22.06.2022
In China se simte „acasa”! Afla povestea Gabrielei Cojocaru, moldoveanca stabilita in Asia cu o comunitate de peste 2 milioane de oameni, dar si cum e sa ai un iubit chinez: „Nunta la chinezi se face dimineata si dureaza doua ore” - INTERVIU

Originara din Republica Moldova, satul Sagaidac din Cimislia, Gabriela Cojocaru numeste astazi acasa - Republica Populara Chineza. Ea a ajuns acolo unde si-a dorit si a muncit mult pentru visul sau. Solicitata de echipa perfecte.md, Gabriela ne-a oferit un interviu exclusiv in care a povestit detalii nestiute despre viata sa personala si profesionala de pe taramul asiatic. 

Gabriela Cojocaru este moldoveanca care a cucerit platourile de filmare si retelele de socializare din China. In varsta de 26 de ani, tanara este stabilita de peste opt ani in orasul Chongqing, iar acum acesta este numit de ea - a doua sa mama. Tanara are o cariera de succes in actorie, iar marea sa pasiune este blogging-ul. 

Cine este Gabriela Cojocaru?

„Gabriela Cojocaru este o fata din satul Sagaidac, raionul Cimislia, ofata simpla care a invatat la Colegiul National de Coregrafie din Chisinau si care datorita lui a ajuns in China. Eu sunt un om simplu, care stie sa se mandreasca si tine minte locul de unde a pornit, unde a ajuns si cred ca asta niciodata nu se va schimba si va ramane o parte din caracterul meu. Ma consider o fire foarte curajoasa, pentru ca la varsta de 18 ani am venit in China, sincera sa fiu nu stiu daca as mai repeta asta, cred ca as face-o, dar cu mintea pe care o am acum, pentru ca pe atunci chiar nu imi era frica de nimic.” 

Este sau nu Diana Rimis ruda cu Irina Rimes? Vezi cum a raspuns bloggerita la aceasta intrebare: „Am luat familia sotului si...” - VIDEO

Cum a inceput povestea ta in China? Povesteste-ne daca daca plecarea ta a fost mai mult o necesitate sau o provocare pe care ai acceptat-o din prima?

„Cred ca totusi a fost mai mult o necesitate atunci decat o provocare. Erau foarte multe scoli, studenti care plecau in America, dar mai putin in China. Colegiul nostru coopera cumva cu China si trimiteau mai multi dansatori si prin teatre, parcuri de distractie pentru copii si cumva colegiul nostru avea posibilitatea de a ne da noua contracte de munca. Atunci ma gandeam ca orice student sa vin sa fac bani si ca orice student, nici macar n-aveam in gand niciun plan. Chiar dupa 1-2 ani de stat aici inca nu imi venise in cap ideea de a ramane. La inceput am lucrat intr-un parc de distractii pentru copii, dansam diferite dansuri gen: samba, latino,moderne. Dansam de la 9 dimineata pana la 9 seara, deci cred ca totusi a fost o necesitate sa fac niste bani si nu ma gandisem ca se vor schimba atat de mult lucrurile si voi ramane aici. Ferm este faptul ca la 16 ani, atunci cand am venit in China pentru prima data am venit pe timp de vara si cand am coborat in China din avion am simtit ca am ajuns acolo unde trebuie. Aveam senzatia ca in viata trecuta am fost vreo chinezoaica si ca aici imi este locul.”, marturiseste Gabriela. 

Tanara crede ca in viata trecuta a fost o chinezoaica si ca nu este o coincidenta venirea sa aici. Ea povesteste ca pana si invatarea limbii a fost pentru ea o placere si i s-a dat totul foarte usor. 

De cat timp esti stabilita acolo?

„Sunt stabilita aici de 8 ani jumatate.” 

Cat de repede te-ai acomodat cu stilul de viata caracteristic zonei in care te afli si cum ti se par traditiile chineze?

„M-am acomodat treptat. Dat fiind faptul ca am aici opt ani deja m-am obisnuit cu niste chestii de rutina zilnica, pentru ca stim ca chinezoaicele au mare grija de ele si mereu arata tinere si frumoase. Am invatat de la prietenele mele chinezoaice foarte multe secrete, dar acomodarea aceasta a fost treptata. China e o tara din ceruri, este foarte diferita de alte tari din Europa sau America, nu poti sa te acomodezi foarte repede. Eu consider ca ori indragesti China ori o detesti din plin.” , a povestit ea. 

