01.01.2020
Carti cu tematica de Craciun, bune de citit in vacanta de iarna
Odata cu sosirea sarbatorilor de iarna, avem pofta de portocale, de ciocolata, dar si de carti perfecte de lecturat langa brad. Daca esti in pana de idei si nu stii cum sa-ti petreci timpul liber, noi iti venim in ajutor cu o lista de comori literare ideale pentru tine.

Incepand cu scrierile clasice despre Mos Craciun si terminand cu cele mai noi, toate sunt binevenite atat pentru copii, cat si pentru adulti. Citind vei calatori in lumea povestilor si-ti vei readuce aminte cu dor de copilarie. Mai jos iti propunem un sir de denumiri de opere care-ti va transforma serile de iarna intr-un adevarat basm.

Poveste de Craciun de Charles Dickens


Romanul lui Dickens este una dintre lecturile esentiale pentru perioada sarbatorilor de iarna si totodata, una din cele mai citite si vandute carti. Este o poveste care a fascinat imaginatia copiilor si a ocupat noptierele parintilor timp de generatii, asa ca nu poate lipsi din orice lectura destinata Craciunului.

Pentru cei care nu sunt familiari cu ea, „Povestea de Craciun” a lui Dickens elogiaza spiritul Craciunului prin povestea lui Ebenezer Scrooge, un batran zgarcit, indepartat de toti si de toate. Despre ce e vorba in carte?

In seara de Ajun acesta primeste o vizita de la cele trei spirite ale Craciunului - Trecutul, Prezentul si Viitorul. Cei trei il vor purta pe batran intr-o calatorie care il va schimba pentru totdeauna.

Esenta cartii se afla in morala lectiei pe care Ebenezer o invata si consta in valorile care trebuie insuflate celor mici: bunatate, marinimie, onestitate si dorinta de a darui.

Cartea a fost ecranizata de mai multe ori, cea mai cunoscuta varianta fiind cea cu Jim Carey si Gary Oldman.

Scrisori de la Mos Craciun, de J.R.R Tolkien

J.R.R Tolkien este cunoscut ca parintele fantasticei trilogii „Stapanul Inelelor” si „Hobbitul”, dar creatiile sale literare includ si aceasta minunata colectie de scrisori. Despre ce e vorba in carte?

John, Michael, Christopher si Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien asteapta cu nerabdare sa primeasca plicurile semnate cu timbrul Polului Nord. Aceste epistole sunt scrise din punctul de vedere al lui Mos Craciun sau uneori, micutii sai secretari, elfii.

Ele documenteaza aventurile si calatoriile lui Mos Craciun si ale ajutoarelor sale, povestile pline de aventura, cadouri si zapada. Intreg universul Polului Nord pare a se destainui prin scrisorile sale: nazbatiile Ursului Polar, aventurile lui Paksu si Valkotukka - oamenii de incredere ai mosului si secretul Lunii si Stelelor.

Enciclopedia Craciunului de Gerry BowlerSimbolurile traditionale ale Craciunului ne intampina la fiecare colt de strada: clopotei, stelute, elfi, iedera, batranei durdulii in costume rosii, ingeri, plante verzi, dar cati dintre noi cunoastem importanta si semnificatia lor? Din aceasta carte vei afla toate raspunsurile la orice intrebare legata de Craciun. Este intr-adevar o Enciclopedie a sarbatorilor de iarna si o lectura foarte bine scrisa si chiar amuzanta, must read pentru orice fan adevarat al Craciunului! De la importante evenimente istorice, pana la traditii etnice si colinde din toata lumea, Enciclopedia Craciunului este o carte numai buna de pus sub brad oricui, de la copii la adulti. Vei fi uimit de cate obiceiuri sunt legate de Craciun in toata lumea, pe care sa le discutati in familie!

Viata si Aventurile lui Mos Craciun de Lyman Frank Baum

Viata si aventurile lui Mos Craciun este o carticica dedicata copiilor, decorata cu ilustratii minunate care ii poarta pe micuti in lumea fantastica a Mosului. Despre ce e vorba in carte?

