03.08.2021
„Ma pot opri pe strada, sa scot toti banii din portmoneu si sa-i ofer cuiva, fara sa ii spun nimic despre mine.” Vera Nastasiu vorbeste despre pasiuni si provocarile vietii. Afla unde se vede peste 10 ani si care era visul de mica al femeii de succes

Mama unei fetite de 11 ani, fondatoarea Dictie.md, femeia de succes care instruieste cele mai remarcabile personalitati din tara noastra si ii invata sa vorbeasca in public, Vera Nastasiu, a explorat in decurs de sapte ani toate laturile comunicarii, a devenit cea mai buna specialista din tara in acest domeniu si a reusit sa se faca remarcata in Romania si nu doar. In interviul marca Perfecte.md, Vera Nastasiu a vorbit despre care era visul ei de mica, pasiunile fiicei sale si modul in care ii cucereste pe oameni. 

Esti cunoscuta in Republica Moldova drept cea mai buna antrenoare de dictie si discurs public din tara. Daca nu ai fi practicat jurnalism si arta comunicarii, ce profesie ai fi imbratisat?

„M-as fi facut profesoara de limba si literatura romana si as fi muncit la catedra. De fapt, am practicat meserie o scurta perioada. Acum, dupa toata aceasta experienta, cred ca meseria de profesoara este una dintre cele mai nobile din lume. Datorita profesorilor suntem inventatori, ingineri, medici, politisti.”

Ce pasiune ascunsa are Vera Nastasiu, despre care nu stie toata lumea?

„Imi place sa ajut oamenii, fara sa vorbesc pe retelele de socializare despre aceasta. Imi place sa fac aceasta neconditionat si sa vad fericirea din ochii oamenilor. Ma pot opri pe strada, sa scot toti banii din portmoneu si sa-i ofer cuiva, fara sa ii spun nimic despre mine. Asa s-a intamplat si acum o saptamana in curtea blocului unde locuiesc din Chisinau. Un domn trecut de 65 de ani, care avea niste haine ingrijite si cauta ceva in cosul cu gunoi, a inceput sa planga cand a vazut ca isi poate cumpara niste produse cu bani. Ajut de mai multi ani, in liniste.”

Ce iti doreai sa devii cand erai mica?

„O persoana cunoscuta. Nu stiam cum arata, ce trebuie sa faca, dar iubeam sa fiu in fata oamenilor. Ma deranja daca cineva eclipsa prezenta mea. Si ma ambitiona aceasta sfidare, sa fac mai mult, mai bine data viitoare si sa iau fata celor dinaintea mea. Am crescut cu gandul ca voi ajunge departe. Dar nu banuiam ca acest departe, ma va costa atatea nopti nedormite, frica, indoiala, renuntare. Ca intr-un final sa fiu acolo unde mi-am dorit dintotdeauna, in fata oamenilor.”

Crezi ca fiica ta iti va calca pe urme sau se va regasi intr-o alta meserie?

„E devreme sa spun ca va alege calea mea. Nu este una usoara, daca aceasta i se pare cuiva. Gloria are pasiunile ei, caracteristice unui copil de 11 ani: actorie, dans, muzica, pictura, astronomie, dar este un copil talentat in comunicare. Sper sa aleaga exact ce simte. Parintii mei asa au procedat cu mine si eu o sa-i ofer libertatea de a fi acolo unde simte inima ei. Ce poate face cel mai bine un parinte pentru copil? Este sa-l iubeasca si sa-i ofere aripi sa zboare!”

Care sunt cele 3 calitati ce te-au ajutat sa ajungi unde esti astazi?

„Disciplina, autenticitatea si munca zilnica. Sunt 90% din timpul meu in acest proiect - Dictie.md. Aceasta este cheia succesului.”

Ce sfaturi i-ar da Vera Nastasiu de acum, Verei care era la inceput de drum?

„Sa puna mana pe carte, sa invete limba engleza si sa isi vada de drum, indiferent de ce spune zgomotul multimii.”

In schimbul la ce ai putea renunta la activitatea pe care o ai in prezent?

„Mi s-a mai pus aceasta intrebare. Eu am ajuns la un nivel de stabilitate emotionala si financiara, incat as putea renunta astazi la munca mea si sa traiesc fericita, oriunde vreau eu, dar am inteles ca nu despre aceasta este vorba. Misiunea mea este de aduce fericire oamenilor prin modul in care vorbesc. Asa ca, proiectul meu nu este despre bani, este despre oameni.”

Cursantii tai si oamenii care te cunosc sunt entuziasmati de interactiunile tale cu ei. Cum crezi, prin ce ii cuceresti?

„Prin faptul ca ii pun la treaba. Dictie.md nu reprezinta un curs la care poti veni sa discuti despre viata ta personala sau despre a mea. Este un curs la care vii sa te transformi intr-un comunicator increzator, cuceritor si convingator. Majoritatea spun initial: „Pai, eu am crezut ca vii aici, citesti ceva si pleci acasa”. Deci, intelegerea de acasa nu se potriveste cu cea de la targ. Vii la evaluare initiala si intelegem ce resurse ai in calitate de comunicator. Stabilim niste obiective si un scop comun. Esti instruit fie in grup, fie individual si incepe marea descoperire interioara. Iti auzi vocea si o pui sa lucreze in favoarea ta, modulezi intonatia, scapi de graiul moldovenesc, se aud cuvintele pana la cap, castigi o vorbire literara romaneasca fara a face grimase cand rostesti, inveti sa ai un discurs echilibrat emotional, bine structurat, oferit audientei intr-o forma originala si care sa rupa ropote de aplauze. Prin aceasta ii cuceresc pe oameni.”

De ce iti era teama in trecut si ai reusit sa treci peste, pe parcursul timpului?

„De critica. La inceput de drum, cand totul este o mare necunoscuta, oamenii eticheteaza fara sa te cunoasca, iar tu ca individ ai nevoie de validari. Dupa primul an de activitate nu mai asteptam aceste validari si primeam critica, invatand ce trebuie sa fac mai bine data viitoare. Greselile sunt unicul drum care te invata sa fii mai bun data viitoare. Lectia succesului vine dintr-o serie de greseli, pe care le treci prin filtrul ratiunii.”

Unde te vezi peste 10 ani, din punct de vedere profesional?

„Am locuit anul trecut in Romania, la casa noastra din Bucuresti. Departe de Chisinau, timp de un an, n-am observat sa se schimbe ceva. Am reluat lucrurile exact de acolo de unde le lasasem. Si eu la fel ca multi dintre cei care citesc acest interviu, am fost tentata sa plec, dar eu am cateva obiective majore pe care m-am angajat sa le duc pana la capat in relatia cu mine si anume titlul de doctor, eu fiind preocupata de o cercetare stiintifica pe dictie in acest moment, manualele de dictie pana la treapta liceala si dezvoltarea unei scoli de dictie cu traditii la Chisinau. Deci, drumul spre succes este mereu in constructie.”

Sursa foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie