18.12.2023
Cinci ani de activitate a Camerei de Comert si Industrie Moldova-China! Boris Foca: „Noi am devenit dorind sau nedorind asta, o poarta pentru chinezi” - VIDEO

Invitat in patoul emisiunii O Seara Perfecta a fost chiar Presedintele Camerei de Comert si Industrie Moldova-China, Boris Foca.

Boris Foca a dezvaluit de ce i s-a acordat domnului Alexandru Lucinschi titlu de membru de onoare a  Camerei de Comert si Industrie Moldova-China: „As porni de la ideea ca in timp ce dumnealui era presedinte am avut vizita in Republica Moldova a unui cel mai mare demnitar prim-ministru chinez din 2000 pana in prezent nu a mai venit nimeni de un asemenea rang. Doi la mana el mereu a stat la baza cel putin pentru noi la nivel consultativ. De cand s-a creat Camera de Comert cu dumnealui cel putin o data sau de doua ori pe an am fost impreuna la discutii, iar acesta necatand ca are o varsta inaintata chiar anul acesta a mers in China”.

Despre Noi – Camera de Comerț și Industrie Moldova-China

„Cand am lansat Camera de Comert la fel am fost la emisiune, atunci eram in jura la 20 de membri, la moment am ajuns la 60 de membri dar tin sa reamintesc ca in toata aceasta perioada de 5 ani de zile, perioada Covid-ului a fost una de stagnare a relatiilor cu China din cauza mai multor factori si a fost o perioada mai dificila, insa anul acesta cred ca am compensat toti acesti 3 ani, am avut mai multe deplasari in China, eu personal am fost de 8 ori”, a adaugat Boris.

Bărbatul lunii: Boris Foca

Boris a mentionat: „Avem o statistica a companiilor chineze care sunt in Republica Moldova, dar este una foarte invechita si nerealista, undeva se vorbea de 70 de cmpanii cu capital chinez, sa stiti ca nu este asa. Intre timp facand o paralela in Romania avem peste trei mii de companii cu capital chinez si dansii nu au nici o treaba si cu Uniunea Europeana, nu au nici o treaba ncii cu NATO”.

(Ro) (ACUM 1 AN) Mesajul lui Boris Foca | TRIBUNA.MD

„Noi nu ne temem, mai mult cred ca zonele guvernarii pentru ca nici o guvernare nu a facut un pas clar pentru a relansa relatii foarte frumoase cu Republica Populara Chineza, bussines-ul, exportul si lucrul la nivel de companii s-a dublat. Din 2019 si pana la finele anului 2022, noi importam practic de doua ori mai mult si bussines-ul nu mai tine cont de ce face politicul, ar fi bine sa coopereze. Acum sa mergi in Ucraina este relativ complicat in special pentru Chinezi, ambasada lor a fost mutata de la Kiev si isi perfecteaza vizele la Chisinau, este folosit aeroportul Chisinau pentru a pleca oriunde in lume inclusiv in China, respectiv noi am devenit dorind sau nedorind asta, o poarta pentru chinezi. De ce nu ar putea veni aici si sa stabileasca careva produceri sau fabrici ca atunci cand v-a incepe reconstructia Ucrainei sa fie primii si sa fie pe un teritoriu cum este Republica Moldova care este destul de deschisa pentru investitii, in specil intr-o perioada atat de complicata economic”, a concluzionat Boris.

*Acest articol este un produs comercial

Articole din aceeasi categorie