Copiii pot afla acum povestea vietii Mosului, cum acesta a fost crescut de fapturi ale padurilor care i-au oferit cel mai nepretuit dar - nemurirea. Impreuna cu 10 reni, el a decis sa isi duca existenta la Polul Nord, unde ciopleste jucarii si aduce in fiecare an copiilor cadouri. Magia sarbatorilor de sub brad nu ar fi la fel fara o poveste revelatoare despre batranul Mos Craciun si ajutoarele sale destoinice.

Povestea este disponibila si in varianta unui minunat desen animat.

In cautarea sufletului Craciunului de R.D Mottok


O carte mai noua in lista noastra care e despre un parinte ingrijorat de disparitia valorilor Craciunului din societatea moderna. Despre ce e vorba in carte?

Trei prieteni buni pornesc in aventura vietii lor cu scopul de a salva spiritul disparut al Craciunului. Impreuna vor strabate cale lunga, vor infrunta primejdii si isi vor face prieteni noi cu care reviziteaza locuri dragi.

Intr-o cursa contra cronometru ei trebuie sa gaseasca spiritul Craciunului in timp pentru ai reda stralucirea de odinioara. Vor reusi oare?

Cartea de Craciun de Selma Lagerlof

Colectia de povesti scrise de Selma Lagerlof transmit catre copii si parinti valorile fundamentale ale Craciunului: dragoste, bunatate, marinimie si intelegere. Ele creeaza o atmosfera minunata de armonie pentru toata familia. Despre ce e vorba in carte?

Toate povestile pastreaza tematica Craciunului si descriu scenete si personaje biblice precum Isus, legende de Craciun din diferite parti ale lumii si intamplari din viata oamenilor obisnuiti.Talentul narativ al scriitoarei introduce cititorul intr-o lume fantastica a copilariei, cand povestile se spuneau la gura sobei de catre cei in varsta.

Expresul Polar de Chris Van Allsburg

Expresul Polar de Chris Van Allsburg ilustreaza frumusetea viselor si a copilariei, motiv pentru care este o lectura perfecta pentru cei mici. In 2004, cartea a fost ecranizata in varianta Hollywodiana si a primit nenumarate premii, inclusiv o nomilarizare la Oscar. Despre ce e vorba in carte?

O poveste clasica pentru copii, Expresul Polar este povestea unui baietel care obisnuia sa iubeasca Craciunul, dar care incepe sa puna la indoiala existenta lui. Intr-o noapte, el aude la geamul sau fluieratul unui tren. Curios, coboara scarile din camera si alearga afara unde este intampinat de Expresul Polar, un tren grandios a carei destintie este Polul Nord. La invitatia conductorului, baiatul se urca in tren si porneste intr-o calatorie al carei final este chiar caminul lui Mos Craciun.

Cand Mos Craciun a cazut din cer de Cornelia Funke

Cornelia Funke este o binecunoscuta autoare germana, celebra pentru lucrarile sale de fictiune pentru copii si adulti. „Cand Mos Craciun a cazut din cer” este una dintre cele mai de succes carti ale ei, transformata de curand si in piesa de teatru. Despre ce e vorba in carte?

Premiza povestii este extrem de originala. Gerold Geronimus Goblynch, conducatorul Consiliului de Craciun isi doreste sa transforme sarbatoarea magica intr-o masinarie de facut bani. Toti Mosi Craciunii care i se opun sunt transformati in ciocolata. Ultimul Mos Craciun ramas decide sa ia situatia in mainile sale si impreuna cu Steaua Cazatoare, renul sau si cativa ingeri va incerca sa indeplineasca dorintele copiilor si sa salveze Craciunul. Si aceasta carte a fost ecranizata, existand un film in germana.

