14.04.2025
Cetățenia română, tot mai greu de obținut! Care sunt noile reguli, dar și cum afectează acestea pe moldoveni, a explicat directorul RedMark, Maria Jeverdan - VIDEO

Modificările recente aduse legii cetățeniei române aduc o serie de provocări pentru cetățenii moldoveni. Termenul de procesare a fost extins considerabil, de la 5 luni la până la 2 ani și 6 luni, iar dosarele depuse anterior sunt afectate. În plus, posibilitatea de urgentare a procedurii prin instanță a fost practic eliminată. Maria Jeverdan, director al companiei RedMark Service, a explicat în cadrul emisiunii „O Seară Perfectă” ce presupun aceste schimbări și cum pot cetățenii să se pregătească corect pentru a-și crește șansele de succes.

„S-au modificat foarte multe, unele lucruri sunt și bune pentru că, dacă vorbim despre actele care se depun la dosar, ele nu trebuie să fie mai vechi de doi ani. Acte de tipul vechi dădeau semne de întrebare, de aia se reținea și Autoritatea Națională, pentru a le examina. Zic că e o treabă bună că actele trebuie să fie de tip nou. Sunt și câteva chestii nu chiar așa de bune, dar ne conformăm, și încercăm să le îndeplinim”, a explicat Maria Jeverdan, director RedMark.

Un alt punct modificat în procesul de obținere a cetățeniei este termenul legal de examinare a dosarelor. „Altă parte este termenul, este problema sau boala mea, eu foarte tare mă deranjez cu aceste termene pentru că, prestez serviciul de cetățenie din 2010. Atunci în ianuarie se depunea dosarul și în decembrie, în același an, omul deja avea actele la mână, inclusiv și buletin și pașaport. Erau taxe pentru transcrierea actelor de stare civilă, iar certificatele de naștere și căsătorie se transcriau în 10-15 zile cu 150 de euro, după ce s-au scos taxele actele să transcriu în 7-8 luni. Poate și e bine că e gratis, dar durează mult pentru că, aici voiam să ajung, la termenul pe care ei l-au modificat, cel de examinare a dosarelor, termenul legal până acum era 5 luni, acum s-a mărit de la 5 luni, la 2 ani și 6 luni. Șase luni le-au mai pus adăugător, au modificat de la 5 luni la 2 ani, dar și au mai lăsat ăstea 6 luni pentru dosare care vor avea probleme sau care vor trebui verificate”, a spus invitata. 

„Exista procedura de urgentare prin instanța de judecată. După 5 luni dacă nu era aprobată cetățenia, mergeam în instanța de judecată și ne judecam cu Autoritatea Națională. Aproximativ 15-17 luni durau aceste două instanțe”, a continuat Maria Jeverdan.

Și bărbații de duc la epilarea cu laser! Andrei Chistol a simţit pe propria piele efectele procedurii: „Îi era rușine” - VIDEO

Anterior, dosarele puteau fi urgentate prin instanță în scurt timp, dar noile prevederi stabilesc un termen minim de 2 ani, care în practică a devenit 2 ani și 6 luni.

Mai grav, legea este aplicată retroactiv, a menționat directorul RedMark Service: „Era o speranță pentru cetățenii noștri care, dacă își puteau permite, urgentau dosarul prin instanța de judecată. Acum urgentarea după lege scrie că e în 2 ani, dar noi deja am înțeles că nu va fi după 2 ani, putem porni procedura de urgentare sigură după 2 ani și 6 luni pentru că, acum avem o hotărâre de judecată, un refuz la cetățenie, la examinare în instanța de judecată prin care scrie că nu îndeplinește termenul de 2 ani și 6 luni și aici mă opresc. Cel mai grav ce avem în legea modificată acum este că ei o aplică total retroactiv. La toată lumea dosarele se anulează, se refuză și în motivație scrie că nu a îndeplinit termenul legal de 2 ani și 6 luni. O aplică și la actele care nu trebuie să fie mai vechi de doi ani... Au introdus testul de limba pentru limba română, zic că e o treabă bună dacă au decis, dacă tot vrei cetățenie, ar fi bine să o înveți”.

Astăzi, o afacere de succes cunoscută de orice moldovean, dar puțini știu cum a început totul. Femeia de afaceri Tatiana Motinga a publicat un mesaj emoționant cu ocazia zilei sale de naștere - VIDEO

Chiar dacă urgentarea nu este neapărat o soluție imediată, totuși... „Asta e altă problemă a mea, dar eu sunt foarte supărată pe aceste chestii. Sunt dosare la Autoritatea Națională pentru cetățenie neexaminate din 2019, care au deja 5-6 ani. În procedura de urgentare, după 5 luni mergeam în instanța de judecată. Ca tu să poți spune astăzi că ai urgentat dosarul prin instanță de judecată trebuie să treci ambele instanțe, Tribunal și Curtea de Apel. Ce se întâmplă acum? Înregistrează cererile în instanță de judecată, știind din start că această persoană va avea aprobată cetățenia fără procedura de urgentare prin instanța de judecată. Este o problemă foarte mare, pe mine mă deranjează... Nu putem depune acum cereri nici pentru cei care au doi ani de la depunere. Eu m-am consultat cu toți avocații din România și am ajuns la un numitor comun. Sperăm totuși că Autoritatea Națională va respecta termenul”, a notat invitata. 

Păr lung, mătăsos și îngrijit cu dragoste. Cine este Ileana Cosânzeana de la noi care atrage privirile cu lungimea podoabei capilare - VIDEO

Întrebată cum reacționează oamenii la noile modificări, Maria a spus: „Reacționează ca în 2014, când s-au scos vizele pentru cetățenii moldoveni și moldovenii au decis că nu mai au nevoie de cetățenie română. Acum un pic s-au speriat, dar noi îi îndemnăm și le explicăm că totuși speranța noastră este că dacă Autoritatea a modificat acest termen, totuși îl vor respecta și dacă avem acum 4-5 ani ca să examinează dosarele, oamenii au speranța asta că totuși până la urmă vor putea urgenta. Important dacă dumneavoastră aveți dosarul depus sau dacă el nu va fi depus. Dacă va fi depus, oricum veți lua cetățenia. Dacă nu va fi depus, trebuie să pregătim dosarele bine pentru că, un dosar bine pregătit sigur va fi aprobat”. 

„Când începem să discutăm pe un dosar, eu sunt omul care analizează, studiez absolut tot împreună cu clientul. Nu mă apuc să fac acest dosar, nu mă apuc să-i fac calcule până nu verific tot ce am de făcut. Împreună notăm, îi spun plusurile și minusurile pe care le va avea dacă nu a pregătit dosarul bine pentru că, oamenii normal că vor să economisească. Acum actele la stare civilă în Republica Moldova sunt foarte scumpe, dacă în 2010 costa 10 lei să faci un act, acum e 400-700 lei să faci un act și dacă discutăm de la început până la urmă, oricum ne înțelegem”, a notat directorul

*Acest articol este un produs comercial

Articole din aceeasi categorie