Filmul „Cufărul lui Eminescu” a fost lansat în 2019, dar în Moldova a ajuns abia în acest an. „Acum trebuia să fie pentru că, lucrurile se întâmplă acolo unde trebuie, când trebuie, cu cine trebuie și de ce trebuie. Poate că în 2019 când a fost lansat, a fost prea devreme, poate acum este momentul oportun. Prima oară când am fost la Chișinău, acum 2 ani, mi-am dat seama că o prezență și o primire ca la Chișinău, nu am avut în toate orașele pe care noi le-am vizitat. A fost ceva dincolo de ce poți exprima”, a povestit regizorul Cristian Radu Nema.
„Trebuia să fie anul 2025, trebuie să avem o continuitate în a vorbi și a ne bucura, așa cum un an întreg aștepți să vină Crăciunul sau vacanța de vară. Pe 15 ianuarie este împlinirea unui an întreg de sărbătoare, trebuie să fie o continuitate, în a ne bucura de astfel de personalități”, a continuat invitatul.
Filmul ilustrează infinitul pe care îl conține opera lui Eminescu, relevând actualitatea acesteia de-a lungul tuturor timpurilor, a subliniat Cristian: „Este un prilej de a pune într-o operă audiovizuală, un film ce pleacă de la un scenariu scris de un cercetător de filosofie. Este un paradox destul de frumos al gândului pus în imagine. Eu nu credeam că acum, în anii noștri, poți să faci un film despre Eminescu, poți să convingi că ai adus ceva nou. Filmul nu este despre Eminescu, ci despre infinitul pe care îl are în opera sa”.
„Mi-aș dori să vin peste 50 de ani și să aibă aceeași valoare acest film, așa cum și opera lui, de peste 170 de ani, are aceeași valoare, acest lucru dă sens unei opere, să nu moară o dată cu creatorul ei, să nu fie închistată acolo, să nu aibă un termen de valabilitate. Ca și primul film cu care am venit la Chișinău, este un fel de a crea documentarul standart, de a lua subiectul și de a-l duce în imagine, documentându-l. Există un fel de a construi pe baza la ce există, pentru produsul finit. Parcă toate imaginile pe care le-am avut pentru Phoenix, pentru film, așa se pare că și cufărul acesta, pleacă de la un obiect fizic și se duce într-o metaforă, pleacă de la un geamantan în sine, dar ajunge la o metaforă a cufărului cu amintirile și scrieri, pentru că, Eminescu își ducea cele 44 de caiete în acest cufăr. Un tânăr a câștigat la o licitație acest cufăr pe care Eminescu l-a primit de la tatăl lui, acum un an, în 2018. Un an mai târziu, fără să avem intenția de a face filmul, vicepreședintele Academiei Române de atunci m-a dus în bibliotecă să văd caietele lui Eminescu. M-a pus față în față cu caietele lui Eminescu, neaccesibile marelui public”, a notat regizorul.
Caietele lui Eminescu au fost folosite drept sursă de inspirație în realizarea filmului documentar: „În documentar am folosit caietele originale, este puterea de a pune în imagine gândul, se vedea un scris frumos, caligrafic, dar nu poți să le rezumi la ideea de niște caiete de scris în scoarță. Trebuie să înțelegi unde te duce obiectul, el este doar o locomotivă de a te duce”.
„Frumosul cinematografului este că te lasă să vezi dincolo de cuvânt, dacă aș fi vorbit despre aceste caiete, dacă aș fi rămas la nivelul cuvântului, n-ar fi fost cu o putere la fel de mare a tranziției, în momentul în care ai vizual, publicul nu știu cum a recepționat, dar în orice caz, a stârnit dialoguri la nivel academic, care au demonstrat că Eminescu, alături de alți creatori de-ai noștri, nu sunt un subiect închis. Îndoiala pe care eu am avut-o la început mi s-a contrazis cu reacția pe care publicul a avut-o la vizionarea acestui film”, a mai spus invitatul.
Filmul va fi difuzat la Academia de Științe a Moldovei. „Va fi difuzat la ora 11, la ședința comună festivă a Academiei Române și a Academiei din Moldova. Va rula și la televiziune, apoi va fi și a doua zi la Universitatea „Ion Creangă”, La Liceul „Prometeu”. La Chișinău vor fi 4 sau 5 proiecții, la care publicul va putea participa”, a menționat regizorul.
SURSĂ FOTO: GOOGLE