Gabriela a mentionat ca greutatea cea mai mare a intalnit-o din cauza mancarii: „La inceput mancam doar fast-food sau pregateam mancarea acasa. Nu ca mancam mancarea lor si nu imi placea, pur si simplu nici nu aveam dorinta de a incerca bucate chinezesti, dar dupa doi ani de zile am inceput sa am multi prieteni si tot anturajul meu mereu manca si am incercat si eu, dupa care m-am indragostit. Eu consider ca bucataria chineza este cea mai bogata si cred ca fiecare om poate sa-si gaseasca macar un fel de mancare care lui i-ar placea.”, spune actrita. 

Aceasta a asociat traditiile chinezilor de Anul Nou cu ale moldovenilor de Pasti: „Cei mici merg intotdeauna si ii felicita pe cei mai in varsta. Mereu familiile sunt impreuna si savureaza timpul frumos.”

Ciudate insa i-au parut traditiile lor de la nunti: „Nuntile lor sunt facute dimineata si dureaza doar doua ore, adica este cerul si pamantul fata de nuntile noaste. Mie mi se par foarte costisitoare si nu vad niciun sens sa cheltui atatia bani doar pentru doua ore de nunta.”

Gabriela spune ca cel mai mult in China ii place ca oamenii sunt foarte respectuosi, in deosebi persoanele tinere care neaparat ii respecta foarte mult pe cei mai in varsta.

Desi nu stie cum este sa fie intr-o relatie cu un moldovean, Gabriela a povestit despre cum e sa ai un iubit chinez: „Nu am avut norocul sa fiu intr-o relatie cu un moldovean si nu pot compara, dar nici nu ar fi corect. Din propria experienta pot spune ca barbatii chinezi sunt foarte si foarte grijulii, majoritatea pot gati si o fac chiar foarte bine. Chiar si atunci cand femeia de exemplu este in perioada de menstruatie, barbatul o limiteaza la griji si are grija sa ii faca mancare, sa aiba grija de tine si altele.”

Ea afirma ca barbatii chinezi, spre deosebire de alte natiuni nu ofera niciodata flori: „Barbatii chinezi nu daruiesc flori, ei daruiesc tot timpul bani. Desi la unele sarbatori mai pot darui si cadouri, ei prefera sa daruiasca bani si apropo, in China nu exista femei flamande, pentru ca barbatii aici cuceresc femeile in primul rand hranindu-le bine.”

Ea a mai adaugat ca in fiecare relatie de acolo trebuie sa existe un echilibru, iar diferenta de rasa sau nationalitate nu conteaza atat timp cat intr-o relatie este intelegere, respect reciproc si cunoasterea culturii fiecaruia dintre parteneri.

Cum au reactionat parintii tai atunci cand au aflat ca ai un iubit chinez?

„Parintii meu au reactionat foarte bine pentru ca il cunosc si stiu ca este o persoana educata, inteligenta. Mama mea este profesoara, eu i-am dat lui si un nume moldovenesc, deci il cheama Stefan in Moldova si i-am explicat ca are o onoare sa poarte acest nume. Parintii mei l-au primit foarte bine si se impaca, chiar daca eu sunt traducator el incearca sa invete si limba romana, mai greu, dar incercam.” , explica ea.

Cum ai reusit sa devii actrita si care a fost parcursul tau?

„Actrita am reusit sa ajung prin anul 2016, atunci cand am primit un rol secundar. Am filmat 2-3 zile si uite atunci am inteles ca imi doresc sa fac actorie, desi pana atunci lucrasem ca dansatoare. Am lucrat si ca profesoara de dans, si ca manager intr-un hotel. Aici foarte des este nevoie de actori, mai ales cei de masa, care nu au cuvinte si trebuie doar sa fie precum modelele. Eu am primit atunci un rol secundar, am avut scenariu si am inteles ca imi place. Mi-am gasit o profesoara de actorie, care facuse studiile in America. In 2017 am inceput sa filmez content pentru TikTok-ul chinez si am inceput sa am multi urmaritori. Eu vorbesc foarte bine chineza, plus ca cunosc si dialectul din orasul nostru, pentru ca aici fiecare oras are propriul sau dialect.”

