Ceaiul Matcha a devenit un trend la nivel mondial, fiind îndrăgit nu doar pentru culoare și gust, dar și beneficiile pe care le prezintă.„Matcha este un ceai de calitate înaltă. Provine din China, dar a devenit mai populară în Japonia. Ea a fost mai des folosită de către budiști, în meditații, în ceremoniile zen. Acum, noi putem să-l preparăm rapid, dar de fapt nu se face așa. Se prepară cu multă acuratețe, mult timp, ceea ce presupune o meditație oarecare”, a spus Ghedeon Axentii, barista.
„Ceaiul Matcha este preparat din primele frunzulițe, fiind un sort separat. Se crește în umbră, după care este cules, uscat și mărunțit”, a notat Ghedeon.
Crescută în umbră, planta răspunde la lipsa de lumină prin creșterea nivelului de clorofilă și antioxidanți. Acest proces face ca matcha să fie lider în conținutul de antioxidanți, având un record de 1384 de unități într-un singur gram, comparativ cu goji, care conține doar 253. „Matcha, în mare parte, se consumă ca și băutură, dar mulți îl folosesc și în culinărie. Avem cheesecake sau diverse deserturi cu matcha. Cea mai bună combinație, după părerea mea, este matcha cu lapte de ovăz. Ca gust este foarte interesant, dar și ca beneficii”, a spus barista.
Matcha este o sursă extraordinară de catehine, care îi oferă efecte antivirale, antibacteriene și chiar anticancerigene. Consumul regulat de matcha, poate reduce riscul de boli cardiovasculare și obezitate. „Matcha este o foarte bună alternativă la cafea, din cauza că conține multă cofeină, este foarte bogată în antioxidanți, nu are metale grele, precum cafeaua”, a menționat Axentii.
Vezi o rețetă ușoară cu matcha, pe care o poți pregăti acasă.
„Prima etapă, este foarte important gramajul care îl folosim. Pentru a prepara matcha avem nevoie de 2g. Folosim o sită. Este foarte important în acest proces, ca apa pe care o folosim, să nu fie adusă la punctul de fierbere, adică să ajungă la 87-90 de grade. Adăugăm 30 ml de apă, după care cu ajutorul unei pensule de bambus, cu mișcări în zigzag, o aducem la o consistență omogenă”, a explicat Ghedeon.
„După apariția spumei, noi vedem că băutura practic este gata. Trecem la altă etapă, de spumare a laptelui. La prepararea acestei băuturi, 80% dintre consumatori aleg să folosească lapte alternativ: de năut, ovăz sau migdale. Dar noi acum vom prepara standard pe lapte de vacă. În condiții casnice putem folosi un cappuccinator, care să spumeze laptele, dar acum vom folosi espresso mașina”, a continuat barista.
„Adăugăm shotul de koicha. La cafea se numește espresso, aici se numește koicha. Laptele care l-am spumat îl turnăm încetișor. Putem face niște latte art. Și asta este băutură finală, matcha cappuccino”, a spus Axentii.
SURSĂ FOTO: Google