20.03.2023
Este profesoara la penitenciarul de la Rusca si le invata pe femei sa aiba o meserie. Tatiana Gitmanenco, frizer: „Nu avem nicio frica una de alta, muncim fara supravegherea cuiva” - VIDEO

Profesoara Tatiana Ghitmanenco care in cei 4 ani de cand activeaza in penitenciarul de la Rusca a reusit sa transmita meseria de frizer la circa 30 de femei. O buna parte din ele au ajuns sa munceasca la libertate.

De mai bine de 40 de ani, Tatiana Ghitmanenco lucreaza frizer, iar mai bine de 4 ani, femeia preda aceasta meserie detinutelor din penitenciarul nr 7. Rusca. „In al patrulea an, cred ca am 50 de detinute, care au invatat si au documentele de baza pentru frizer, care este in cateva limbi. Ele au dreptul sa munceasca si in strainatate, acolo nu este indicat ca ele au invatat in penitenciar, dar invata in scoala profesionala Hancesti.”

Aceste cursuri pentru multe din detinutele care au iesit la libertate reprezinta o sansa de a se integra in campul muncii dar si in scietate. „Avem fete care au terminat cursurile si se ocupa in frizerii. Avem fete si in strainatate, din Italia care m-au telefonat si mi-au spus ca sunt angajate in campul muncii anume pe baza frizerilor. Chiar daca in 8 luni nu reusesti sa inveti tot, deoarece frizeria se invata toata viata, iar ele mai fac cursuri adaugatoare acolo unde se angajeaza la lucru.”

Nu i-a fost frica sa munceasca intr-un penitenciar si recunoaste ca femeile de acolo sunt mult mai implicate si dornice de a invata aceasta meserie. „Uneori la o scoala separata, tineretul e mai putin interesat de acest lucru, insa aici fetele sunt mai active. Si nu avem nici o frica una de alta, muncim fara supravegherea cuiva.”

In penitenciar a fost amenajata o mica frizerie astfel ca detinutele sa aiba toate conditiile pentru a insusi aceasta meserie. „Materialele consumabile ne sunt oferite de penitenciar si scoala profesionala. Noi cand ne adresm, primim tot de ce avem nevoie. Camera e cam mica, insa noi ne descurcam.”

Asa cum in penitenciar nu au modele pentru a pune in practica cele invatate, femeile isi fac una alteia coafuri si aranjari. Tatiana are 18 ani, iar ultimii 3 ani ii petrece in detentie, isi dorea sa devina frizer inca de pe vremea cand era in libertate, tocmai de asta nu a ratat aceasta ocazie: „Frizeriea mie foarte mult imi place, eu am vrut sa invat inca cand eram in libertate, dar la acel moment eram foarte mica. Iar acum am primit oportunitatea de a invata aici si dupa sa lucrez in acest domeniu la libertate. Eu am invatat sa tund, sa impletesc si sa vopsesc parul.”

Dana in varsta de 20 de ani si-a petrecut ultimii  ani la Rusca, aici munceste in calitate de croitoreasa, dar totusi si-a propus sa invete si meseria de frizer. „Am incercat sa ma vad si din alte puncte de vedere, deoarece eu sunt angajata in campul muncii la sectorul de producere. Dar am vrut sa vad cum s-ar primi sa incerc, sa vad cum s-ar primi din alt domeniu. La momentul de fata imi place, uneori pot sa absentez deoarece avem foarte mult de lucru, dar cand am posibilitatea cum s-ar spune fug sa vin la lectii, pentru ca chiar este o profesie foarte interesanta.”

Cursurile de frizer pentru Ana sunt o sursa de venit atunci cand va fi in libertate. „Pentru mine asta este o posibilitate ca sa aduc un ban in casa si sa fiu alaturi de parintii mei care sunt la libertate si sa-i ajut financiar si moral, fiindca ei au nevoie de mine. Imi place profesia chiar m-am regasit aici si eu vreau tare mult ca pe viitor sa lucrez intr-o frizerie si sa fie o frizerita cu experienta.”  

Articole din aceeasi categorie