13.05.2022
Cum te ajuta JustConsult cu solutii legale pentru perfectarea actelor romanesti? INTERVIU

Mai mult de 1 milion de moldoveni detin cetatenia romana, iar altii peste 250 de mii sunt in proces de redobandire. Despre situatia din nisa redobandirii cetateniei romane, riscurile din domeniu, dar si despre solutiile pentru a aduce acest segment in limitele legalitatii, discutam cu juristul Ion Gustiuc, directorul si fondatorul companiei de consultanta juridica JustConsult.

Dle Gustiuc, conduceti o companie care ofera consultanta in procesul de redobandire a cetateniei romane. Ce spun statisticile si care sunt prognozele pentru perioada urmatoare?

La moment, vorbim de peste 1 milion de moldoveni care au cetatenie romana si in jur de 250 – 300 de mii care sunt inca in proces de redobandire. Potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Romania, doar in perioada 2010-2021 au  fost inregistrate peste 935.000 de cereri privind cetatenia romana si aprobate prin ordin peste 792.000 de cereri. Iar impreuna cu acestia au dobandit cetatenia romana si un numar de aproape 300 de mii de minori. O parte dintre ei au reusit sa ajunga intre timp la majorat.

Datele ANC arata ca, doar in 2021, in jur de 48 de mii de cereri pentru redobandirea cetateniei romane au fost depuse de catre moldoveni. In 2022, acest numar ar putea sa mai creasca, conform estimarilor.

Din practica, ne puteti spune, care sunt motivele de ce  moldovenii isi doresc atat de mult actele romanesti?

Motivele sunt diverse – de la dorinta de a fi roman cu acte in regula, pana la realizarea scopului de a calatori liber fara restrictii, de emigrare sau de a munci legal in tarile Uniunii Europene. Chiar si sondajele sociologice arata ca moldovenii mereu au in vizor emigrarea, iar detinerea unei cetatenii europene le usureaza mult incadrarea in campul muncii sau dialogul cu autoritatile din tarile UE, atunci cand solicita resedinta.

Care nu ar fi motivele ce stau la baza acestor decizii, cert este ca exista legea care stabileste clar cine si in ce mod poate solicita cetatenia romana - nr. 21 din 1 martie 1991 si republicata in 2010, iar moldovenii nu fac decat sa-si revendice acest drept.

Altceva este ca necunoasterea procedurilor, existenta unor cerinte birocratice in acest proces, lipsa de timp sau teama de interactiune cu functionarii de diferit rang, face ca cetatenii nostri sa cada frecvent in capcana intermediarilor. Iar de aici apar premise pentru aparitia unor fenomene deloc frumoase.

Daca tot ati mentionat de aceste fenomene, de unde apar astfel de situatii si care sunt riscurile?

Am si mentionat ca un numar mare de moldoveni au in planuri emigrarea. Oamenii nu vor sa astepte prea mult pentru a se vedea cu pasaportul romanesc in mana. Iar atunci cand sunt „manati” de circumstante – trebuie sa plece peste hotare la familie sau ii asteapta un contract de munca in UE, ei insisi incep sa caute solutii de „urgentare”.

Iar problema este ca ei nici nu sesizeaza riscurile la care se supun, atunci cand apeleaza la astfel de procedee prin intermediari dubiosi.

Achita sume fabuloase pentru servicii inexistente, transmit actele in strada, nu au nicio garantie ca vor obtine aceste servicii, dar nici siguranta actelor pe care le pun la dispozitia unor persoane necunoscute. Sunt actiunile la care merg acesti oameni, fara a-si pune intrebari privind existenta unor garantii.

Apoi, se trezesc cu citatii pe la procuratura, pentru a oferi explicatii pe anumite actiuni de falsificare in acte. Practic, saptamanal, vedem stiri de la frontiera unde sunt identificate acte romanesti false, detinute de catre moldoveni. Nu putine ori auzim situatii ca oamenii nu dau de acesti intermediari, care dispar si cu banii, si cu actele lor. In cel mai bun caz, ei primesc actele dorite in termenii stabiliti prin lege, fara nicio „urgentare”, desi scot din buzunar sume mari.

Dar astfel de situatii nu ar fi posibil sa existe fara implicarea functionarilor...

Cu mare regret, da, iar combaterea acestor fenomene obraznice trebuie sa devina o prioritate ale organelor statului. Pot enumera zeci, chiar sute de exemple, cand este evidenta fraudarea proceselor si complicitatea functionarilor.

Va descriu doar o situatie. Un pas important in procesul de redobandire a cetateniei romane este sa formezi si sa depui dosarul. Pentru a depune cererea la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania trebuie sa mergi acolo personal, unde sa semnezi. Dar daca persoana se afla la munca peste hotare si nu doreste sa faca un drum in Romania, ce face? Exact - apeleaza la intermediari, care falsifica semnatura si depun dosarul in lipsa sa. Aceasta insa contravine legii. La fel, nu este posibila fara complicitatea unor functionari de stat.

Acesti oameni, care apeleaza la asemenea solutii, nu cunosc insa un lucru. Comisia pentru Cetatenie, ulterior, cand examineaza dosarul, face demersuri catre alte institutii, inclusiv solicita informatii daca persoana a traversat frontiera in ziua cand a fost inregistrat dosarul. Stiti care va fi rezultatul? Dosarul este respins, iar persoana pierde posibilitatea de a mai redobandi vreodata cetatenia romana.