Pe Facebook-ul chinezesc, Gabriela are o comunitate de peste 200.000 de oameni, iar pe TikTok are peste 2 milioane de urmaritori. Datorita retelelor sale de socializare, Gabriela a inceput sa primeasca multe propuneri de proiecte, show-uri online. 

Aceasta a avut si rolul principal intr-un serial, unde a jucat rolul unei fete din Serbia, care a venit la studii in China. 

Aceasta povesteste ca desi nu stie cum este viata unui actor din Europa, in China procesul de filmare este unul complex si foarte complicat pe alocuri: „Filmarile in mod normal sunt de dimineata panal 2,3 noaptea si tot asa, nu dormeam aproape deloc. In China cand este vorba despre filmarea unui film sau a unui serial, asta inseamna ca urmeaza zile fara somn, fara mancare si apa. Aici actorii daca au dimineata filmari asta inseamna ca dupa 6 seara cu o zi inainte nu am voie sa mananc, iar dupa 8 n-am voie sa beau apa, pentru ca apa ramane in organism si la fiilmari arata urat pe fata si pe corp. De exemplu anul trecut cand m-am filmat timp de 3 luni intr-un serial, eu slabisem cu 10 kilograme.. Dimineata  beam un smoothie, la amiaza mancam un ou fiert, o cafea si verzaturi fierte, sau poate o vanata. Seara mancam un fruct si cam atat.” 

Desi pana acum tanara actrita a jucat mai multe roluri pentru comedii, acum spune ca isi doreste sa joace roluri mult mai feminine si cumva intr-o opoztie a sa.

Pana acum ea s-a filmat in 6 filme, dintre care doar 1 s-a publicat deja. Acest lucru ea marturiseste ca este cel mai complicat, sa astepte rezultatul final foarte mult timp: „Este vorba de ani, nu de luni.” 

Cum sunt cetatenii Chinei ca natiune? Cat de repede ai reusit sa te imprietenesti cu ei?

Sincera sa fiu cred ca cetatenii Chinei sunt cei mai uniti ca natiune. Eu cred ca alte tari chiar ar trebui sa invete asta de aici. Inca de la inceputul pandemiei cand doar in China era prezent virusul tin minte ca daca spunea ca daca nimeni nu iese din casa, pai nimeni nu iesea. Eu iubesc sa chinezii sunt foarte prietenosi cu strainii si cred ca un 80% mereu iti vor sari in ajutor si te vor face sa te simti bine.”

Ce inseamna China la moment pentru tine?

Mi se face pielea de gaina. China este casa mea 100%, eu nu-mi imaginez sa nu fiu aici. China este a doua mea casa, dupa Moldova. Eu iubesc tara asta, iubesc natiunea, cultura, oamenii si tot absolut. China mi-a dat tot ce am eu astazi si m-a facut cine sunt eu acum. Cariera pe care mi-o fac este datorita Chinei, care mi-a dat aceste oportunitati. Imi doresc sa fiu ambasador a doua tari, imi doresc sa promovez cultura Moldovei aici si invers a Chinei in Moldova. De fapt asta si fac zi de zi prin intermediul retelelor de socializare.”

Ai reveni acasa azi? De ce?

Sigur ca as reveni acasa, ca orice cetateam moldovean plecat peste hotare, indiferent ca este la lucru sau chiar este stabilit. Fiecare isi doreste sa revina pentru a-si face un business si sa deschida ceva pentru cei de acasa, nu cred ca exista om care sa nu isi doreasca sa se reintoarca. Nu trebuie sa uitam de unde venim si trebuie sa incercam sa contribuim la dezvoltarea tarii noastre. Chiar daca aici sunt cunoscuta pe retelele de socializare mereu port numele de moldoveanca cu mine si incerc sa fac cunoscuta tara noastra. Imi doresc foarte mult ca atunci cand China isi va deschide hotarele sa pot zbura acasa de 2-3 ori in jumatate de an si sa pot face ceva frumos si acolo si aici. Eu cred ca in anul 2022 este okay sa traiesti in mai multe tari odata si nu vad o problema in a face asta. Eu cred ca perfect as trai in 2-3 tari.”, afirma Gabriela. 

Gerard Pique a fost vazut in compania unei blonde la o scurta perioada dupa despartirea de Shakira! Unde s-au afisat cei doi - FOTO

Sursa FOTO: Instagram 

Articole din aceeasi categorie