26.03.2020
Fosta sotie a lui Nicu Tarna, Cristina Tarna - reactie dupa ce tatal ei, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost eliberat din functie: „Nu inteleg cum poate o comisie in care toti decidentii nu au lecuit in viata lor pe nimeni sa decida sa dea afara un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani?”

Pe 24 martie, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis din functie. Decizia a fost luata la sedinta Comisiei Situatii Exceptionale si a fost anuntata de catre premierul Ion Chicu.

Cu o reactie in acest sens a venit fiica lui Anatol Ciubotaru, care este si fosta sotia a solistului si actorului, Nicu Tarna - avocata Cristina Tarna.

Citeste si : Divort neasteptat in showbizul moldovenesc. Nicu Tarna si sotia lui, Cristina, au divortat. „Va rog sa ma scutiti de condoleante si dezvaluiri.”

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, aceasta se arata nedumerita de faptul ca dupa atatia ani de munca dedicata, tatal sau a fost eliberat din functie in plina pandemie de COVID-19.

Sunt foarte mandra de tatal meu, Anatol Ciubotaru. Deja ex-director al Spitalului Clinic Republican.

A lucrat chirurg toata viata lui, cel mai mult - chirurg toracal (de plamani) vreo 15 ani si cardiochirg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani in Germania, la fel in cardiochirurgie, chirurgie experimentala si a predat in paralel rezidentilor nemti. A revenit in Moldova pentru a participa la concursul pentru functia de director SCR, iar dupa concurs a condus spitalul in ultimii 5 ani. In jumate de an i-ar fi expirat contractul si s-ar fi pensionat. Si-ar fi incheiat onorabil cariera de 47 de ani.

Stiti ce-s cu pozele de mai jos? Raportul zilnic al medicilor reanimatologi-anesteziologi din terapia septica unde stau internati pacientii gravi cu COVID-19. Zilnic, de la 6.00 dimineata, profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecarui asemenea pacient, le compara cu radiografiile din seara precedenta si discuta cu medicii tacticile de tratament in continuare, de ce au nevoie pacientii si medicii.

Le-a amenajat camera izolata de odihna, ca atunci cand nu stau cu pacientul sa contacteze cat mai putin cu ceilalti medici. Le-a gasit hotel ca sa nu mearga acasa la familiile lor, pentru sanatatea carora se tem toti acesti medici. I-a testat urgent atunci cand medicilor le-au aparut suspectii, stiind ca nu intrunesc definitia de caz a ministerului din ordinul nr. 213/02.03.2020 ca sa fie izolati si testati la ANSP. Ce-a urmat - stiti. 4 din 6 medici testati s-au dovedit a fi infectati. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfarsitul garzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutand raportul de noapte, medicii l-au rugat sa-i ajute sa fie testati de urgenta, ca sa nu expuna alti colegi, alti pacienti si propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat si a inceput tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel putin asta credea ca face. Dar, Comisia a fost de alta parere si, fara vreo explicatie din partea lui a constat revoltata “devieri de la proceduri administrative si neglijenta in exercitarea atributiilor de serviciu”. Citat inchis. No comment.

Inteleg ca e urgenta si trebuiesc optimizari de tot felul si nu trebuie sa punem intrebari, dar mai ales sa avem careva opinii proprii in aceasta perioada. Si totusi, nu inteleg cum poate o comisie in care toti decidentii nu au lecuit in viata lor pe nimeni sa decida sa dea afara un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducator care stia cum arata plamanii fiecarui pacient grav cu COVID-19 internat la el in spital?

Pozele din viber din telefonul tatei, el nu stie ca le postez si sper ca nu incalc nimic, parca nu-s date cu caracter personal dupa care sa poata fi identificati pacientii. Pozele date au fost trimise de medicul de garda dimineata, cand avea deja febra, dar era la datorie. El este un erou. Sa avem grija de eroiii nostri... Profesorul Ciubotaru nu mai poate sa o faca deja, iar premierul a promis ca fara el se va imbunatati brusc situatia epidemiologica in spital.”, a scris aceasta, insotind textul si cu doua fotografii, care ilusteaza plamanii pacientilor bolnavi de COVID-19.

Amintim ca ulterior, functia de director interimar al Spitalului Clinic Republican i-a revenit lui Uncuta Andrei.

Sursa foto: Facebook.com

Articole din aceeasi categorie