12.01.2020
Relatiile toxice: cand stii ca trebuie sa pleci pentru a nu-ti sabota fericirea
O relatie echilibrata intre doi adulti aduce crestere si are la baza incredere si sustinere. Acest echilibru presupune deschidere si rabdare pentru a intelege atat nevoile personale, cat si pe cele ale partenerului.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), atunci cand doar unul ofera, se creeaza un dezechilibru pe balanta relatiei. Daca unul trage intr-o directie si celalalt vrea sa ramana pe loc, se naste presiunea, iar cand lipsesc sustinerea sau comunicarea, se naste frustrarea.

“Atata timp cat o relatie ne tine pe loc sau, din contra, ne trage in jos, ea devine o oportunitate de invatare a unei lectii, in cel mai bun caz. Uneori e bine sa trecem si prin acestea. In acelasi timp, e important sa stim cand sa ne oprim, sa multumim pentru lectie ca mai apoi sa dam drumul si sa mergem mai departe. Cu cat insistam mai mult sa nu invatam lectia si ne incapatanam sa tinem de ceva ce nu functioneaza, cu atat mai mult ne limitam reciproc”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Prin decizia constienta de a ne agata de o relatie in care stim ca nu suntem fericiti, facem in mod asumat rau, noua si partenerului/ei.

„Daca ne incapatanam sa ramanem in relatii toxice, ne limitam sansele de a intalni persoana care ne-ar putea face fericiti cu adevarat si tinem si cealalta persoana departe de cineva alaturi de care chiar ar putea fi fericita. Daca ne complacem intr-o relatie care nu mai functioneaza, sabotam fericirea noastra si a persoanei de langa noi. Si inainte sa spui ”Asa, si ce imi pasa mie? Pentru mine nu face nimic ca sa fiu bine!”, am sa te intreb asta. Pe tine cine te opreste sa faci alegerea potrivita pentru tine? TU o faci! Vei putea gasi linistea si sa iti imparti fericirea cu altcineva, in momentul in care iti asumi sa mergi mai departe, dand drumul la ceea ce nu mai este de mult pentru sufletul tau”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Articole din aceeasi categorie