06.05.2024
Ce semnifică ziua de Paște, dar și cum sărbătorim creștinește această zi? Preotul Adrian Babin: „Pentru creștini sărbătoarea Paștelui nu înseamnă masa bogată” - VIDEO

„Sărbătoarea sărbătorilor” sau cea mai luminoasă sărbătoare a creştinilor este Paştele. O zi la fel de importantă pentru creştini este şi ziua de „vinerea mare” sau „vinerea seacă” cum mai este numită în popor. 

Paștele este o sărbătoare de familie, dar înainte de toate este o sărbătoare creștină.

Adrian Babin a menționat: „Sărbătoarea cea mai mare a creștinilor este Paștele care este precedată de postul Paștelui care s-a încheiat înainte de începerea săptămânii patimilor. Noi creștinii în săptămâna patimilor trebuie mai cu ardoare să postim, să ne rugăm, mai cu seamă miercurea atunci când a fost Iisus vândut cu 30 de arginți și vineri când a fost răstignit. Astfel Vinerea Patimilor este o vinere în care este post negru și nu se mănâncă până nu se scoate aerul din biserică și atunci se mănâncă o pâine care se binecuvântează în ziua de Paști și în această vinere a patimilor se citesc și aceste ceasuri ale patimilor”.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

De Paște mesele sunt doldura de bucate, preotul a dezvăluit: „Pentru creștini sărbătoarea Paștelui nu înseamnă masa bogată. Cuvântul Paști a venit din limba ebraică, și astfel aceasta semnifică ieșirea. Adică ieșirea din păcat, învierea mântuitorului a venit pe pământ în chip de prunc ca să ne ajute să ieșim din păcat. Paștele este sărbătoarea unde toți trebuie să ne întâlnim la biserică, unde primim binecuvântare de la liturghie, se sfințesc darurile unde se aduce pască, ouă, caș și carne, pe urma se merge acasă se servește din bucatele acestea și mai apoi merge sărbătoarea propriu-zisă, Însă sărbătoarea Învierii totdeauna începe de la rugăciune”.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove
Articole din aceeasi categorie