14.06.2019
Cum sa-i spui copilului tau ca divortezi? Psihologul Aurelia Balan: „Acest proces il poate face pe copil sa se simta neiubit.”
Divortul este o tema actuala, un fenomen care face parte din societatea noastra, un fenomen care ia amploare, un fenomen ce a ajuns sa fie privit ca o normalitate, nu ca un stigmat, asa cum se intampla cu nu foarte multi ani in urma. Psihologul Aurelia Balan a explicat cum sa-i spunem copilului ca urmeaza un divort.

Un divort lasa anumite amprente nu doar in mintea si sufletul partenerilor, ci si a copiilor comuni. Indiferent de varsta pe care o are copilul, fie cateva zile fie deja e adult, separarea parintilor neaparat reprezinta o emotie puternica.

In unele cazuri, urmarile acestei traume, vor fi resimtite chiar si peste multi ani.

In conditiile unui proces de separare si divort, toate nevoile copiilor sunt insa, la nivelul a ceea ce percepe copilul, puternic amenintate. Dincolo de nevoile fiziologice, innascute, ale copilului, exista si nevoile emotionale, cruciale in dezvoltarea armonioasa si echilibrata emotional a copilului si a viitorului adult. Printre ele: atasament, apreciere, atentie, acceptare, afectiune, nevoia de apartenenta la familie, la relatii, afiliere, loialitate, nevoia de securitate, protectie, ordine, stabilitate, predictibilitate. Cercetarile au aratat ca in timp ce toate divorturile au efecte asupra copilului, efecte ce pot dura chiar si cativa ani, divorturile traumatice sau brutale ii pot afecta pe copii pana in viata lor de adult.

De asemenea, unul dintre cei mai importanti factori care afecteaza raspunsul, reactia copilului la divort nu este nici timpul petrecut cu mama sau tata, nici varsta copilului, ci calitatea relatiei parintilor in timpul si dupa perioada de separare.

Deci, pentru inceput, ideal ar fi sa purtati o discutie impreuna, in care sa-i spuneti ca mami si tati se despart, insa vor ramane parintii lui pentru toata viata. Explicati-i ca iubirea pe care i-o purtati nu are nicio legatura cu ceea ce se intampla in viata de cuplu, ca orice ar fi ii veti fi alaturi, iar divortul nu va schimba nimic fata de copil.

Separarea parintilor si toata incarcatura emotionala ce acompaniaza acest proces il poate face pe copil sa se simta neiubit. Spune-i copilului ca, desi mama si tata nu se mai iubesc intre ei, nu mai sint fericiti impreuna si au ales sa fie fericiti separat, ei il iubesc pe el si vor continua sa o faca intotdeauna. Copiii divortului se simt de multe ori responsabili de problemele parintilor lor. Se invinovatesc pe ei pentru separare si cred ca comportamentul lor nepotrivit, rau a facut ca parintii sa nu se mai iubeasca intre ei. De multe ori, apeleaza la gandirea magica atunci cand se gandesc la situatie si concluzioneaza ca daca ei au produs ruptura, tot ei o pot repara. Clarificati cu copilul ca ruptura din casnicie nu este nici vina lor si nici responsabilitatea lor. Nu este nimic ce ar putea sa faca astfel incat sa-i aduca pe parinti inapoi impreuna. Mai mult, aratati-i copilului ca va respectati.

Divortul este un eveniment care maturizeaza emotional orice copil. Problema apare atunci cand copilul nu intelege mesajul corect. Poate invata inca de la o varsta frageda ce este teama de abandon, lipsa de respect, agresiunile fizice sau verbale, santajul emotional, iar mai tarziu, cand va deveni adult nu va sti cum sa-si gestioneze toate aceste trairi pe care le va purta cu el inca din copilarie. Poate ca unul dintre cele mai importante mesaje pe care e bine sa i le transmiteti este acela ca iubirea se poate consuma, insa respectul ramane baza oricarei relatii. In plus nu-l transforma pe cel mic in confidentul tau. Indiferent de varsta pe care o are copilul, nu-l transforma in cel mai bun prieten. Poti vorbi cu rudele, prietenii sau psihologul, insa nu si cu copilul.

Altfel, exista riscul, din nou, sa apara sentimentul de vinovatie, ori copilul chiar nu are nicio vina. Copilul nu poate face diferenta si nici nu este normal sa aleaga intre unul sau altul. In fond, divortul este al sotilor, nu al parintilor. Caci parintii raman aceiasi pentru toata viata. Nu taragana sa mergeti la psihoterapie. Un specialist va poate ajuta sa treceti mai usor peste divort. In plus, nu de putine ori, copiii devin introvertiti, retrasi, caz in care parintii nu mai stiu ce se intampla cu copilul si evident, lucrurile pot degenera.

Citeste si: Cum sa depasesti pierderea unei sarcini si cat de mult acest fapt afecteaza viata de cuplu. Psihologul Aurelia Balan: „Multe femei se invinovatesc singure. Altele isi acuza partenerul.”

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie