10.01.2025
Cum să-ți construiești încrederea în sine? 5 surse cheie explicate de psihologul Lilia Dubița

Încrederea în sine este fundamentul unei vieți echilibrate și împlinite, astfel, psihologul Lilia Dubița ne oferă un ghid practic pentru a înțelege sursele acesteia și cum le putem cultiva.

Psihologul Lilia Dubița explică faptul că încrederea în sine nu este doar un concept abstract, ci are cinci surse principale: „Atunci când una dintre aceste surse este nevalorificată în copilărie, apare ceea ce eu numesc „ZONA DE DEFICIT” - un gol interior pe care căutăm să-l recuperăm”.

Aprecierea rezultatelor

Una dintre cele mai frecvente cauze ale lipsei de încredere în sine este lipsa recunoașterii realizărilor. Lilia Dubița subliniază: „Ai avut nevoie de recunoaștere, dar ai fost ignorat/ă sau criticat/ă. Ca soluție trebuie să recunoști meritele. Creează un obicei de a nota măcar un lucru bine făcut”.

TOP 15! Care sunt cele mai populare piese ascultate de moldoveni pe YouTube, în ultima săptămână - VIDEO

Dragostea

Un alt aspect esențial al încrederii în sine este sentimentul de iubire necondiționată. Mulți oameni au experimentat în copilărie condiționarea iubirii de comportament, ceea ce le poate influența negativ percepția de sine. Lilia explică: „Poate ai simțit că dragostea depindea de comportament. Nu te simți în de-ajuns de bun. Ca soluție, acceptă-te așa cum ești. Fă-ți un cadou personal săptămânal”.

Stabilitatea materială

Sentimentul de inferioritate legat de lipsa resurselor materiale este o altă sursă frecventă a deficitului de încredere: „Poate ai simțit inferioritate din cauza lipsei de bunuri. Ca soluție, investește în tine, în confort și calitate. Educația financiară și experiențele noi sunt cheia”.

Anastasia Crețu - destăinuiri din căsnicia ei. Detalii neștiute despre momentele de groază prin care a trecut mama actorului Emilian Crețu - VIDEO

Libertatea și autonomia

Controlul excesiv sau lipsa respectării dorințelor și nevoilor personale în copilărie poate duce la dificultăți în a lua decizii autonome ca adult: „Poate ai fost controlat/ă sau nu ți s-au respectat dorințele. Pentru a recăpăta acest lucru este important să iei decizii independente, chiar cu riscul de a greși. Nu mai căuta ca alți oameni să decidă viața ta”.

Validarea emoțiilor

Mulți dintre noi am fost învățați că trebuie să fim „puternici” și să nu arătăm vulnerabilitatea.„Poate ai auzit des „nu plânge” sau „trebuie să fii puternic/ă”. Pentru a soluționa acest moment, trebuie să-ți exprimi emoțiile! Scrie sau vorbește cu cineva care te poate asculta fără judecăți”, explică Lilia.

Familia Valentinei Naforniță s-a mărit cu încă un membru! Imaginea emoționantă publicată de soprană pe social media - FOTO

Lilia Dubița este psiholog și psihoteraupet care se ocupă de psihoterapia personală și de cuplu.

SURSA FOTO: INSTGRAM/liliadubita.psiholog

Articole din aceeasi categorie