19.11.2020
Mihaela Esanu, studenta la Harvard: „Am avut profesori care au Premiul Nobel si sunt atat de cu picioarele pe pamant, se comporta ca de la egal la egal, asteapta sa invete lucruri noi de la noi, studenti.”

Mihaela Esanu isi face studiile la Harvard si este o tanara foarte activa si ambitioasa.

Citeste si :  Femeile de fier! Cine sunt doamnele care scriu istorie, fiind in fruntea statelor

Contactata de echipa O Seara Perfecta, Mihaela Esanu a povestit de ce acum nu este peste ocean, dar in Germania. „Din cauza pandemiei din anul acesta, studiile la Universitatea Harvard, cum si la alte universitati, nu doar din Statele Unite, dar din intreaga lume au loc online, pe Zoom. Am decis sa profit de situatia creata si pe langa faptul ca urmez studiile la Harvard, fac si doua cursuri la Universitatea Hamburg, Germania, de drept. Acum am realizat ca sunt foarte des epuizata la sfarsitul zile pentru ca am atat de multe chestii de facut. Inainte de a aplica la Harvard una din ideile pe care le aveam era sa studiez dreptul in Europa si pentru ca suntem in asa circumstante am zis sa vad daca ramane o optiune pentru mine in viitor sau totusi ma orientez spre a ramane cu o profesie in Statele Unite.”

La Harvard, Mihaela studiaza stiinte politice. „Spre deosebire de universitatile din Europa, in State ai mai mult timp sa te gandesti si sa iei o decizie importanta. O saptamana in urma am declarat ca voi studia stiinte politice si limbi si literaturi germanice. Voi face o combinatie intre cele doua. Probabil dreptul ar fi fost alegerea mea principala la Harvard, dar in Statele Unite nu poti sa inveti dreptul la licenta. Trebuie sa faci facultate dupa ce ai o licenta in alt domeniu. Se considera ca si medicina si business-ul, domenii in care trebuie sa fii convins ca doresti, dar nu poti la 18 ani sa spui ca vei fi avocat, iti dau mai mult timp sa reflectezi asupra deciziei.”

De curand a reusit sa publice si un articol intr-o publicatie a Harvard-ului. „Pe campus avem foarte multe activitati extracuriculare, unele dintre ele legate de jurnalism. Sunt diferie reviste care sunt editate si scrise in integralitate de catre studenti. Articolul meu este primul pe care l-am scris si este despre protestele din Belarus si de actiunile comunitatii internationale in legatura cu acest conflict.”

„Eram foarte stresata anume sa am o idee foarte clara in legatura cu cine vreau sa fiu si ajunsa la Harvard am vazut cat de acceptabil si normal e sa nu stii 100% cine vrei sa fii peste 5-10-15 ani.”, mai povesteste studenta.

Fiind eleva la liceul Gheorghe Asachi din Chisinau, Mihaela este stuenta la Harvard de anul trecut si isi aminteste cu drag de momentele cand se plimba prin campusul din SUA si de rasariturile si apusurile de acolo.

Pe langa faptul ca viata in America este una dintre cele mai dezvoltate si interesante, Mihaela povesteste ca sunt si minusuri. „Daca e sa fiu sceptica sau mai critica, exista o doza de falsitate. Toti oamenii sunt draguti, asa este norma sociala, dar foarte des pot sa fie sau invidiosi sau sa aiba o parere mai negativa de care nici nu ai fi stiut. Cred ca aceasta e una din asemanarile cu o parte negativa a Republicii Moldova, cred ca este ceva ce tine de intreaga umanitate ca este bine sa fii frumos si sa fii foarte dragut la prima intalnire, dar ar fi si mai bine aceste sentimente sa fie sincere si de lunga durata.”

Priveste interviul in intregime si afla mai multe despre viata de student la Harvard, cati moldoveni sunt acolo care isi fac studiile, care ar fi diferentele dintre sistemele educationale din Republica Moldova, Germania si SUA, dar si planurile de viitor ale tinerei si daca isi doreste sa se reintoarca in tara sa natala.

Citeste si :  Adolescentul rebel s-a transformat intr-un tanar excentric. Ce face Danu Boian de 10 ani la Moscova? „La inceput mi-a fost foarte greu”

Sursa foto: Facebook

Articole din aceeasi categorie