20.11.2020
Lectie de viata de la Calin Vieru. „Alcoolul, fumatul, petrecerile, cluburile de noapte pana la 5 dimineata sunt cu anumite reactii si in consecinta avem un declin mental, o dementa vasculara, vatamarea celulei nervoase”

Calin Vieru este un politician, om de afaceri si un romantic incurabil.

Citeste si :  Mihaela Esanu, studenta la Harvard: „Am avut profesori care au Premiul Nobel si sunt atat de cu picioarele pe pamant, se comporta ca de la egal la egal, asteapta sa invete lucruri noi de la noi, studenti.”

Invitatul emisiunii O Seara Perfecta, omul de afaceri Calin Vieru a povestit daca romantismul dispare cu varsta si despre modul sau de viata sanatos. „S-ar putea sa dispara, dar cred ca in cazul meu este o mentinere continua, permanenta a acestei vigori tineresti, cu zambetul pe buze, capul sus si atunci entusiasmul nu dispare. Tanar poti sa fii si la 80 de ani, la fel cum batran poti sa fii la 20 de ani, fiindca tineretea vine din interior. Trebuie sa tii usa deschisa la tot ce este nou. Daca reusesti sa fii flexibil, sa fii elastic, sa te schimbi la tot ce iti propune vremea noua si societatea, atunci esti tanar mereu.”

Are 55 de ani si arata foarte bine, iar de vreo 23 de ani e si vegetarian. „Era mai mult o ciudatenie, terra incognito, eram aratati cu degetul si numiti in tot felul.”

Cat despre vicii si daca ele dispar sau apar cu timpul, barbatul povesteste: „Inteleptul spune ca suma viciilor este o marime constanta, daca unul dispare, altul vine si sunt absolut sigur cu asta. Nu poti sa fii un sfant. Nu sunt un vegan ortodox. Cand am fost in calatorie in America, nu am refuzat un steak argentinian, doar pentru ca sa gust, pentru experienta.”

Pe langa alimentatie, omul de afaceri duce si un mod de viata activ. „Sportul presupun ca este o componenta a ecuatiei acestui stil de viata. Atunci cand am refuzat carnea si in anumite perioade am refuzat si lactatea neaparat a venit si sportul. Se pupa bine sportul cu alimentatia corecta si sanatoasa. Mancarea trebuie sa fie simpla si exercitiile trebuie sa fie simple, gandurile sa fie simple si curate. Nu este atat de greu de a fi fericit si a mentine o stare de bine, cateodata e suficient sa ai o gandire pozitiva si sa nu fii invidios. Asta e formula. In diferite perioade am facut yoga in mod profesionist, fac si haltere, am mai multe aparate cu care fac exercitii. Meditatia, plimbarea energiei pe meridian sau pe chakre. Revin la o gandire sanatoasa si pozitiva, fara invidie, fara a ma masura cu cineva, fara a intra in competitie cu cineva. Nu imi reuseste pana la urma, obiceiurile vechi sunt puternic insurubate in constiinta mea, fiindca cea mai mare parte a vietii a fost in competitie. A fost una obisnuita, eram ca si ceilalti, un rob a lumii materiale. Eram hipnotizat de lucruri materiale, de vestimentatie, masini, etc si acum toate aceste lucruri incep sa cedeze. De acum balanta inclina spre partea spirituala a vietii. Toata viata nu consta in aceasta goana dupa putere, avere, relatie, exista si alta parte frumoasa. Acest taler cu parte frumoasa a vietii incepe sa incline spre greu.”

Despre momentul cand s-a produs aceasta metamorfoza, Calin Vieru spune: „Aceste lucruri au pornit prin lucruri simple si de la formarea mea ca medic. Intelegand ca anumite lucruri urate pe care le faceam in tinerete, alcoolul, fumatul, petrecerile, cluburile de noapte pana la 5 dimineata de trei - patru ori pe saptamana sunt nocive, sunt cu anumite reactii si in consecinta avem un declin mental, o dementa vasculara, vatamarea celulei nervoase si la moldoveni, barbatii romani din Basarabia au stari marginale deja la 50-55 de ani. Vascular nu sunt apti practic de nimic si pentru a nu ajunge la aceasta dementa vasculara, anumite stari fizice, la o astenie cronica, sa-mi pastrez vigoarea tinereasca, aceasta a fot scopul, misiunea mea de indeplinit pe urmatorii x ani.”

Citeste si :  Visurile devin realitate! Tanara basarabeanca, stilista Ella Sturza - studenta la Milano. „Vreau sa merg mai departe... poate New York, poate Tokyo.”

Domeniile in care a activat de-a lungul anilor sunt cele care implica din plin concurenta, politica, antreprenoriatul. Cat despre activitatea politica, ultima data Calin a candidat la alegerile parlamentare pe o circumscripritie. „N-am fost practic niciodata membru de partid. Am candidat ca si independent si cred ca o sa evit acest pacat, sa devin membru de partid, poate ma va ajuta bunul Dumnezeu si sper si eu sa fiu constient sa nu fac parte. Sufleteste sut aproape de echipa care va promova unirea sau cel putin echipei care sunt pro-europene, mereu ii voi sustine, voi fi alaturi, oriunde se va cere ajutorul meu voi fi alaturi, dar fara a deveni membru al partidului. Activitatea mi-am determinat-o pentru mine, este acest stil de viata, plus ca doar nu vreau sa ma complac in aceasta stare, vreau sa gasesc adepti si sa fondam, inauguram o societate a oamenilor liberi si sanatosi.”

Calin Vieru este demult in lumea afacerilor, iar despre cheia succesului, fiul regretatului Grigore Vieru spune: „Pentru afaceri exista apogeu, exista cadere, curba ascendenta, descendenta. Toate acestea sunt invatate la facultatea de economie. Cel care intelege ca si eu am inteles acest lucru nu din faptul ca am mai multa materie cenusie, dar cred ca gratie ca provin dintr-o familie de artisti si am inteles ca in secolul XXI vor rezista nu cei care merg dupa modelul secolului XX, competitivitate, mai mult marketing agresiv, mai multa publicitate, mai multe ghionturi, mai multa energie fizica in anii 90. Varfurile se atingeau usor, fara efort. Era suficient sa nu ai multa minte, dar sa ai virtute si atunci ajungeai. In secolul XXI, cei care inteleg ca toate aceste lucruri sunt puternic depasite si succesul in afaceri va fi determinat doar de creativitate, de intuitie si medidatie. Doar acestia vor rezista. Aceste lucruri eu le-am aplicat in tot ce am facut si am reusit sa creez si lucruri istorice, iconice din Chisinau. Prima terasa din Chisinau am facut-o eu. Primul club de biliard la fel l-am facut eu, primul club de noapte. Erau lucruri creative, de aceea ele m-au propulsat undeva in varful piramidei. Au disparut multe dintre ele, dar au devenit iconice pentru capitala.”

Priveste interviul in intregime si afla mai multe despre domeniile de activitate a fiului regretatului Grigore Vieru si care a fost perioada cea mai grea pentru afaceri, in viziunea politicianului, dar si de ce ii place sa deschida noi restaurante.

Citeste si :  In 31 de ani, chirurgul Aureliu Batrinac a salvat mii de inimi! „Toate bolile cardiace au si o solutie chirurgicala.”

Sursa foto: O Seara Perfecta

Articole din aceeasi categorie