Un altfel de Craciun, de John Grisham

Unul dintre cei mai cunoscuti scriitori ai romanelor de mister si thriller, John Grisham si-a surprins fanii cu aceasta carte despre Craciun, dedicata adultilor. Succesul cartii a dus la ecranizarea lui in anul 2004, cu Tim Allen si Jamie Lee Curtis in rolurile principale. Despre ce e vorba in carte?

Dupa plecarea fetitei lor in Peru, cuplul Luther si Nora Krank realizeaza ca nu vor sa mai petreaca inca un Craciun tipic si decid ca anul acesta vor sari peste sarbatoare si vor pleca intr-o croaziera de zece zile in Caraibe.

Romanul infatiseaza cu mult umor aventurile prin care cei doi trec incercand sa petreaca un Craciun neobisnuit. Partea cea mai dificila este sa explice tuturor persoanelor din viata lor ca vor sa paraseasca oraselul de sarbatori.

Construit pe principiul reactiilor in lant, Un altfel de Craciun te va face sa apreciezi frumusetea momentelor petrecute cu familia, in timp ce iti aduce un zambet pe buze.

Spargatorul de nuci si Regele Soarecilor de E. T. A. Hoffmann

Spargatorul de nuci si Regele Soarecilor este o frumoasa poveste de Craciun, perfecta pentru o lectura de seara alaturi de cei mici. Despre ce e vorba in carte?

In Seara de Ajun, doi copilasi, Marie si Fritz asteapta cu nerabdare sa vada ce cadouri le-a creat nasul lor Drosselmeyer, inventator si ceasornicar de profesie. Desi multe jucarii atrag atentia copiilor, Marie este indragostita de un spargator de nuci care o va duce intr-o lume cumplita si fascinanta. Aceasta lume este ascunsa adultilor, chiar si altor copii, dar Marie stie ca atunci cand vine noaptea incepe batalia intre jucarii, conduse de Spargatorul de Nuci, si neamul soricesc, conduse de Regele cu Sapte Capete.

Pozitionat la granita dintre realitate si imaginatie, romanul lui Hoffman ii va fascina cu siguranta pe toti copilasii. Este una din cartile de Craciun care au fost transformate in filme de animatie pentru copii.

Craciunul lui Poirot de Agatha Christie

Agatha Christie este faimoasa pentru minunatele sale romane pline de mister si personajele nemuritoare pe care le-a creat. Detectiv faimos al literaturii fiction, Poirot investigheaza de aceasta data o crima petrecuta in ajunul Craciunului. Despre ce e vorba in carte?

Un milionar instrainat de familie, Simeon, se decide sa organizeze o reuniune de Craciun cu toate rudele. Curiosi de aceasta schimbare de atitudine, musafirii apar, dar inainte sa aiba loc masa, gazda este ucis.

Cu un numar mare de suspecti si motive, acesta pare a fi un caz de nerezolvat. Va reusi Poirot sa descopere adevarul din spatele acestei crime de Craciun? Craciunul lui Poirot este mai mult dedicata adolescentilor si adultilor dar garantat te va tine cu sufletul la gura.

24 de Povesti in asteptarea Craciunului si Craciunul in cele mai frumoase povestiri 

Cum ar fi sa ai toate povestile de Craciun la indemana, oricand? Culegerile 24 de Povesti de Craciun si Craciunul in cele mai frumoase povestiri, curprind nenumarate comori de la Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Fratilor Grimm, Hans Christian Anderson si multi-multi altii.

Aceste doua culegeri magice sunt surpriza perfecta de ascuns sub brad. Odata primite, cei mici nu vor mai putea sa le lase din mana.

Petreceti Craciunul in compania unor personaje de neuitat: Scrooge, Spargatorul de Nuci, Fetita cu chibrituri, cei trei Magi si batranul Mos Craciun care abia asteapta sa va spuna povestea lor.

Marea Carte a Craciunului

Marea Carte a Craciunului este un volum dedicat persoanelor care iubesc sarbatorile, o veritabila enciclopedie a Craciunului. Cartea cuprinde cele mai frumoase povesti si colinde de Craciun, care ii vor incanta pe copii. Mai sunt incluse jocuri si activitati pentru toata familia precum si retete pentru cele mai delicioase bucate.

