24.02.2018
Stela Botez: "Muzica este sensul vietii mele". Cunoaste-o pe unica "fata cu cobza" - FOTO
O cunoastem cu totii pe Stela Botez, "fata cu cobza", cea care respira doar muzica si folclor. Despre pasiunile ei, planuri si colaborari, afla din interviul ce urmeaza:

Descrie-o pe Stela Botez in 3 cuvinte

Stela Botez este pozitiva, energica si cumpatata.

Esti singura interpreta din R.Moldova care canta la cobza pe scena, cand te-ai indragostit de acest instrument muzical?

Am intanit cobza la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice in 2009, unde am inceput sa studiez Canto Popular, cobza fiind un instrument complementar de studiu. Eu avand experienta de a canta la pian si acordeon, cobza mi s-a dat destul de usor si am indragit acest instrument din prima lectie. Profesorul meu de atunci, Victor Botnaru, m-a incurajat sa ies pe scena sa ma autoacompaniez si mie mi-a placut ideea. Cu cat mai mult apaream in public alaturi de cobza, cu atat mai multa priza la public aveam. Ulterior a urmat periada festivalurilor si concursurilor de folclor de la noi si din Romania, o etapa care a stat la baza carierei mele in domeniul muzicii populare, o etapa pe care am trecut-o cu succes tot datorita cobzei. Cu acest instrument eu eram remarcata din multimea de concurenti, iar oamenii au inceput sa imi spuna ,,fata cu cobza,, pana sa retina numele meu. Aceasta porecla mi-a venit ca o manusa.

Care sunt calitatile care definesc un artist complet? 

In ultima perioada am inteles ca ma simt mai bine sa fiu un artist complex decat complet, pentru ca un artist cu abilitati multilaterale are unde creste, are ce spune mai mult, poate experimenta, poate indrazni. Pentru mine un artist are nevoie de mult talent si mult mai multa munca, perseverenta, curaj si noroc pentru a se afla in momentul potrivit si in locul potrivit. Uneori artistul se regaseste mult mai tarziu, dupa multe incercari, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba foarte multe calitati pe care sa le foloseasca intru realizarea sa artistica.

Ce te pasioneaza cel mai mult? 

Tot ce fac eu vine din pasiune. Daca in copilarie aveam pasiunea pentru cantat, acuma muzica este sensul vietii mele. Pasiunea mea pentru crosetat sau brodat s-a transformat in confectionarea cu maine proprii a 3 costume populare, pasiunea mea de candva demult pentru fotografie s-a transformat astazi in sesiuni foto pe diferite tematici si colaborari cu fotografi, branduri etc, pasiunea mea pentru actorie s-a transformat in proiectul Povestea Omului cu actorul Andrei Sochirca, experienta pentru care am obtinut nominalizare pentru cel mai bun debut in actorie la Gala Premiilor UNITEM 2015. Tot actoria m-a ajutat sa joc spectacoluol muzical-teatral ,,Fata cu cobza,,. Pasiunea mea pentru invatatura a insemnat 10 ani de pedagogie in care am incercat sa-i invat pe copii ceea ce stiu eu mai bine. Pasiunea mea pentru citit s-a transformat in colectionare de carti cu autografe de la autorii romani si autohtoni si aici am un vis, cel de a scrie si eu o carte. Am mai multe pasiuni si cu siguranta ele imi aduc bucurie si satisfactie, dar totodata ma pun la treaba.

Canti muzica populara si totusi: crezi ca se poate forma o simbioza armonioasa intre traditional si modern? 

Eu am descoperit tarziu muzica populara, abia la 16 ani si de atunci combin viata moderna cu cea folclorica si inteleg ca ceea ce avem noi ramas de la stramosii nostri, e cea mai mare valoare a neamului. Noi avem folclorul in sange chiar daca nu ne dam seama de acest lucru si ascultam rock spre exemplu, noi am pastrat trasaturile de caracter ale stramosilor nostri chiar daca am imprumutat multe de la alte popoare si ne-am dezvoltat personalitatea. Mi se pare genial sa poti combina traditionalul care te reprezinta ca si neam cu modernul la care evoluaza viata. Eu incerc sa combin cum pot, sper sa imi reuseasca frumos.

Cu cine ti-ai dori o colaborare?

Intotdeauna am savurat cu placere experientele cu oameni interesanti, oameni de calitate. Am avut norocul sa stau de vorba cu foarte multa lume notorie din domeniul meu si nu numai. Pana acum am reusit sa colaborez cu majoritatea orchestrelor de muzica populara de la noi si din Romania si anume cu Lautarii, Fratii Advahov, Mugurel, Folclor, Busuioc Moldovenesc, Doina Gorjului, Doina Baraganului, Doina Covurluiului, Orchestra Radiodifuziunii Romane, am colaborat cu Alex Calancea Band, Moldovan National Youth Orchestra, cu Rap-erul Kapushon si Capely, cu Guz, Andrei Sochirca, impresarul Serghei Orlov, compozitoarea Anastasia Lazarencu, regizorul Nicolae Gheorghe Rusu, interpretul Aurel Moldoveanu si multi alti oameni frumosi. Muncesc in continuare cu oameni la fel de buni si sper la cat mai multe colaborari de succes.

Este cunoscut faptul ca vestimentatia populara autentica nu costa putin. Cat valoreaza cea mai scumpa ie din garderoba ta?

Pentru mine valoarea elementelor costumelor populare nu consta in bani, ci in complexitatea lor, frumusetea si incarcatura emotionala. Eu spre exemplu tin foarte mult la cele doua pestelci cusute cu mana mea pentru care am achizitionat doar materialele, dar ele pentru mine sunt cele mai scumpe din garderoba. De fapt, fiecare ie isi are povestea ei si valoreaza mult. Cea mai noua achizitie a mea este rochia etno-rock de la Rodica Nicov la care tin foarte mult si care ma face sa ma simt speciala, cu aceasta rochie simt ca pot combina traditionalul cu modernul. 

Ce asteptari ai de la 2018?


In fiecare an eu imi fac totalizarile pentru anul vechi si imi planific in agenda anul nou. Multe proiecte planificare reusesc sa le realizez, iar celelalte raman pentru urmatorul an. 2018 este anul in care vreau sa duc la bun sfarsit unele lucruri pe care le-am planificat in 2017, iar visurile noi urmeaza sa fie asternute pe hartie, apoi materializate. Cred ca 2018 va fi un an mai bun. Deja e foarte bun.


Sursa foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie