04.01.2025
Procrastinarea - de ce amânăm sarcinile pe ultima sută de metri? Sfaturi și strategii pentru a depăși acest moment de la psihologul Ana Gudima - VIDEO

Cine nu a lăsat vreodată îndeplinirea unor sarcini pe ultima sută de metri? Despre procrastinare și cum o gestionăm, ne spune psihologul Ana Gudima.

Noul an aduce oportunitatea de a planifica viitorul, de a stabili obiective și de a găsi curajul necesar pentru schimbare. De ce, totuși, amânăm unele sarcini și cum putem gestiona procrastinarea?

Ce este procrastinarea? 

Psihologul Ana Gudima a explicat: „Procrastinarea este un comportament de amânare pe mâine a sarcinilor pe care ni le-am propus. Dacă vorbim despre procrastinare, vorbim mai mult despre frică. Foarte mulți oameni leagă procrastinarea de lene. Dar lenea, vine cu fericirea, cu bucuria că „o să stau bine pe canapea, mă uit la un serial și va fi totul super”, dar procrastinarea vine cu simțul de vinovăție și cu o foarte mare frică. Este o diferență foarte mare între aceste două lucruri, de aceea dacă vă bucurați când vă odihniți, vă felicit, nu este procrastinarea”.

Care sunt cauzele principale ale procrastinării?

„Ea ne spune niște lucruri care vorbesc foarte tare despre noi. Dacă este vreo frică, atunci la noi a fost o durere în trecut. Adică, teama de durere care a fost de exemplu la școală sau universitate, unde un profesor v-a făcut să suferiți, ați trecut prin rușine, umilință, o durere. Și durerea aceasta se menține pe parcursul vieții și dacă trebuie să ieșim în public, avem frică de public, dacă trebuie să ieșim cu o prezentare, nu vrem, amânăm cât mai mult pentru că ne este frică să simțim iarăși durerea ceea. Este și zona de confort. De exemplu, noi nu știm de ce trebuie să facem ceva, nu înțelegem nici valoarea, nici obiectivul, nu avem motiv și motivație. Dacă noi nu știm de ce, nu vedem valoarea și recompensa la final, noi nu o vom face. Dacă nu știm cum, efort creierul nostru nu va face, noi suntem ghedoniști, noi vrem să ne fie bine. Dar, procrastinarea nu merge cu bine și dacă vrem să creștem, trebuie să înțelegem de ce ne este frică, de ce noi nu cunoaștem cum și de ce noi nu putem afla nevoile sau valorile noastre. Și încă o cauză importantă este lipsa de disciplină, pentru că sunt cumva poluri opuse. Dacă noi avem disciplină, nu vom vorbi despre procrastinare”,  a notat Ana.

De ce evităm să efectuăm anumite sarcini?

Psihologul a continuat: „Ceva ne provoacă o durere, ceva o plăcere. De aceea, ce ni se dă foarte ușor, provoacă plăcere, noi o vom face, ce ni se dă greu, nu vom face sau vom amâna”.

De ce trebuie să luptăm cu procrastinarea?

Ana Gudima a notat: „Pentru că, noi putem să facem prin efort, prin durere, că trebuie, dar la final vom fi lipsiți de energie. Dar asta la nimeni nu trebuie, pentru că mai avem acțiuni de făcut, avem viață de trăit și ca să nu ne istovim așa, mai bine să atragem atenția la lucrurile de care avem nevoie”.

Cum putem gestiona procrastinarea?

Psihologul recomandă: „În primul rând, trebuie să o conștientizăm. Dacă noi înțelegem că avem procrastinare, noi o acceptăm. Mai departe, cerem un ajutor, lucrăm cu un specialist, care ne poate ajuta să trecem prin momente negative și lucrăm la disciplină. Pentru că nouă nu ne place să ne ducem prima dată la sala de sport, dar după un an, nu mai poți fără asta. Fix așa și în acțiunile care trebuie să le facem zilnic și care nu sunt plăcute uneori”.

Ce recomandări aveți pentru toți la început de an?

Ana Gudima a concluzionat: „Unicul tips, care vă ajută să aveți motivație, vine doar din acțiune. Niciodată stând pe un loc, tu nu vei putea face ceva sau vei avea motivație. Încrederea de sine, motivația și disciplina, vin doar din acțiuni. Primele dăți e dificil, dar acționează, asta aș spune în primul rând. În al doilea rând, ascultă ce îți trebuie ție, învață să spui nu, acolo unde nu îți trebuie și iubiți-vă”.

SURSA FOTO: INSTAGRAM/ FACEBOOK

Articole din aceeasi categorie