05.06.2020
Interviu. Gheorghe Cavcaliuc, despre impacarea cu sotia si implicarea in politica

Fostul sef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu in care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor incepute in perioada in care era functionar public si planurile sale de viitor, dar si cum a reusit sa treaca de perioada de pandemie.

Dle Cavcaliuc, daca privim cu ochi optimisti situatia in care ne aflam, pentru unii aceasta perioada complicata a fost de bun augur, fiindca au avut timp sa faca lucruri la care nici nu visau sau pe care si le doreau cu ardoare, dar nu apucau sa le duca la bun sfarsit. Pentru dvs. cum a fost? Cu ce v-ati ocupat in pandemie?

Carantina pentru mine are mai degraba avantaje. A venit cu beneficii, sa zic asa, pentru ca mi-a adus o schimbare minunata in viata mea. Cand a inceput pandemia in Republica Moldova abia revenisem dintr-o deplasare de serviciu din Strasbourg si, anume inceputul carantinei ne-a prins impreuna pe mine si pe mama copiilor mei, Eugenia, femeia pe care o iubesc si o respect mult. Dar cumva, din anul 2016, o perioada buna de timp, viata ne-a tinut departe unul de altul. Insa, autoizolarea, care ne-a prins sub acelasi acoperis, alaturi de copiii nostri, ne-a unit si ne-a fortificat relatia!

Oricat ar suna de straniu, dar sunt fericit si multumit ca anume aceasta pandemie de coronavirus a contribuit enorm pentru a-mi reuni familia cu care am petrecut clipe minunate, savurandu-le din plin si la intensitate maxima!

Asadar, de mai bine de un an nu mai sunteti la IGP. Ce faceti acum?

De cand am ales sa plec de la Inspectoratul General al Politiei, m-am angajat intr-o companie petroliera internationala si coordonez echipa care asigura securitatea in cadrul firmei. Este cumva o munca apropiata cu job-ul meu anterior. 

Paralel, ma documentez pentru teza mea doctorat, sunt in anul patru acum. In plus, lucrez la un proiect ambitios pentru tara. Prioritatea mea a fost si ramane sa realizez cat mai multe lucruri utile pentru societate. Acum nu pot sa deschid inca prea multe paranteze, dar atunci cad va veni momentul potrivit va voi prezenta si acest proiect si sper sa se bucure de succes cum s-a intamplat si cu alte initiative la care am lucrat in trecut.

Acest proiect ambitios se refera cumva la intrarea dvs. in viata politica, pentru ca s-a vehiculat mult in ultima vreme?

Deja este un lucru bine stiut de toata lumea. Eu sunt o persoana foarte activa social, care m-am implicat si o sa continui sa ma implic in actiuni care vin sa schimbe in bine viata cetatenilor si sa transforme Republica Moldova, pentru ca eu cred in bunastarea cetatenilor si a tarii. Schimbarile pornesc intotdeauna de la noi.

Cat timp v-ati aflat in functii publice in trecut v-ati asociat cu multe proiecte de succes. Ati fost initiatorul unor campanii sociale la nivel national. Planificati ceva nou in acest sens? La ce lucrati acum?  

M-am implicat activ in sustinerea politistilor care erau in prima linie de lupta cu COVID-19 si am pornit campania ”Noi Alaturi de Eroi” pentru colectarea fondurilor ca sa achizitionam echipamente de protectie pentru angajatii din cadrul MAI.

Am donat 30 000 lei impreuna cu Galina Cotorobai, presedintele AO “Bunicii Grijulii” , motivand si alti parteneri, Svetlana Sainsus si Dumitru Beschieru, si am procurat masti, manusi si dezinfectanti in perioada asta de pandemie de COVID-19, dar si produse alimentare. Am mers noi personal in cele mai afectate raioane si am livrat la foarte multi batrani si persoane neajutorate uitate de stat, pentru a-i ajuta in aceasta perioada foarte complicata pentru noi toti, dar in special pentru bunicii nostri batrani, bolnavi si vulnerabili. Multi din ei nu-i au in tara pe copii sau alte rude apropiate care i-ar putea sprijini. 

In aceste timpuri complicate pentru intreaga omenire, dar si pentru Republica Moldova, consider ca societatea trebuie sa dea dovada de intelepciune, de consolidare si de responsabilitate civica inalta. Consider ca cetatenii trebuie sa se consolideze exemplar in jurul lucratorilor medicali si al politistilor, care sunt in prima linie in acest razboi cu inamicul invizibil, dar extrem de periculos pentru toti noi!

Totodata, am fost invitat de Asociatia Europeana a Studentilor la Drept ELSA sa le impartasesc experienta mea in politie, am discutat despre consecintele pandemiei pentru angajatii din cadrul structurilor MAI care lupta in prima linie, dar si asupra cetatenilor. Am constatat a nu stiu cata oara ca tinerii din tara noastra vor sa se implice activ in solutionarea provocarilor cu care ne confruntam si sa vor sa asimileze cunostinte de la oameni cu experienta.

Aveti mai multe proiecte de succes, inclusiv sociale. Cel mai reprezentativ este campania ”Bunicii Grijulii”, care s-a transformat intr-o organizatie neguvernamentala cu filiale in toata tara. Are continuitate acest proiect? Mai tineti legatura cu acesti voluntari?

Sigur ca da. Sunt fondatorul AO “Bunicii Grijulii”, din care fac parte peste 1800 de bunici intelepti si peste 300 de nepotei grijulii, tineri activi social, din toate raioanele tarii, implicati in activitati de voluntariat pentru tara noastra, pe care i-am consolidat acum doi ani. Lucrez cu ei si pana astazi, desfasor sedinte de lucru, planuri de actiuni si diverse activitati in beneficiul cetatenilor nostri si al copiilor din toate raioanele tarii.

Daca ar fi sa transmiteti un mesaj pentru generatiile viitoare, cum ati descrie vremurile in care traim? 

 Este o perioada exceptionala cand o generatie care este in viata a prins timpuri, cand s-a bucurat de primul televizor alb negru, singurul in sat de marimea unui car, iar astazi vorbeste cu feciorii si nepotii care se afla la mii de kilometri printr-un click, cu ajutorul unui smartphone pe care il poarta in buzunar. 

Sunt locuri pe glob unde unii oameni isi permit sa piarda intr-o seara intr-un cazinou 1 milion de euro, iar in alte tari, poate chiar si-n Republica Moldova, multi, foarte multi, mor de foame in adevaratul sens al cuvantului. 

Suntem o noua generatie care ne-am nascut la rascrucea evolutiei omenirii si suntem datori sa depunem mult efort ca cetatenii Republicii Moldova sa traiasca intr-o tara prospera si infloritoare. Noi suntem cei care avem sansa, motivatia si datoria sa ne implicam cu toata fiinta si capacitatile noastre pentru ca peste 10 ani Republica Moldova sa fie de nerecunoscut, ajungand in top 5 tari din UE cu cei mai fericiti oameni. Asta este posibil si cunosc si oamenii din generatia noastra care pot realiza acest obiectiv ambitios pentru Republica Moldova, cu care am marea speranta ca vom reusi. 

 *Acest articol este un produs comercial.

Articole din aceeasi categorie