09.11.2019
Sindromul Cenusaresei: femeia care se teme in permanenta de singuratate
Sindromul Cenusaresei a fost teoretizat prima data in 1990 de psihologul Colette Dowling in „The Cinderella Complex: Women’s hidden fear of independence”. Acest complex se refera la acele femei dominate de frica de singuratate, de teama de a fi independente si de dorinta de a fi in permanenta protejate de cineva.

Acestea cauta in permanenta un barbat pentru a se pune la umbra lui, considerand ca nu vor putea niciodata sa se descurce singure.

Aceasta frica de singuratate reprezinta sentimentul lor dominant, de cele mai multe innascut in copilarie, atunci cand parintii tind sa fie exagerat de implicati sau, din contra, atunci cand nu se implica mai deloc in viata copilului.

Astfel, inca de la o varsta frageda, se naste nevoia de a fi sustinuta de cineva. Pentru ca asa a fost invatata de niste parinti supraprotectori sau pentru ca nu a avut niciodata sprijinul lor.

Din pacate, o femeie ce are aceasta suferinta nu cauta problemele acolo unde sunt de fapt, si anume in ea insasi. Din contra, ea cauta sa se ascunda de ele, incercand sa isi descopere eroul care o va salva de ea insasi.

De cele mai multe ori, in viata reala, barbatii simt destul de repede aceasta problema, o considera un semn de slabiciune si ajung sa se foloseasca de acea femeie o perioada scurta.

Astfel, de cele mai multe ori, femeia ce sufera de sindromul Cenusaresei are o viata ce poate semana cu un carusel. Intra in relatii cu tot sufletul si dorinta de a se simti protejata, insa, foarte repede, relatia se sfarseste. In acest mod, apare un sir prelung de relatii, in care femeia cauta in permanenta si cu asiduitate acelasi lucru: protectia unui barbat.

Acest sindrom, din pacate, nu le ajuta nici pe femeile care au o inteligenta peste medie, pentru ca si acestea tind sa faca aceleasi greseli. De aceea, in cazul in care descoperiti ca aveti aceasta suferinta, cel mai bun remediu il poate reprezenta un specialist psihoterapeut. Impreuna puteti descoperi care va sunt temerile, precum si modul acestora de manifestare, pentru ca mai apoi sa puteti gasi acele calitati ce va pot construi o stima de sine echilibrata si increderea in fortele proprii care v-au lipsit.

Abia apoi puteti aborda cu usurinta o noua relatie in care nu veti mai cauta doar protectia barbatului, renuntand la orice pentru a o primi. Veti putea descoperi modul prin care puteti construi o relatie care sa aiba la baza calitatile ambilor parteneri. Doar asa puteti avea o relatie trainica in care sa va puteti savura viata cu placere.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie