20.03.2020
Reportajul ei a solidarizat mii de oameni! Prezentatoarea PRO TV Chisinau, Sorina Obreja: „Cel mai important mesaj pe care l-am transmis in acele reportaje despre doctori e ca acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa ne protejam fiecare dintre noi, sa fim egoisti in sensul cel mai bun – sa ne iubim pe noi, sa avem grija de sanatatea noastra si de a celor dragi noua.”

Sorina Obreja, gazda celui mai important buletin de stiri de la PRO TV Chisinau, a mobilizat o tara intreaga gratie materialelor sale despre medicii care se dedica trup si suflet muncii cu pacientii suspecti si infectati de COVID-19.

Alaturi de lucratorii medicali si politisti, jurnalistii sunt si ei in „prima linie de front” a statului, informand rapid si corect despre tot ce se intampla in societate.
Cum fac fata jurnalistii intr-o situatie atat de alarmanta si de ce prezentatoarea principalului buletin de stiri s-a expus pericolului pentru a realiza un reportaj cu unul dintre medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Toma Ciorba”, afla dintr-un interviu exclusiv oferit de Sorina Obreja pentru Perfecte.md.
Citeste si

1. Cum a decurs aceasta prima saptamana de foc?
Este o situatie fara precedent pentru intreaga lume, asadar, e o situatie noua pentru toata tara si, deci, si pentru echipa noastra de stiri. Din momentul in care in Moldova a fost inregistrat primul caz de coronavirus, a fost ca si cum am intrat intr-o noua etapa, fara sa stim ce poate sa urmeze, cu evenimente imprevizibile si lucruri cu care nu ne-am confruntat pana acum in cariera de jurnalisti.

 2. Cum te-ai decis sa realizezi reportajele cu medicii?
Cand au inceput sa fie internati pacienti infectati si suspecti la COVID-19, spitalele au devenit brusc foarte inchise. Ce se intampla in spatele acelor porti unde au acces doar ambulantele? Cum reusesc medicii sa faca fata numarului de pacienti in continua crestere? Cateva zeci de suspecti pe zi – e mult sau putin pentru cei care ii trateaza in fiecare zi in institutiile medicale de la noi? Cum se protejeaza ei, cei care sunt zilnic in contact cu presupusi oameni infectati? Ne-am pus toate aceste intrebari si am cautat raspunsuri. Am reusit sa obtin, initial, doar cateva minute din timpul, atat de pretios, al unui medic infectionist de la spitalul „Toma Ciorba”, implicat direct in acest proces, Petru Paveliuc, care ne-a povestit cum e acolo. Apoi am reusit sa stau de vorba cu o echipa de la ambulante, doctorii care intervin imbracati, cum glumeau si ei, ca niste cosmonauti, atunci cand e cazul.
3. Impactul reportajelor cu medicii a fost unul major, pornind o campanie de donatii. Prin ce crezi ca a motivat aceste materiale?
Din aceste reportaje, realizate in fuga, a fost clar ca medicii au nevoie de sustinere, cel putin de sustinere morala. Doctorul pe care l-am cunoscut la „Toma Ciorba” era epuizat - nu doar pentru ca nu mancase pana dupa-amiaza, ci si pentru ca atat el, cat si colegii sai s-au pomenit in fata unui virus necunoscut, a unor pacienti care sufera de o boala pe care ei nu o pot controla si nu stiu cum poate evolua maine sau peste cateva ore. Si mai mult decat atat, sunt nevoiti sa infrunte valul urias de panica si teama care a cuprins tara noastra, la fel ca si intreaga omenire. Mesajul a fost inteles de o multime de oameni care si-au oferit sprijinul, demonstrand inca o data cat de solidari putem fi atunci cand e nevoie – pranzuri calde pentru medici, donatii pentru spitale din care pot fi procurate medicamente, echipamente si dezinfectanti, calatorii gratuite pentru doctori si chiar, din cate am inteles, piese de mobila pentru spitale. Si, totusi, cel mai important mesaj pe care l-am transmis in acele reportaje despre doctori e ca acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa ne protejam fiecare dintre noi, sa fim egoisti in sensul cel mai bun – sa ne iubim pe noi, sa avem grija de sanatatea noastra si de a celor dragi noua, iar aceasta e singura metoda prin care, impreuna, putem invinge boala.4. Nu-ti este frica sa fii expusa pericolului in aceasta perioada?
Imi este frica, desigur. Tocmai de aceea respect regulile elementare, pastrez distanta pana la intervievat, cat dureaza filmarile nu duc, categoric, mainile la fata, si imediat dupa – mi le spal bine si le dezinfectez. Microfoanele, camerele si alte echipamente sunt si ele dezinfectate. Iar la sediul PRO TV avem dezinfectant la fiecare pas, in plus, fiecare dintre cei care ies pe teren poarta solutia in buzunar.

5. Cum ii protejezi pe cei de acasa, dat fiind faptul ca esti expusa pericolului atunci cand interactionezi cu sursele?
Acasa, ma port exact ca medicii – ma izolez cat pot de cei dragi: sarutari – interzis, imbratisari – cu atentie, vesela separata, la fel ca si multe alte lucruri minore. Azi ma simt bine, dar perioada de incubatie e de 14 zile, asa ca nu se stie.
6. Cum este sa-ti stii echipa in pericol pe teren in aceasta perioada?
Poate ca ii obosesc, repetandu-le de fiecare data la telefon colegilor mei care merg pe teren sa fie atenti, sa nu duca mana la fata, sa se spele, sa stea departe de cei de la care iau interviuri, sa puna mainile pe cat mai putine suprafete, dar e felul in care ma asigur ca nu uita sa se protejeze. Tin la fiecare dintre ei si sanatatea lor e primordiala nu doar acum, ci intotdeauna.

7. De ce depinde o buna organizare a echipei intr-o asemenea situatie de criza? Cum iti motivezi colegii?
Stii, sunt multe lucruri care ne unesc, dar cel mai mult - faptul ca ne facem meseria cu dedicare si intelegem cat de importanta este munca noastra pentru oamenii care ne privesc de acasa. Este esential ca ei sa fie informati corect si la timp, mai ales acum. Te sperii daca gasesti in magazin un raft gol, dar daca ai porni televizorul sau ai deschide site-ul de stiri si nu ai gasi informatii… atunci? Situatiile necunoscute creeaza panica, iar noi avem grija sa stiti cum decurg evenimentele si o facem in stilul nostru – fara sa exageram si fara sa ascundem lucruri. Ne punem intrebarile pe care si telespectatorii si le pun si venim cu raspunsuri in jurnalele de stiri.
Surse foto: Instagram.com; Google.com
Articole din aceeasi categorie