15.10.2020
„Teatrul Fara Nume” si-a deschis cortinele si te asteapta la un spectacol fara cuvinte! Nicu Tarna: „E un test la inteligenta fiecaruia si vedem cate carti a mai citit.”

Stagiunea la „Teatrul Fara Nume” a inceput cu un spectacol fara cuvinte, dar si cu ceva schimbari in conducerea institutiei.

Printre domeniile care au avut de suferit cel mai mult din cauza crizei provocate de noul coronavirus sunt teatrele, fiind lipsite de spectacole si iubitorii acestora. Invitatul emisiunii O Seara Perfecta, Nicu Tarna, a povestit ca a reinceput activitatea „Teatrul Fara Nume”, dupa o perioada indelungata de pauza, din cauza pandemiei de coronavirus. „Incercam si noi sa fim in rand cu toata lumea care a pornit stagiunea la teatru. Am mai avut si niste oameni raciti, dar lumea uita ca o raceala e ok toamna. Din 9 si 10 octombrie am deschis stagiunea cu premiera noastra. Doar 120 de locuri, din 450, precum am stabilit noi schema ca sa pastram distanta sociala. E prea putin.”

„Din punct de vedere economic chiar nu rezisti. E sub asteptarile financiare aceste spectacle. Sincer, mai bine poate nici nu eram deschisi. Cel putin pentru salarii bani sunt, pentru montari mai grandioase nu cred. Noi folosim ceva dintr-o montare mai veche.”, a continuat Nicu Tarna.

Stagiunea de toamna a inceput la „Teatrul Fara Nume” cu o piesa inedita, si anume, „Si restu-i tacere”, care este un spectacol fara cuvinte. Si restu-i tacere este un spectacol fantezie a lui Mihai Tarna, regizorul sef la Teatrul Fara Nume. E o oda adusa creatorului, omului de creatie, Este zbuciumul, zbaterea lui. La baza sta creatorul William Shakespeare.  „Unii spun ca au inteles jumatate, altii au inteles 80%, unii, din pacate, au zis ca au inteles mai nimic, doar anumite simboluri. E si asta un test la inteligenta fiecaruia si vedem cate carti a mai citit si daca iti pune intrebari este ceea ce ne-am dorit noi. E fara text, nu e coregrafie, e miscare. E alta forma de teatru fara nume. Daca acest spectacol genereaza mai multe idei, este un succes al autorului.”, povesteste actorul.

Cat despre noua conducere a teatrului, Nicu Tarna, care este si directorul TFN a spus: „Chiar din iunie s-a facut concurs pentru cinci institutii teatral concertistice si eu am participat, fiind de 21 de ani in aceasta institutie oficial in calitate de actor, in calitate de personaj sunt mai vechi, fiindca tatal meu de prin '89 a fost directorul teatrului.”

Artistul a mai povestit ca se simte diferit, in calitate de director, din punct de vedere administrativ. „Ideea de a fi un director care vine si bate cu pumnul in masa nu e valabila, probabil, nicaieri si nu e bine asa, mai ales printre artisti. Mai am colegi din domeniu care imi dau sfaturi , nu pot sa stiu tot. Pentru mine sunt lucruri noi. Unica rutina care nu imi place e sa stau in cifre sa urmaresc, dar asta e. Acum multe lucruri se fac online cu semnaturi electronice. dar eu cred ca o sa ne descurcam pentru ca suntem o echipa. In caz ca nu stim un raspuns, atunci il telefonez pe fostul director, care este Tudor Tarna. Important e sa mergem inainte, sa facem un teatru de calitate, un teatru european. Da, este o competitie, un sport, dar sa fie o competitie sanatoasa.”

Nicu Tarna este foarte indignat de faptul ca in tara noastra oamenii nu apreciaza cultura si educatia. „Cultura este pe primul loc, un nivel ridicat de cultura este si un nivel ridicat de economie. Educatia si cultura sunt in primul rand, dupa aia o sa vina restul.”

Cat despre trupa „Gandul Matei”, care anul viitor face 25 de ani si al carui solist este, Nicu Tarna a spus: „Din pacate, din februarie nu am avut niciun eveniment. Fiecare e pe acasa, cu grijile lui. Noi ne pregatim pentru anul viitor, cand facem 25 de ani. E prea usor sa spui adio, e mult mai complicat sa rezisti si sa mergi inainte. Noi mai avem ce spune. Cineva zice ca nu e la moda, dar eu nu sunt la moda, moda este trecatoare. Noi incercam sa facem niste muzica sa dam niste stari, niste emotii. Arta nu este la moda. Multi fac muzica ca berea, noi suntem ca un coniac de 25 de ani si se bea cate putin. In mai, anul viitor speram ca vom avea un concert la Chisinau Arena.”

Priveste interviul in intregime si vezi ce planuri de viitor are artistul, dar si ce spune despre parintii sai si noul membru al familiei, motanul, pe care il are de aproape un an.

Citeste si :  Inca o distinctie in palmaresul lui Nicolae Dabija! Cu ce premiu a fost onorat scriitorul

Sursa foto: O Seara Perfecta, Facebook

Articole din aceeasi categorie