31.03.2025
Ea e cea mai tânără femeie pilot din Republica Moldova și România! Află povestea Andreei Scorpan - VIDEO

Invitată în cadrul unui interviu marca „Fără Protocol” cu Dorin Galben a fost Andreea Scorpan, cea mai tânără femeie pilot din Republica Moldova și România. Află povestea acesteia în articolul de mai jos.

Ea e cea mai tânără femeie pilot din Republica Moldova și România! Află povestea Andreei Scorpan - VIDEO

Andreea Scorpan a început să activeze ca pilot la vârsta de 20 de ani, povestește ea: „La moment am 21 de ani, am început la 20, dar studiile le-am început încă de la 16 ani. În jur de 2 ani este pregătirea de bază, după aia vine pregătirea comercială, dacă mergi pe comercial. Unii decid să rămână în aviația mică... După ce vii pe avioanele mari, tu faci 200 de ore cu instructor, în timp ce pasagerii stau în spate”.

Andreea este copilot cu acte în regulă de mai bine de un an și, în curând, ar putea deveni căpitan. În acest sens, tânăra a împărtășit detalii despre procesul prin care ajungi să devii căpitan: „Depinde foarte mult de companie, dacă compania are nevoie, dacă tu te integrezi, dacă arăți performanțe... Trebuie experiență, trebuie rezultate... Poți să ai și 5 ani în aviație și tu să nu te descurci în calitate de căpitan pentru că, acolo este o responsabilitate foarte mare, tu răspunzi de tot avionul. Ca copilot tu cumva ești secundar și un pic mai relaxat te simți, dar când ajungi comandat, orice greșeală te poate costa și închisoarea, nu doar pierderea licenței”.

Top 10 cele mai stilate vedete din Republica Moldova, potrivit ChatGPT - FOTO

Aviația este adesea asociată cu bărbații, iar femeile, mai ales la vârsta Andreei, sunt mai puțin frecvent întâlnite în rolul de piloți. Totuși, ea a explicat că, de obicei, puțini au o reacție ciudată legată de faptul că are doar 21 de ani: „Lumea nu știe că eu am 21 de ani și că am început să zbor la 20 de ani. Acum sunt foarte multe fete în aviație și majoritatea arată tinere, eu nu aș spune că primesc reacții atunci când mă văd colegii. Însă, uneori când intră pe rețele și acolo văd că am 20 de ani se uită ciudat, dar nu aș spune că piloții se uită ciudat. Noi toți cunoaștem că trecem prin aceleași teste, aceleași examene și tot așa mai departe”.

Tatăl Andreei este și el pilot. Fiind întrebată dacă el a motivat-o să meargă în domeniul acesta, ea a răspuns: „Nu, asta a venit de la sine, tata practic toată viața nu mi-a insuflat nimic despre aviație, el a fost destul de tolerant. Când a trebuit să mă decid, ori merg la real ori la uman, atunci ziceam să merg la uman și BAC-ul la alegere să fie la matematică, iar tata mi-a zis că pentru meseriile de viitor trebuie să merg la real și așa am și făcut. Eu când eram mică am avut ideea de a mă face pilot, însă am avut oameni în jurul meu care spuneau că femeilor le este interzis. Eu până atunci încercasem diferite domenii și într-o zi i-am zis mamei să încerc să fiu pilot... Tata m-a înscris la un curs online, căci era pandemie, și eu la cursul ăla nu înțelegeam nimic. După ce am făcut acel curs, vara am decis să sar cu parașuta, la 16 ani. Atunci am sărit cu cineva în spate și asta nu mi-a plăcut prea tare și am decis să fac un curs de parașutist pentru licență și am început să sar singură. În timp ce săream, mai stăteam și în cabina pilotului și acesta îmi dădea voie să mă uit, să atrag atenția și atunci mi-a plăcut și am decis să mă fac pilot. După ce am sărit, peste o lună eram la Școala de Aviație. La 16 ani am mers în România la Școala de Aviație și am început să zbor pe avioanele mai mici. Cel mai mult mi-a plăcut să zbor. Teoria la sol era okay, o înțelegeam mai mult decât la cursul ăla online”.

Despre cum a fost primul său zbor, Andreea a menționat: „Pentru mine primul zbor a fost plin de entuziasm, n-am avut emoții, cumva totul a venit natural. Pe mine mai mult mă sperie să vorbesc în fața unui public decât să manevrez un avion pentru că, eu știu că sunt în spațiul meu, știu că mă descurc și știu că am învățat totul pentru că, pe noi ne învață destul de sever”. 

Nina Crețu a purtat o ținută de peste 1800 de euro! Vezi cum s-au îmbrăcat invitații la evenimentul dedicat celor 13 ani de Perfecte.md - VIDEO

De asemenea, fiind întrebată cum se face trecerea de la un avion mic la unul mai mare și mai apoi la unul comercial, Andreea a povestit: „E complicat, e o diferență uriașă pentru că, tu la avionul ăla mic dacă ai făcut o manevră, el îți răspunde direct, dar la un avion mare trebuie să faci manevra, să aștepți, să vezi cum se comportă și cumva trebuie să anticipezi mult mai devreme, nu poți imediat dacă vrei să faci la stânga. Pentru comerciale, noi stăm foarte mult timp în simulator, avem antrenamente în simulator destul de complicate, noaptea putem să facem simulator și e destul de obositor. E o experiență interesantă, destul de interesantă. E grea, te solicită foarte mult, dar dacă ești capabil, eu recomand”. 

Totodată, Andreea a explicat: „Noi cumva ne rânduim cu toate responsabilitățile, este termenul ăsta de pilotul care zboară și pilotul care monitorizează. Dacă avem cursă dus-întors, noi vorbim între noi care este căpitanul în colo și care este înapoi”.

În secvența video de mai jos vezi interviul integral: 

SURSA FOTO: GOOGLE; INSTAGRAM

Articole din aceeasi categorie