18.01.2023
Regele umorului - Gheorghe Urschi a implinit 75 de ani! „Mereu cu zambet, cu har si cu replici simple, insa care transmiteau umorul sufletului sau” - VIDEO

Umoristul, actorul, regizorul si marele scriitor al Republicii Moldova isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. Artistul, supranumit „regele umorului moldovenesc”, implineste frumoasa varsta de 75 de ani. 

Omul care a invatat o tara intreaga sa zambeasca s-a nascut pe 18 ianuarie 1948, in ajun de Boboteaza.

Pe pagina oficiala de Facebook a maestrului, administrata de fiicele acestuia a fost publicat un videoclip in care vedem mai multe secvente cu artistul in tinerete, cand evolua pe marele scene de la noi. 

Interpretul Ion Paladi, decorat cu titlul onorific „Artist al Poporului”! Vezi mesajul emotionant scris de muzician pe retelele sociale - FOTO

Internautii au scris o multime de mesaje frumoase de felicitari. „La multi ani! Mereu cu zambet, cu har si cu replici simple, insa care transmiteau umorul sufletului lui Gheorghe Urschi. Va dorim sanatate, dorinte implinite si numai urari de bine”, „La multi ani, maestre”, „Sanatate multa, maestre”, „La multi ani, maestre. Toata stima si respectul. Sa ne traiti intr-un multi ani fericiti”, „La multi ani frumosi, sanatosi, fericiti, cu bucurii, impliniri si succese deosebite”, „Sanatate multa, bucurii, dar si rabdare. Multa putere fiicelor! Doar fetele tatei ii pot alina durerea prin devotament si dragoste. La multi ani”. 

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, Gheorghe Urschi a scris carti si piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni si concerte. El a scris piesele de teatru: „Mezinul”, „Vom trai si vom vedea”, „Testamentul”, „Testamentul - 2”, „Doi cocori, doua viori”, „Si iar Chirita!” si o duzina de piese pentru copii. 

A scris cateva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescentei”, „Baiatul cu ghitara”, „Cazuri si necazuri, Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese in 3 volume”. De asemenea, prin anii 70'-80' Gheorghe Urschi a tradus multa literatura din limba rusa: Maksim Gorki, Vampilov, Astafiev etc. A scris versuri si muzica pentru mai multe cantece, piese de muzica usoara si romante.

Pasha Parfeni, Aliona Moon si Sunstroke Project sunt doar cativa din artistii care urmeaza sa participe la Preselectia Nationala „Eurovision 2023”. Vezi lista integrala a participantilor - FOTO

A scris scenariile si a regizat trei filme: „Cine arvoneste, acela plateste”, „Valeu, valeu, nu turna!” si „Fenta”.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale si Uniunii Scriitorilor din Moldova.

In 2008 a fost apreciat cu distinctia: Cavaler al „Ordinului Republicii”.

La 20 iulie 2012, fostul Presedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese in activitatea de creatie si merite in dezvoltarea genului satirico-artistic.

Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de nastere, a devenit cetatean de onoare al orasului Chisinau.

Din 26 august 2019 Gheorghe Urschi este Laureat al Premiului National.

Si-au unit vocile intr-un duet neasteptat! Colaborarea dintre Kapushon si Igor Cuciuc i-a uimit pe toti: „Am reusit sa ne imprietenim” - VIDEO

Gheorghe Urschi s-a nascut la data de 18 ianuarie 1948, in satul Cotiujenii Mari din raionul Soldanesti. Acum cativa ani, cel mai iubit umorist a fost tintuit intr-un scaun cu rotile in urma unui atac cerebral. Actorul a reusit sa-si revina partial si de atunci traieste o noua viata.

Articole din aceeasi categorie