„Modul în care ne iubim noi înșine este strâns legat de copilăria noastră, iar în loc să dăm toată vina pe părinți, deși fiecare își are partea lui de responsabilitate, ar fi tare bine să facem un exercițiu sincer cu noi înșine. Trebuie să luăm și să scriem pentru că, terapia prin scris este foarte funcțională. Trebuie să notăm cum am fi vrut să ne iubească părinții noștri când eram mici, ce ne-a lipsit, ce am fi vrut să ne răspundă atunci când am avut un eșec sau unde ne-am simțit mai izolați sau când am fost singuri într-o situație în care am avut nevoie să ne arate cât valorăm, cât de importanți suntem”, a explicat psihologul Emilia Vorobiov.
Psihologul notează faptul că exercițiul scris presupune acceptarea faptului că unele lucruri nu se pot schimba: „Atunci când scrii, este despre acceptare, despre conștientizarea faptului că lucrurile nu se pot schimba, dar următorul pas al acestui exercițiu este să notăm sincer, cu mâna pe inimă, ce putem noi să facem acum dintr-un adult sănătos pentru acel copil interior din noi care a avut nevoie de acele lucruri cândva și cu siguranță încă mai are nevoie. Trebuie să notăm: <<Părinții nu mi-au oferit asta, dar eu acum, la vârsta la care sunt, cu capacitățile mele, cum eu pot să-mi satisfac aceste nevoi>>”.
Totodată, Emilia a oferit un exemplu din viața personală:„O să dau un exemplu din viața mea personală. Eu când eram mică voiam să merg la vocal, am început acest proces, dar nu am fost susținută de părinți. Nu au înțeles ei cu ce mă ocup acolo, de ce după școală nu fac ordine în grădină, dar mă duc să cânt. Peste mulți ani mi-am dat seama că dragostea față de muzică încă este acolo, dar amânam faptul de a mă înscrie la niște cursuri de vocal, când am făcut asta, în mine acea rană parcă s-a tămăduit. Trebuie să experimentați ceea ce a lipsit, dar atent”.
Un alt aspect la care ar trebui să atragem atenție este modul în care ne gestionăm emoțiile. „Un alt aspect în dezvoltarea iubirii de sine este să vedem cum noi putem să ne gestionăm emoțiile noastre pentru că, nimeni nu vorbește că iubirea de sine este doar despre să-ți spui că ești frumoasă în fața oglinzii. Este o parte importantă, dar din păcate, noi nu știm cum să ne gestionăm emoțiile care sunt mai dificile. Cum să mă iubesc dacă am primit o notă proastă la un examen sau am adăugat 5 kilograme după sărbători?”, susține Vorobiov.
„Toți spun că e frumos să te iubești și e ușor atunci când ai un salariu bun, îți place cum ai realizat un anumit proiect. E complicat să continui să te iubești atunci când apar niște provocări din exterior. Atunci e important să ne aducem aminte de-o poză de când eram mici, de imaginea acelui copil interior din noi și să vedem cum putem să continuăm să cultivăm dragostea față de acest copil, dar cu o parte de adult sănătos”, a continuat Emilia.
Uneori, trebuie să permitem copilului din noi să trăiască emoțiile la maxim, pentru a ne elibera. „Trebuie să înțelegem cum permitem copilului să trăiască durerea, să plângă poate, să trăiască aceste emoții, e în regulă să le trăim. Acum, avem opțiunea de a trimite mesaj vocal nouă înșine, dar nimeni asta să nu citească, în cazul în care cineva nu are posibilitatea de a merge la terapeut, dar verbalizarea stărilor este importantă, chiar dacă nu ne place intensitatea lor”.
SURSĂ FOTO: ARHIVA PRO TV