04.05.2021
„Cu o masa moldoveneasca „modesta” de Pasti poti hrani intregul Parlament European la sedintele plenare, si inca mai ramane de un cofibreak.” Adevarul despre mesele de sarbatoare, intr-un mod sarcastic

Internautul Dumitru Petru Sliusarenco este activ pe retelele de socializare si a scris un mesaj in care analizeaza poporul moldovenesc si situatiile in care acesta este „modest”.

Citeste si :  Studiile pe care le-a facut n-au nicio legatura cu muzica. Ce facultate a absolvit Valentin Uzun: „In perioada pandemiei am avut mai mult timp pentru acest lucru.” - VIDEO

De sarbatori, toti sunt obisnuiti sa pregateasca cat mai multe bucate, care mai de care, si sa umple masa cu cat mai multe farfurii. Si de Pasti se intampla acelasi lucru. Dumitru a scris pe pagina sa de Facebook un text in care a descris „3 cazuri cand moldovenii sufera de modestie incurabila:

1. Cand sunt nanasi. “Dragii nostri, din putinu care-l avem va dam si voua: din partea nanasilor 5000 de euro, un holodilnik Indezit, o vacanta la Turcia si 10 sote de livada!

2. Cand se intorc in August de la zarabotca “Daca vrei s’ma crezi cumatru am pus capica la capica, de la gura copilului am luat si am adunat cu chiu cu vai de un BMW semiorka si 2 apartamente in novostroika la Ciocana”

3. Si la masa de Pasti: “Poftim la masa dragilor, nu prea ne-am gatit, dar deamu credet din ce este ...!”

“Ce este” inseamna de obicei toate felurile de mancaruri din carne inventate din neolitic pana in prezent, plus cighiri. Pe fiecare a 3-a farfurie sta carnat, de toate felurile si formele. De el toti is satui, dar el oricum sta - ca socialistii in parlament. Si pentru ca asta e putin, gospodinele moldovence pastreaza mereu un as in maneca: seliodka afumata!

Mese doldora de bucate traditionale, frumos aranjate si decorate. Cum au sarbatorit vedetele din Moldova Pastele - VIDEO

“Cumatru, ajunge si niste invartita cu verdeata, n-am prea avut cand sa coc, am dovedit numa 10 feluri de placinte, 3 feluri de invartita, un miliard de hulubasi si pascuta”. “Ooof da de racituri nici nu v-ati atins, ori ii tare pasarea? Am tinut-o la fiert doar 38 de ore, daca n-am avut deloc timp sa ma gatesc... Doamne ci mi-i rusine”

Intre carne, racituri, suba, muraturi si legume poti gasi toate felurile de salate cu maioneza inventate de omenire: olivie, ruseasca, mimoza, de crabi ... De crabi Carl! Unde se mai poate intalni crabul, seliodka si oaia daca nu pe masa moldoveanului de Pasti? Crabii au tot atata legatura cu masa de Pasti, cat are masca partidului lui Cavcaliuc cu politica.

Cu o masa moldoveneasca “modesta” de Pasti poti hrani intregul Parlament European la sedintele plenare, si inca mai ramane de un cofibreak.

Si asta este doar o masa! Dar ce moldovean sta de Pasti doar la o masa? Dupa ce te-ai umplut cu carne, oua, pasca, peste si maioneza la 9 dimineata, incepe sarbatoarea adevarata: mersul in ospetie. Daca ai macar cat de cat stima, trebuie sa intri neaparat pe la parinti, bunei, nanasi, fini, cumatri, frati/surori, iar daca is botezati - neaparat si la vecini! Si peste tot sunt aceleasi mese: maioneza, carne, peste, oua si pasca. Plus cighiri!

La sfarsitul zilei de Pasti nu stii care nasture sa mai deschei ca sa rasufli mai usor, ai deschis pana si nasturii de la maneci si ai dezlegat sireturile, dar oricum ai senzatia ca decolezi in cosmos iaca iaca. Si cand crezi ca ti-ai implinit datoria si poti pleca, gospodina isi cere scuze ca mai mult n-are cu ce te primi, dar a copt in graba la 3 de noapte un tort mic, de vreo 10kg, cu crema de smantana si nuci. Burta e plina pana la refuz, dar nimeni nu-si permite pacatul de a refuza gazda de Sfintele Pasti, de asta ticsesti tortul in esofag, gat si cavitatea bucala. Cu toti nasturii descheiati mergi in graba spre usa sperand sa te lase acasa. Doar ii cuprinzi pe toti pentru ca gura n-o poti deschide, acolo sta tortul, incalti pantofii fara maini, ca daca te apleci it’s gonna blow, deschizi usa si auzi:

“of da n-ati mancat nimica, poate sa va pun in containere cu voi?”

Putini cunosc, dar exista trei tipuri de energie infinita: solara, nucleara, si gazele naturale dupa mesele de Pasti!

Cu sfintele sarbatori!”

Internautii au apreciat mesajul plin de sarcasm si umor al acestuia, insa si-au dat seama ca este o realitate trista a societatii din Republica Moldova.

Citeste si :  L-a lasat pe fostul sot, dupa ce un alt barbat i-a facut masaj! Dupa 20 de ani de casnicie, Larisa Dolina, divorteaza de al treilea sot

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie