28.10.2024
Tehnica manuală de creare a hârtiei! Natalia Loșmanschi explică cum are loc procesul de prelucrare a materiei prime - VIDEO

Înaite să arunci hârtia pe care nu o mai foloseşti, gândeşte-te că îi poţi oferi o a doua viaţă. Hârtie reciclată, măşti decorative sau boluri sunt doar câteva obiecte care pot fi făcute din resturi de hârtie. Mai mult, procesul de creare a hârtiei este unul extrem de interesant şi relaxant şi poate fi o ocupaţie potrivită atăt pentru maturi cât şi pentru cei mici. Întregul proces de creare al hârtiei îl poți vedea într-un reportaj marca O Seară Perfectă.

Deşi pare complicat, pentru hârtia făcută manual, ai nevoie doar de câteva ustensile şi materia primă, care poate fi orice tip de hârtie pe care aveai de gând să o arunci la coşul de gunoi. Meșteșugarul Natalia Loșmanschi a menționat: „Aici utilizăm hârtie folosită, resturi, fâșii de hârtie de la tipografie, pe care o utilizăm în fiecare zi, bonuri, facturi, documente, teze de licență. Ca să capete a doua viața este un proces complex. La început înmuiem resturile de hârtie, minim 4 zile, apoi ea devine foarte moale și flexibilă, după care cu un șurubător, soțul mă ajută să mixez hârtia. A doua oară o mixez în robotul de bucătărie și cu ajutorul a două rame, caserolei cu apă și amidonului, fac hârtia, după care o presez și o pun la uscat, iar mai apoi hârtia este gata”.

Pentru început, Natalia a explicat: „Avem nevoie de o caserolă cu apă, peste care turnăm pulpa deja mărunțită în robotul de bucătărie. Mai apoi adăugăm amidon, aproximativ 100 de grame și începem să mixăm cu apă ca să nu se formeze cocoloașe”. 

Concert de pian și voce, Halloween Party sau spectacolul „Dragoste Vrăjită”!Ce evenimente te așteaptă în această săptămână - FOTO

Acest proces este unul foarte interesant pentru copii. Loșmanschi a povestit: „Recent, am făcut workshop cu două fetițe, ele foarte mult s-au implicat în proces, chiar și fiica mea deja de la un an a început să rupă hârtia, să se joace cu ramele și foarte mult îi place acest proces, deoarece este și relaxant”.

„Ce ține de amidon, eu recomand să-l fierbem și obținem un înlocuitor de lipici PVA. După care avem nevoie de două rame, una cu plasă și alta fără. Pentru miros, adăugăm diferite esențe, iar în cazul nostru eu am adăugat semințe de mușețel, astfel, dacă rupem foaia și o punem într-un ghiveci, va crește mușețel. Am mai făcut un experiment și cu semințe de rucola. Introducem în apă ambele rame, așteptăm să se scurgă apa, scoatem rama de sus, punem o pânză din bumbac, suprapunem rama și scoatem excesul de apă cu bureta, presăm și se formează hârtia. Mai apoi pregătim presa pentru a presa ulterior hârtia reciclată pentru vreo 5-10 minute, aproape toată apa se scurge și mai apoi o punem la uscat”, a mai adăugat Natalia.

Cristina Trînbaci din spatele profesiei de actriță! De ce nu este activă pe rețelele de socializare - VIDEO

După ce am scos hârtia de la presat, o punem la uscat pentru 24 de ore.„Când este gata se observă imediat, eu am un tips ca să o scoatem mai ușor de pe pânză. Tragem de capetele acesteia, după care o punem din nou la presat. Din cauza că am adăugat amidon, fibrele sunt unite una cu alta și se rup mult mai greu”, a explicat meșteșugarul.

Din aceeaşi materie primă, pe langă hârtie, pot fi obţinute şi alte obiecte. Natalia Loșmanschi a spus: „Este posibil din ea să facem și măști, a fost o colaborare interesantă cu maestrul plastic Mihail Latunov, împreună cu el din hârtie umedă prelucrată am făcut niște măști inedite, 100% reciclabile. Ele pot fi și decorate”.

SURSA FOTO: INSTAGRAM

Articole din aceeasi categorie