„Tema asta este foarte activă pentru că, după experiența mea ca pacient, eu eram un copil foarte bolnăvicios, iar părinții mei nu știau că eu am specifice metabolice și în alimentație ce trebuiesc păstrate pentru a fi eu sănătoasă. Eu m-am tratat singură pe mine, schimbându-mi regimul de viață. E posibil deoarece, am făcut-o eu, respectiv, poate să o facă oricine”, a povestit medicul ontorinolaringolog.
Părinților le este dificil să stabilească ce este mai bine pentru copii lor, de aceea, ei ar trebui să selecteze și să analizeze informația pe care o primesc: „Îi înțeleg pe părinți, le este greu, trebuie să aleagă ce este mai bine pentru copil. În 10 ani, eu mi-am făcut o concluzie, mă axez pe pediatrie pentru că, îmi este interesant. Dacă sincer, e un fel de scop, aș vrea ca ei să fie sănătoși. Mi-am dat seama că eu plec de la specialitatea mea... Dacă îi menții un mediu de viață sănătos, el (copilul) nu are probleme nici cu adenoizii pentru că, adenoizii sunt o manifestare a sistemului imunitar”.
„Ca mamă și ca medic, consider că baza constă în stabilitatea emoțională a copilului, lor trebuie să le fie bine acasă, părinții trebuie să se iubească, să se respecte. Trebuie să aibă condiții prielnice în instituțiile de învățământ”, a spus Lucia Gariuc.
Nu ar trebui să apelăm la suplimente, ci să revizuim regimul alimentar al copilului, explică medicul: „Cealaltă componentă este alimentația, noi dacă i-am alimenta corect și nu s-ar deregla funcționalitatea tractului gastro-intestinal și a sistemului limfatic, nu am avea nevoie de suplimente date cu căldarea. Băiatului meu îi dau o serie de suplimente minime, atât timp cât el este bine, dar în spate la toate astea, eu mereu trebuie să am grijă. El nu mănâncă gluten și lactate pentru că, este intolerant genetic”.
„Acum 10 ani am făcut cursuri în Rusia și Franța despre medicina regenerativă preventivă, asta era un hobby de-al meu. Atunci mi-am dat seama cât este de importantă prevenția și cât este de important ceea ce mănânci”, a menționat invitata.
Totodată, despre intoleranța la lactoză, invitata serilor perfecte a spus: „Sunt unele manifestări agresive, unii copii fac alergii. Foarte multe persoane sunt intolerante la lactate, iar aici nici nu știu ce putem face, unica soluție e ca să ducă tratative părinții cu instituțiile de învățământ, ar fi bine să se aleagă meniurile, să se facă anumite modificări și revizuiri”.
„Dacă noi am putea stabili meniul la copii, ar funcționa totul bine. Pe alocuri, la părinți le este foarte greu când aud să scoată ceva din alimentație. Dacă ar înțelege că e bine să mănânce varză, atunci copilul se adaptează după tine”, a mai explicat specialistul.
SURSĂ FOTO: Arhiva Pro TV Chișinău