14.05.2019
Fotografii exclusive! Amintiri din copilarie cu Viorica Nagacevschi: „Totul se reducea la emotiile lui Buratino, inghetata „Eschimo”, uniforma scolara cu cravata pioniereasca...”
Este un jurist de succes, o scriitoare de suflet si o mama dedicata, dar toate aceste calitati s-au format pe baza unei experiente frumoase, alimentate de multa munca si talent.

Astazi Viorica Nagacevschi este, cu siguranta, o femeie de succes, dar cum a inceput totul? Perfecte.md a invitat-o pe cunoscuta scriitoare la o „promenada” in trecut, in paradisul pierdut al fiecarui adult – copilaria.

Ce fel de copil ai fost?

Probabil, ca orice copil, nazbatioasa. Cumintenia nu s-a tinut de mine, chiar daca tare voiam sa plac parintilor mei.

Unde ai copilarit?

M-am nascut si am copilarit in satul Cosauti, raionul Soroca, pe malul Nistrului, la poalele padurii Jeleboc.

Cum erau parintii tai atunci?

Parintii mei au fost mereu cu un interes sporit pentru cunostinte. Daca ar mai fi existat vreo scoala in sat, neaparat trebuia sa fiu inscrisa si acolo. (Școala muzicala, Școala de chimie, cercuri sportive, concursuri raionale). Nu pot zice ca au fost severi, doar ca aveau asteptari mari de la mine.

Ai frati, surori? Cum era relatia voastra in copilarie? Dar acum?

Am o sora cu 7 ani mai mare decat mine, Eugenia. Era un model pentru mine. Purta haine noi, mama o ducea la croitor si ii cosea rochii, dupa care le purtam eu pe toate. Acum ne-am schimbat cu locurile si asta deloc nu ne afecteaza relatia.

Care au fost jocurile tale preferate, ce ti-au colorat copilaria?

De-a razboiul (cu partizani), de-a gastele, de-a ascunselea etc.

Care sunt cele mai hazlii amintiri din copilarie?

1. Un motiv de a merge la clubul din sat la dansuri a fost mintind-o pe mama ca la Școala se organizeaza serata dedicata lui V.I. Lenin. Am rugat paznicul sa tina lumina aprinsa pe holul scolii vre-o ora, deoarece de acasa se vedeau geamurile scolii. 

2. Un coleg de clasa in fiecare luni nu scria in niciun caiet la scoala, deoarece isi decretase zi de odihna, precum in fiecare luni in sat nu lucrau magazinele.

3. Pana in clasa a 5-a m-am jucat cu papusile.

Ce-ti placea sa mananci/sa bei?

Baba neagra si baba alba a fost specialitatea casei de sarbatori. Limonada „Buratino” a fost bautura preferata a copilariei mele.

Iti placea sa inveti? Care erau obiectele de studiu preferate?

Chiar daca am avut obiecte mai putin preferate, am deprins sa le invat bine, deoarece ma motiva trofeul pe care voiam sa-l obtin: Medalia de aur sau de argint. De aceea a trebuit sa fiu cea mai buna la toate. Insa am preferat dintotdeauna literatura. 

Cand ai simtit ca s-a terminat copilaria?

Copilaria s-a terminat cand am ajuns la facultate. Cand parintii erau departe de mine si am devenit un om ce trebuia sa-mi administrez banii lunar si grijile cotidiene.

Daca te-ai intoarce in copilarie si ar fi sa o retraiesti, ce ai schimba?

Atitudinea fata de verbul „Trebuie”. As fi mai toleranta la multe capitole cum ar fi formula chimica H2SO4 pe care am studiat-o, sa nu-mi dea niciun folos pentru creatiile mele din carti. 

Prin ce se deosebeste copilaria ta de cea a copiilor tai? Exista experiente pe care ai vrea sa le traiasca si ei?

Copilaria mea se reducea la emotiile lui Buratino, inghetata „Eschimo”, uniforma scolara cu cravata pioniereasca, pe cand copilaria lui Vasile era influentata de jocuri la TV, telefon fara fir, inghetata „Mars”.

Eu nu cred ca as vrea sa-l teleportez in experientele din copilaria mea, deoarece ale lui au fost la fel de interesante.

Sursa foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie