16.07.2022
Povestea Lizei, fetita de 4 ani care nu a mai ajuns acasa. Ultimele ei ore de viata, surprinse in imagini, inainte de atacul din Vinita

Liza Dmitrieva, in varsta de patru ani, este unul dintre cei trei copii care au fost ucisi in bombardamentul de joi de la Vinita, pe o strada aglomerata dintr-un oras care scapase relativ neatins de razboi. Mama ei a supravietuit exploziei, dar cu rani grave. Ultimele ore din viata micutei au fost surprinse in cateva fotografii care au fost rezumate intr-un reportaj The Guardian. Viata si moartea Lizei Dmitrieva reprezinta simbolul unui conflict in care sfarsitul vine adesea fara avertisment, din cer.

Momentul exploziei uneia dintre rachetele rusesti care au lovit joi orasul ucrainean Vinita a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. Pe imaginile publicate de agentia TPYXA se vede cum oamenii se arunca la pamant sau o iau la fuga in cautarea unui adapost.

O serie de videoclipuri si fotografii postate pe retelele sociale au surprins ultimele ore de viata ale Lizei, care a implinit patru ani in martie, in plina invazie rusa a Ucrainei. Mama ei, Irina, si-a pierdut un picior in atacul care a fost condamnat de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept „un act de terorism deschis”.

Mama Lizei isi dusese fiica intr-un carucior in culorile roz si negru la un centru de dezvoltare si educatie dintr-un oras despre care se credea ca este departe de linia frontului, la patru ore de mers cu masina spre vest de capitala Kiev.

In prima filmare, surprinsa la 9.38 dimineata, Liza poate fi vazuta in timp ce isi impinge caruciorul. Este imbracata cu ciorapei albi si are un top de blugi albastru. In par avea o clama alba in forma de fluture. Liza zambeste spre mama ei care merge alaturi.

In alte cadre apare si Irina, imbracata in alb si zambind timid. In alta fotografie, Liza poate fi vazuta stand ghemuita langa o masa joasa din centrul de educatie in timp ce priveste mai multe imagini in timpul unei sedinte de logopedie.

liza-copil-vinita-guardian1

Cu putin timp inainte de ora 11 dimineata, mama si fiica merg pe trotuar de-a lungul unei zone a pietei centrale Premehoy din Vinita. Trec prin zona Casei Ofiterilor din oras, o cladire cu colonade din epoca sovietica, folosita acum ca centru cultural pentru concerte si spectacole.

Liza nu a ajuns niciodata acasa. Imediat dupa ora 11 dimineata, trei rachete au lovit in apropierea centrului cultural.

In mijlocul macelului, mai multe imagini – pe care The Guardian nu le publica – o arata pe Liza moarta, in caruciorul ei rasturnat. In apropiere este un picior taiat. Bratul unui soldat este vizibil in unele cadre intinzandu-se spre carucior. Fragmente mari de metal sunt in zona, iar o coloana de fum dens umple cerul.

Liza a fost unul dintre cei trei copii ucisi in atacul de pe strada aglomerata din oras. Mama ei a supravietuit exploziei initiale cu rani grave.

„Ira (Irina – n.r.) era aparent constienta cand a fost dusa la sectia de terapie intensiva, dar Liza a murit pe loc. Nu pot spune mai multe. Este prea dificil.", a povestit o prietena a tinerei femei.

Olena Zelenskaya, sotia presedintelui Zelenskiy, a spus ca a recunoscut-o pe fetita dintr-un videoclip de Craciun pe care l-a facut pentru a marca sarbatorile.

„Astazi am fost ingroziti sa vedem o fotografie cu un carucior pentru copii rasturnat in Vinita. Apoi, citind stirile, mi-am dat seama ca o cunosc pe aceasta fata”, a spus Zelenska intr-o postare pe Twitter joi tarziu. „Ne-am intalnit in timp ce inregistram un videoclip pentru sarbatorile de Craciun.”

In videoclipul, publicat alaturi de comentariile ei, Liza poate fi vazuta pictand globuri de Craciun alaturi de Prima Doamna.

Olena Zelenskaya a publicat pe conturile ei de social-media un montaj video realizat cu acea ocazie si un mesaj emotionant. Si-a amintit cum fetita a reusit sa se picteze nu doar pe ea, rochita de sarbatoare, ci si pe toti ceilalti copii si pe cameramani. „Nu voi scrie acum ce le-as dori cu adevarat celor care au ucis-o”, a scris sotia liderului de la Kiev.

Rusii au bombardat joi, in mijlocul zilei, orasul Vinita din centrul Ucrainei. Doua rachete Kalibr, lansate de pe un submarin rusesc din Marea Neagra, au lovit centrul orasului. Printre cladirile distruse se numara un centru comercial, blocuri de locuinte, dar si un centru medical.

Articole din aceeasi categorie