Doar pe parcursul anului 2021, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a respins prin ordin 1546 de cereri ale basarabenilor pentru acordarea cetateniei romane. Iar depistarea falsurilor in acte este unul dintre principalele motive de respingere a dosarelor.

Dar oamenii, cand intampina probleme in interactionarea cu institutiile statului, pentru a nu intra pe teren de ilegalitate, ar trebui sa aiba alternativa...

Sunt de acord. Oamenii intotdeauna trebuie sa aiba posibilitatea de a alege in favoarea legalitatii. Si moldovenii cu dubla cetatenie, care deja sunt mai mult de 1 milion, si cei care abia au pornit pe aceasta cale trebuie ajutati. Ei au nevoie, in primul rand, sa fie informati corect. Astfel, ei vor evita situatiile ilegale si periculoase, si vor renunta sa mai apeleze la serviciile intermediarilor dubiosi.

Este un obiectiv, pe care mi l-am propus prin fondarea companiei juridice JustConsult. Avem misiunea unui scut, care ii protejeaza de situatii periculoase si le intinde o mana de ajutor de fiecare data cand au nevoie.

Vorbind despre garantii oferite de JustConsult, care sunt acestea si la ce aspecte se refera?

Anume reiesind din riscurile din domeniu, am elaborat un set de garantii, pe care le oferim persoanelor care solicita la JustCosult servicii de consultanta sau mentenanta atunci cand doresc sa obtina acte romanesti.

Principalul beneficiu de a apela la JustConsult este ca este o companie autorizata, transparenta si legala. Omul stie unde ne gaseste, in ce zi si la ce ora. Astfel, sunt excluse situatiile cand va cauta persoana cui a transmis actele si banii sau de a sta cu frica „in san” ca nu va mai obtine serviciul solicitat.

Orice serviciu este prestat exclusiv in baza unui contract, actele sunt receptionate in baza unei fise de primire-predare, iar pentru fiecare plata se elibereaza bon fiscal. 

In domeniul cetateniei romane, JustConsult este unica companie inregistrata oficial in calitate de operator de date cu caracter personal. Cu alte cuvinte, ne asiguram ca toate datele sunt utilizate doar in scopuri delegate de persoana, cu care avem contract de reprezentare.  

Protectia datelor, asigurata de JustConsult, este valabila si cand actele trec frontiera. Acest lucru inseamna ca normele care protejeaza datele continua sa fie aplicate de JustConsult indiferent unde ajung aceste date. 

Toate impreuna si ofera acea siguranta si garantie a calitatii serviciilor prestate. 

Cu ce realizari ale companiei va mandriti si ce ati dori sa schimbati?

In cei 19 ani de activitate JustConsult a ajutat peste 300.000 de moldoveni sa obtina actele romanesti legal. Anul acesta am reusit sa ne extindem inca in doua orase mari – cu filiala la Balti si filiala la Cahul. Acest lucru ne permite sa fim mai aproape de cetateni care sunt din nord si sud. 

Cel mai important lucru pe care il poate oferi JustConsult clientilor sai este ca acordam servicii in stricta conformitate cu prevederile legale. Oamenii cand vin la noi au siguranta ca vor parcurge fiecare etapa corect, fara pierdere de timp si ca nu le vor fi percepute plati exagerate, cu taxe stabilite arbitrar.

Ce ni-am dori sa schimbam? In primul rand perceptia oamenilor fata de metodele de a-si rezolva problemele legate de perfectarea actelor. 

Nu ocolim legea si nici nu recomandam astfel de solutii. Daca ni se solicita asemenea servicii, venim cu explicatii, argumente de ce este imposibil si propunem solutii legale. 

Crezul meu ca jurist si antreprenor este ca tara noastra are nevoie de companii transparente, care actioneaza in interesul clientilor sai, chiar daca intampini dificultati atat in raport cu institutiile statului, cu sistemul imperfect, dar si sa lupti cu mentalitatea eronata si demult inradacinata in societate. 

100 de angajati, 300.000 de clienti deserviti... Ce mai departe?

Pentru 2022, ne-am propus sa dublam echipa si, respectiv, sa asiguram o crestere mai dinamica pentru companie.

Oamenii tot mai mult inteleg ca este mai sigur sa parcurgi procedurile corect, asa cum scrie in lege si fac alegere in favoarea legalitatii. Obiectivul nostru este sa raspundem la fiecare solicitare parvenita din partea cetatenilor, sa-i ghidam de fiecare data cand au nevoie sa-i ferim de riscuri, care pot aparea. 

Doar pentru anul acesta, JustConsult a anuntat 100 de posturi vacante pentru oficiul central din Chisinau. Prin realizarea obiectivului de dublare a echipei vom avea posibilitate sa preluam mai multe apeluri si sa oferim raspunsuri detaliate la orice intrebare legata de aceste procese. 

Sunt obiective realizabile si, cu siguranta, le vom atinge, iar cei care vor avea de castigat sunt cetatenii nostri. 

JustConsult

mun.Chisinau, str.Ismail 81/1, Business Centru "Panorama"

Call Centru: +373 22 10 50 80

*Acest articol este un produs comercial

Articole din aceeasi categorie