Tehnologia bracketilor a evoluat foarte mult, iar acum pacientii au posibilitatea sa aleaga din mai multe varietati de aparate dentare. Cei mai populari au ramas totusi braketii din metal.
„Deoarece sunt si mai avantajosi ca pret, sunt si foarte eficienti si ii recomand foarte des. Ei sunt pozitionati intr-un anumit fel, in axul fiecarui dinte in parte. Ei toti sunt apoi uniti intre ei cu un arc special care are o forma aproape ideala. Acest arc tinde sa-i aranjeze. Mai apoi, medicul utilizand si alte elemente precum sunt diferiti elastici, implanti ortodontici, deja structureaza muscatura pacientului” Daniela Osman, ortodont.
In general, nu exista o limita de varsta cand vine vorba de aplicarea bracketilor. Copiii si adultii beneficiaza in egala masura de acest tratament.
„Bracketii in general se utilizeaza in dentitia permanenta, atunci cand deja dintii s-au schimbat. La fetite aceasta perioada este la 12 ani, la baietei la 13 ani. Exista si sisteme partiale de bracketi, care se utilizeaza si in dentitia mixta, adica la 7-8 ani. Ei se folosesc si la maturi. Atata timp cat avem dinti in gura si avem elementele in care se fixeaza acesti dinti, fie ca e 12 ani sau 60, ei functioneaza”, Daniela Osman, ortodont.
Inainte de montarea aparatului dentar, exista cateva etape premergatoare.
„Inainte de vizita la ortodont si anume de fixare a bracketilor, pacientii trebuie sa-si trateze toate cariile, sa-si faca o curatire profesionala, astfel incat noi sa lucram cu dinti sanatosi, fara focare de infectie”, Daniela Osman, ortodont.
Durata de purtare a aparatului dentar variaza de la caz la caz, dar in medie se estimeaza o durata a tratamentului de un an si jumatate - doi ani.
„Montarea bracketilor este o procedura nedureroasa absolut. Dureaza 45 de minute si dupa montare de obicei pacientii au voie sa manance, sa bea apa. Ei trebuie sa urmeze cateva reguli, sa evite mancarea produselor tari, precum pesmetii, alunele, bomboanele tari si sa respecte anumite norme de igiena, sa se perieze pe dinti dupa fiecare mancare, sa foloseasca periuti mai mici, interdentare si ortodontice”, Daniela Osman, ortodont.
In cazul pacientilor care si-au pierdut dintii sau, si mai grav, al caror os maxilar a suferit o atrofie severa pot beneficia de restaurari cu ajutorul implanturilor zigomatice.
„Prin faptul ca au o lungime mai mare, pot fi inserate la nivelul osului zigomatic. Sunt implanturi speciale care se insera in apropierea ochilor. Osul zigomatic in aceasta regiune, pe tot parcursul vietii, nu isi schimba densitatea, forma si in majoritatea cazurilor ele permit ca aceste implanturi sa fie inserate cu succes. Astfel pacientul va beneficia de lucrari fixe post operatorii”, Vitalie Osman, chirurg oro-maxilo-facial.
Pentru a fi posibila inserarea implantului in osul zigomatic, adica in pometi, lungimea acestuia este de 3-4 ori mai mare decat a unui implant traditional. O astfel de interventie se efectueaza sub anestestezie generala.
„Pacientii sunt sub supravegherea si conducerea medicului anestiziolog. Partea chirurgicala este efectuata de catre chirurgii oro-maxilo-faciali care au experienta in acest domeniu”, Vitalie Osman, chirurg oro-maxilo-facial.
Cel mai important beneficiu al implantelor zigomatice este recuperarea rapida, dar si rata de succes a acestora, care este in jur de 98-99% in comparatie cu augumentarile osoase.
„Imediat, dupa interventia chirurgicala cu implantul zigomatic, pacientii pot beneficia de aceste lucrari fixe. In cazul in care se efectueaza interventii chirurgicale de augumentare osoasa, pacientii pot beneficia de lucrari fixe peste jumatate de an sau chiar un an. Astfel, implantul zigomatic au un beneficiu enorm asupra reabilitarii pacientilor”, Vitalie Osman, chirurg oro-maxilo-facial.
*Acest articol este un produs comercial