Când îți spui „Sunt proastă, nu sunt bună de nimic”, creierul tău percepe aceste gânduri ca pe o amenințare reală și activează aceleași zone ca la un pericol extern, declanșând automat mecanismele de apărare.
„Sunt proastă, sunt grasă, nu sunt bună de nimic, iarăși eu sunt vinovată de tot ce mi se întâmplă. Iată în aceste momente, când îi vorbești astfel, creierul tău reacționează de parcă pe bune, cineva strigă la tine pentru că, creierul tău percepe autocritica ca pe amenințare reală și activează aceleași zone ca și în situațiile de pericol extern. Creierul stă să analizeze de unde vin aceste cuvinte. El simte atacul și pornește imediat mecanismul de autoapărare”, a explicat Axenia Bot.
„De aceea, cel mai des nu te epuizează munca ta, activitatea pe care o faci, oamenii din jurul tău sau problemele, te epuizezi chiar tu prin propriile tale gânduri”, a continuat psihologul.

De asemenea, în descrierea videoclipului postat pe rețelele de socializare, Axenia Bot a explicat cum să oprești critica:„Prinde momentul în care începe. Când îți spui <<Nu ești suficient de…>>, oprește-te. Acea voce nu e adevărul despre tine. E mai degrabă un obicei de a crede despre tine, o voce care ai auzit-o cândva și ai luat-o drept adevăr. Întreabă-te: <<De unde am învățat să-mi vorbesc așa?>>”.

Un alt pas în a opri critica față de tine e să-ți răspunzi ție mai blând.„Răspunde cu blândețe, nu cu rezistență. Critica interioară apare din frică, nu din adevăr. Spune-ți calm: E ok să greșesc. Nu trebuie să fiu impecabilă”, a notat specialistul.
„Creează un nou reflex. În fiecare zi, rostește o frază de susținere: <<Astăzi aleg să fiu de partea mea>>”, a mai subliniat Bot.

Sursa Foto/Video: Instagram