10.02.2023
Fetita nascuta printre daramaturi in Siria a primit numele Aya, care inseamna "miracol". Oameni din toata lumea vor sa o adopte

Mii de oameni s-au oferit sa o adopte pe fetita care s-a nascut sub daramaturile unei cladiri prabusite in Siria in urma cutremurului de luni. Cand a fost salvata, Aya – numele pe care l-a primit fetita si care inseamna "miracol" in araba - era inca legat de mama ei prin cordonul ombilical. 

Mama, tatal ei si toti cei patru frati ai ei au murit dupa ce cutremurul a lovit orasul Jindayris. Aya este acum in spital. "A ajuns luni intr-o stare atat de rea, avea umflaturi, vanatai, ii era frig si abia respira", a spus Hani Marouf, medicul pediatru care se ingrijeste de ea. Acum, bebelusul este in stare stabila. Videoclipurile cu salvarea fetitei au ajuns virale pe retelele sociale. Imaginile au aratat un barbat sarind dintre resturile prabusite ale unei cladiri si tinand in brate un bebelus acoperit de praf.

Khalil al-Suwadi, o ruda indepartata, care se afla acolo cand a fost scoasa fetita in siguranta, a adus-o la doctorul Marouf, in orasul sirian Afrin. Mii de oameni de pe retelele sociale vor acum sa o adopte. "Mi-ar placea sa o adopt si sa-i ofer o viata decenta", a spus o persoana. O prezentatoare de televiziune din Kuweiti a spus: "Sunt gata sa am grija si sa adopt acest copil... daca legea imi permite". 

Managerul spitalului, Khalid Attiah, spune ca a primit zeci de apeluri de la oameni din intreaga lume care doresc sa o adopte pe Aya. Dr Attiah, care are o fiica cu doar patru luni mai mare decat ea, a spus: "Nu voi permite nimanui sa o adopte acum. Pana la intoarcerea rudelor ei mai indepartate, o tratez ca pe un copil al meu"

Deocamdata, sotia lui o alapteaza alaturi de propria lor fiica. In Jindayris, orasul natal al lui Aya, oamenii ii cauta pe cei dragi printre cladirile prabusite. "Situatia este un dezastru. Sunt atat de multi oameni sub daramaturi. Sunt inca oameni pe care nu i-am scos inca", a spus un jurnalist din zona pentru BBC. Potrivit acestuia, 90% din oras a fost distrus si cea mai mare parte a ajutorului de pana acum a venit de la localnici si de la salvatorii de la organizatia White Helmets. In Siria, au fost raportate peste 3.000 de decese in urma cutremurului. Aceasta cifra nu-i include pe cei care au murit in zonele detinute de rebeli.
 

Articole din aceeasi categorie