18.05.2020
Prezentatoarea PRO TV, Sorina Obreja - cucerita definitiv! „Cand vine vorba de dragoste, toti suntem la fel de prosti.”

„Femeia la 1000 de grade” de Hallgrimur Helgason este cartea care mi-a ocupat frumos inceputul acestei primaveri.

Un roman ca un razboi, care nu te lasa sa respiri pana nu il inchei, un roman cat o viata, ce te poarta prin anii traiti de eroina, te face sa o compatimesti, sa o condamni si abia la sfarsit sa o intelegi.

Este o poveste construita de autor despre nepoata unui presedinte islandez, dar care merge mult mai departe decat realitatea, fiind un roman de fictiune. Adolescenta traita in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial cuprinde pagini zguduitoare - iubire, dezamagire, violuri in serie, ratacire si regasire. Herra cara cu ea, de-a lungul povestirii, istoria intregii Europe, devastata de atrocitatile acelor vremuri. Ea isi incheie viata intr-un garaj cu o grenada in mana pe care o are de la tatal sau si pe care a purtat-o decenii la rand ca pe o inima in plus tinuta in buzunar.

Autorul, Hallgrimur Helgason, pictor si romancier islandez, te cucereste cu un simt al umorului fin, cu metafore indraznete si un scris doldora de senzatii. Las aici cateva fraze care m-au pus pe ganduri si pe care le-am discutat cu voi in story pe Instagram:

„Cand vine vorba de dragoste, toti suntem la fel de prosti”.

„Nu exista ceva mai ridicol decat razbunarea unui las, nici ceva mai tragic”.

„Asa lucreaza sufletul - incearca sa atenueze fiecare soc, repetandu-l la nesfarsit, pana cand il goleste de durere”. 

Surse foto: Google.com, arhiva personala

Articole din aceeasi categorie