24.10.2024
Diferența dintre coșmar și teroare nocturnă la copii! Ghidul părinților pentru somnul liniștit al celor mici - VIDEO

Invitat în platoul emisiunii O Seară Perfectă, somnologul Adrian Lupușor a explicat care este diferența între coșmaruri și terorile nocturne la copii, dar și care sunt factorii ce le provoacă pe cele din urmă.

„Trebuie să facem o diferență între coșmarul care apare de obicei înspre dimineață, când visăm și teroarea nocturnă”, a spus somnologul Adrian Lupușor. 

Teroarea nocturnă la copii apare în prima parte a nopții, pe când coșmarurile propriu-zise, spre dimineață. „Teroarea nocturnă este un fel de coșmar, dar care apare în prima parte a nopții, o parasomnie, împreună cu somnambulismul, cu umblatul și vorbitul în somn. Când se întâmplă asta, copilul se trezește, are o față speriată, țipă, strigă, el nu este receptiv la ce îi spui, iar asta poate să dureze câteva minute sau chiar mai mult. Aceste episoade, copilul nu le ține minte, adoarme, iar în următoarea zi, nu-și mai amintește”, a explicat specialistul. 

Prin greutăți spre stele! Cum a ajuns Victoria Ghecrea o femeie de afaceri de succes: „În 2012 aveam o frizerie în satul Băcioi” - VIDEO

„Coșmarul apare în timpul somnului spre dimineață, iar această stare este reversibilă, dacă te apropii și îl mângâi, copilul se liniștește, el este conștient că a visat și nu este realitate”, a continuat Adrian. 

Somnologul a explicat totodată de ce apare de fapt teroarea nocturnă la copii: „Teroarea poate să apară în contextul unei predispoziții genetice, dar și un consens emoțional în familie sau vorbim despre exageratul cu privirea desenelor animate, nerespectarea igienei somnului”.  

De asemenea, invitatul serilor perfecte a explicat în ce constă igiena somnului, dar și cât de gravă este nerespectarea acesteia:„Este o tragedie faptul că copiii dorm mai puțin decât ar trebui. Părinții și copii nu-și dau seama că aceasta este o privare de sănătate, de intelectualitate. Pe viitor, aceste privări de somn, vor duce la consecințe grave la nivel de sănătate fizică, cât și mentală”.

Detalii exclusive despre nunta secretă a lui Andriano Marian! Cine este soția lui, câți invitați au fost la eveniment, dar și ce interpreți au cântat - VIDEO

Prin coșmaruri creierul încearcă să rezolve problemele emoționale care ne macină, mai susține Lupușor: „În vis creierul încearcă să rezolve problemele emoționale. Coșmarul îl putem compara cu o supapă. Cratița în care fierbem ceva, cu capac închis și crește presiunea, la un moment dat, pentru a nu exploda, există o supapă care eliberează excesul de presiune. Este exact așa și cu coșmarul, în momentul în care există un conflict la nivel psihologic, în vis, creierul încearcă să rezolve această problemă, frică, neliniște și poate să o ofere sub formă de coșmar. Deci, dacă este coșmar, căutăm cauza”. 

SURSĂ FOTO: GOOGLE, Arhiva Pro TV

Articole din aceeasi categorie