sa descrie problema cu propriile ei cuvinte.

Medicii diagnosticheaza tulburarea de orgasm la femei pe baza criteriilor din Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale, editia a cincea (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie. 

Aceste criterii sunt:

A.    Oricare dintre urmatoarele simptome trebuie sa fie prezent in toate sau aproape toate (aproximativ 75-100%) actele sexuale (in anumite situatii particulare, sau daca sunt generalizate, in toate situatiile):
1.    Intarziere marcata a orgasmului, frecventa foarte scazuta in obtinerea orgasmului, sau absenta orgasmului.
2.    Intensitatea foarte redusa a senzatiilor orgasmice.
B.    Simptomele au persistat o perioada minima de aproximativ 6 luni
C.    Simptomele provoaca disconfort clinic semnificativ pentru individ.
D.    Disfunctia sexuala nu se explica mai bine printr-o tulburare mintala fara componenta sexuala sau ca o consecinta a unei probleme severe in relatia de cuplu (e.g. violenta partenerului) sau a altor factori majori de stres si nu poate fi atribuita efectelor unei substante sau medicament ori unei afectiuni medicale.

Tipuri tulburarea de orgasm la femei

Tulburarea de orgasm la femei poate sa fie impartita in mai multe categorii:

•    permanenta: a fost prezenta din momentul in care individul a devenit activ sexual;
•    dobandita: a aparut dupa o perioada cu functie sexuala relativ normala;
•    generalizata: nu este limitata la anumite tipuri de stimulare, situatii sau parteneri;
•    situationala: apare doar in cazul anumitor tipuri de stimulare, situatii sau parteneri;
•    usoara: semnele de suferinta cauzate de simptome sunt usoare;
•    moderata: semnele de suferinta cauzate de simptome sunt moderate;
•    severa: semnele de suferinta cauzate de simptome sunt severe sau extreme.

Tratament tulburarea de orgasm la femei

Medicii te pot incuraja sa inveti ce tip de atingere este placut si excitant pentru tine incercand autostimularea, adica masturbare. 

De asemenea, iti pot sugera, cresterea tipului si intensitatii altor stimuli, inclusiv fantezii sexuale, jocuri de rol, videoclipuri, imagini, materiale scrise si sunete cu tenta sexuala.

Alte tehnici de tratament pentru tulburarea orgasmului la femeie, care pot ajuta includ tehnici de relaxare si exercitii de concentrare a senzatiilor. 

In exercitiile de focalizare sensibila, partenerii se ating pe rand in moduri placute. Cuplurile pot incerca sa foloseasca mai multi stimuli sau diferiti, cum ar fi un vibrator, fantezii sau videoclipuri erotice. Un vibrator poate fi util in special atunci cand exista leziuni ale nervilor.

De asemenea, daca partenerii afle mai multe despre anatomia femeii si despre modalitatile de a o excita, poate fi de ajutor. Pentru unele femei, stimularea clitorisului poate fi tot ceea ce este necesar pentru a ajunge la orgasm.

Terapiile psihologice pot ajuta femeile sa identifice si sa gestioneze anxietatea legata de performanta sexuala si problemele de incredere in partener. Aceste terapii includ psihoterapia, terapia cognitiv-comportamentala, terapia cognitiva bazata pe mindfulness si terapia sexuala.

Psihoterapia si terapia cognitiv-comportamentala pot fi utile femeilor care au fost abuzate sexual sau se confrunta cu tulburari psihologice. Aceste terapii pot ajuta femeile sa identifice si sa gestioneze teama de vulnerabilitate si problemele de incredere in partener.

Practicarea mindfulness, concentrarea asupra a ceea ce se intampla in acest moment, poate ajuta femeile sa acorde atentie senzatiilor sexuale, fara sa evalueze sau sa monitorizeze ceea ce se intampla.

Terapia sexuala ajuta, adesea, femeile si partenerul lor sa faca fata problemelor care le afecteaza viata sexuala, cum ar fi probleme sexuale specifice si relatia lor de cuplu.

Articole din aceeasi categorie