Feoctist a crescut într-o familie de preoți, în care spiritualitatea, tradiția și muzica se împleteau firesc. Tatăl și bunicul lui slujeau în biserică, iar el își amintește cu drag de momentele petrecute acasă, în satul Inești, raionul Telenești.
„Cred că am o educație. Am prieteni care când făceau vreo nebunie erau bătuți de tata sau mama, eu n-am fost bătut, dar câte ore în șir cu pilde și cu morală, mai bine deja mă bătea câteodată. Am primit niște lecții, niște vorbe la care foarte mult țin și le găsesc ca pe o rezolvare la multe chestii cu care mă întâlnesc până azi”, a povestit cu nostalgie Feoctist.
Prezența tatălui a fost una constantă, calmă și înțeleaptă. Spre deosebire de alți membri ai familiei, acesta i-a înțeles de la început drumul artistic și i-a oferit libertatea de a-l urma.
„Cu tata am vorbit foarte mult pe diferite teme, chestii. Poate bunicului și mamei nu le plăceau câteodată ce fac, dar tata deodată m-a înțeles că vreau să fac muzică. Îmi asculta piesele, mă întreba: <<Da aici ce ai avut în vedere?>>, <<Dar asta ce înseamnă?>>”, a mai spus interpretul.

Totuși, ceea ce puțini știau până acum este faptul că, tatăl lui Feoctist a murit în urmă cu aproape trei ani. Acesta fiind un subiect pe care artistul nu l-a abordat public până la acest interviu.
„N-am avut unde să vorbesc despre asta. În decembrie are trei ani de când a murit. El era mai mare ca mine cu 20 de ani. A murit la 43 de ani. La urmă s-a îmbolnăvit și a murit”, a adăugat Feoctist.
„Ultimul timp el a stat la pat. Eu mă duceam, o dată la câteva zile eram acasă. Cred că atunci cel mai mult am vorbit cu dânsul. Lui îi plăcea când veneam acasă, îmi spunea că m-a văzut la televizor”.

Despre boala tatălui său, Feoctist a povestit cu durere și luciditate:
„El de tânăr a fost într-o bătaie și cred că de atunci s-a agravat boala pe care a primit-o și așa a putut să o țină până la 43 de ani”, a notat interpretul.
„Boala din start nu era atât de vizibilă, dar s-a agravat cu timpul”, a mai spus el.
Trecerea peste această pierdere a fost una dificilă, iar relația profundă dintre ei a lăsat un gol imens.
„Greu am trecut peste, noi aveam mai mult o relație de prietenie decât de tată-fiu. Ori că eu eram prea exemplar și nu avea de ce să strige la mine, dar mereu glumeam. În ultimii ani mai ales, vorbeam ca prietenii, ne întrebam care și ce a făcut, era o relație sănătoasă și eu cred că așa trebuie să fie o relație între tată și fiu”, și-a amintit invitatul.

Ziua în care a primit vestea a fost una șocantă, iar contextul a fost cu totul neașteptat.
„Eram în Chișinău, era ora șase dimineața, m-a sunat mama și m-am dus deodată încolo. El avea perioade când se făcea mai bine parcă, nu m-am așteptat să se întâmple atunci. Sora mea a venit în seara aceea din Londra”.
„Moartea lui m-a marcat din toate punctele de vedere. El era primul care asculta piesele mele noi, putea și clipurile să le vadă printre primii”, a afirmat Feoctist.
Au avut discuții profunde inclusiv despre viață și moarte, iar credința i-a fost mereu un sprijin, dar nu a anulat întrebările firești.
„Da, el era sigur că este tot cum e scris. De exemplu, eu am prieteni care cred că mori și nu mai este nimic după asta. Dar te pune pe gânduri oricât de credincios ai fi. Sunt multe conspirații, toți sunt cu credința lor”, a menționat el.

Relația lor se distingea și prin umor: „Râdeam cu dânsul foarte mult, îi părea comic tot ce spun, foarte repede îl făceam să râdă, dar și el pe mine tot. Aveam niște chestii care erau comune între noi. Puteam să fim undeva și să ne privim doar și deodată înțelegeam despre ce este vorba sau ce voiam să-i spun sau el mie. Puteam să râdem numai noi doi”, a mai spus Feoctist.
Ana Beregoi, mai sinceră ca niciodată! Ce note a luat la examenul de Bacalaureat - VIDEO
Talentul muzical al lui Feoctist este o moștenire clară din familie.
„La mine bunelul până a fi preot este conducător de orchestră. Tata tot a învățat vioară și contrabas, bunelul cântă la toate instrumentele posibile. Oricum sunt dintr-o familie de muzicieni”, a notat artistul.

„Bunelul a devenit preot la vârsta de 40 de ani, iar tata la 18 ani. Eu și acum dacă sunt acasă, mă duc și bat clopotele la biserică de Crăciun sau de Paște”.
În final, interpretul a împărtășit o amintire din copilărie, legată de felul în care i se adresa mama lui: „Mama putea să-mi mai spună Feoctel, dar mie nu-mi plăcea și repede s-a dus. Mereu am fost Feoctist”.

Feoctist Cănățui este un artist din Republica Moldova cunoscut pentru stilul său unic ce îmbină hip-hop-ul alternativ cu influențe din muzica tradițională moldovenească.
El a devenit cunoscut după colaborările cu Magnat. Piesele care i-au făcut populari sunt: „Ce-am făcut cu viața mea”, „Bună Rea” și „Dă-mă, mamă, după Iura”.

SURSA FOTO: INSTAGRAM