How the Grinch stole Christmas (Cum a furat Grinch Craciunul) de Dr. Seuss

Cum a furat Grinch Craciunul este una dintre povestile nemuritoare ale sarbatorilor de iarna. Ne invata ca bunatatea si blandetea pot transforma chiar si cel mai nefericit si ursuz om. Despre ce e vorba in carte?

Povestea incepe cu faimosul Grinch, un personaj pe care toti copiii si parintii il cunosc. E ursuz, suparat tot timpul, si nu ii place Craciunul. De fapt, planuieste sa fure toate cadourile si sa distruga Craciunul pentru toti locuitorii din Whoville. Singura persoana care reuseste sa vada partea buna din Grinch este micuta Cindy Lou, o fetita cu un suflet nobil care vrea sa ofere ursuzului personaj o sansa de a descoperi magia sarbatorilor. Va reusi ea sa patrunda in inima lui Grinch si sa il opreasca pe acesta din planul sau malefic? Copiii stiu raspunsul, voi il stiti? Povestea Cum a furat Grinch Craciunul a fost ecranizata, iar in film Jim Carey joaca rolul lui Grinch!

Carti de Craciun pentru copii si prescolari

Pentru cei mici care inca nu stiu sa citeasca, dar vor sa rasfoiasca singuri si sa se intreaca la colorat, am pregatit o selectie de carti de colorat cu tematica de Craciun, din care iti recomandam Craciunul - Descopera si coloreaza!

Alte carti pentru copii care merita mentionate, mai ales pentru micutii pasionati de filmele animate Disney, sunt Craciunul cu surorile Anna si Elsa din Frozen (Regatul Inghetat) si Craciunul alaturi de printesele Disney. Craciunul cu Anna si Elsa este un cadou care te invata sa faci o multime de decoratiuni si ornamente ingenioase de sarbatori si dezvaluie celor mici o poveste minunata a festivalului sfarsitului iernii in Arendelle!

Unde esti tu, Mos Craciun? de M. Scharff-Kniemeyer, N. Landa

— Dar cum arata Mos Craciun? intreba Berti.

Eu nu l-am vazut niciodata, raspunse mama Urs. Dar se spune ca are o pelerina rosie si o barba alba. Berti nu este multumit de acest raspuns. Chiar daca ursii hiberneaza in timpul iernii, el vrea neaparat sa il intalneasca pe Mos Craciun. Asa ca ursuletul isi pune in aplicare un plan si pleaca in toiul iernii sa il caute.

O carte deosebit ilustrata, ideala pentru sezonul sarbatorilor de iarna.

Descopera magica poveste a ursuletului Berti si a aventurii sale, in cautarea lui Mos Craciun.

Carti de Craciun spirituale, care transcend religia

Miracolele Arhanghelului Gabriel de Doreen Virtue

Pentru cei care isi doresc un Craciun spiritual, o lectura frumoasa, plina de ilustratii cu scenete biblice, volumul Miracolele Arhanghelului Gabriel, aparuta la editura Adevar Divin este cea mai buna alegere. Arhanghelul Gabriel este faimosul inger-mesager care apare in povestea de Craciun in Evanghelia lui Luca si care a inspirat o lume intreaga. In paginile acestei carti vei gasi informatii noi legate de istoria si caracteristicile lui Gabriel, care te vor aduce mai aproape de acest personaj, precum si numeroase ilustratii istorice si extrem de frumoase ale Arhanghelului.

Sarbatorile de iarna sunt momente minunate de petrecut cu familia si prietenii apropiati. O atmosfera autentica este construita cu o poveste fascinanta. Pastreaza magia sarbatorilor si impartaseste cele mai frumoase povesti despre Mos Craciun cu cei dragi.

Tu ce carti de citit ai pus sub brad?

Sursa foto: Google.com


Articole din aceeasi categorie