„Am aflat la o luna dupa ce m-am casatorit”. Nemilosul cancer i-a dat viata peste cap Iunnei Ghermakovski. Afla povestea impresionanta a acesteia: prin ce obstacole a trecut, dar si cine a tinut-o de mana pe tot parcursul vindecarii

Iunna Ghermakovski este o tanara de 29 de ani care a trecut prin experiente dure pana acum. Asta pentru ca a avut cancer mamar pe care l-a invins. Ea zice ca a trecut peste aceasta boala si este bine, doar datorita sotului ei, care a sustinut-o si continua s-o faca, fiind mereu alaturi. Iunna a acceptat sa ofere un interviu exclusiv pentru perfecte.md. Afla mai jos despre aceasta boala crancena, unde s-a tratat, schimbarile pe care le suporta corpul atunci cand este afectat de maladie, dar si cum isi vede viata mai departe pe care o savureaza din plin astazi, fiind vindecata. 

Prima in toate. Cea mai cool fata din scoala: foarte frumoasa, cu o atractie extraordinara la baieti. Asa o tin minte pe Iunna. O fata cu un nume de stea, mereu zambareata. Ea a fost prima in tot ce inseamna "trend". Prima care si-a vopsit parul, care si-a pus piercing in buric, prima care se intalnea cu baiatul dupa care erau inebunite o multime de fete.

Urmarind pe retele ce mai face Iunna, am vazut-o tot acolo, la inaltime. O viata zgomotoasa, multa muzica, dansuri. Isi traia viata la maxim.

Dupa cativa ani, am vazut postarea sotului ei, care m-a lasat cu gura cascata:"Iubita mea are cancer. Dar noi nu cedam. Noi am depistat devreme si nu ne-am tratat in Moldova. Dar mai avem de infruntat inca multe greutati. Eu te iubesc si o sa fiu sprijinul tau. Va rog sa ne ajutati!"

Dupa ce am citit acest mesaj, am ramas foarte uimita, iar intrebarea "De ce?" era totalmente despre aceasta boala crancena care nu te intreaba pe cine sa bata. Ne-am obisnuit, cumva, cu faptul ca bolile apar la batranete, sau la persoanele vulnerabile care nu respecta un mod de viata sanatos. Nu-mi venea sa cred ca o astfel de boala ar putea sa atinga asa o fata: tanara, frumoasa, plina de viata. De ce? ma intrebam eu. Dar ce simtea ea in acel moment? Probabil, cea mai mare nedreptate pe care o poate simti vreo femeie, care abia s-a casatorit si viseaza la copii si la o familie fericita.

Despre asta, ne-a povestit chiar ea, intr-un interviu oferit pentru perfecte.md:

- Cand si cum ai aflat despre faptul ca ai cancer?

"La 1 martie 2019 eu cu prietena mea am avut un concert la Constanta, Romania. Dupa o plimbare prin oras am ajuns la hotel si am inceput sa vorbim de sanatatea femeilor, si anume cancerul mamar. Imediat am gasit un nod deasupra sanului si am hotarat sa ma controlez. A fost o surpriza neplacuta si deodata am mers la medic sa ma verific pentru ca mamica mea a avut cancer si eu stiam ca am o genetica nu prea buna. Dupa ce am ajuns la Chisinau au urmat foarte multe investigatii si o operatie, dupa care s-a confirmat faptul ca era cancer mamar foarte agresiv".

Iunna este o fata deschisa si pe parcursul timpului a vorbit deschis despre problema ei si pe internet. Ea a publicat cateva videouri pe Youtube unde a povestit prin tot ce trece, unde se trateaza, experientele pe care le traieste:

-Primul gand care ti-a venit in cap imediat cand ai aflat? Ce ai simtit?

"Primul gand a fost “ asta nu se poate intampla cu mine”. M-a dat in calduri si incercam sa ma calmez. Medicul nu a spus direct ca este cancer. A spus ca analiza este rea si eu deja am inteles despre ce merge vorba. Aceasta cred ca a fost cea mai grea zi din viata mea, pentru ca eu inca nu stiam ce ma asteapta si aveam o frica mare sa nu-mi pierd sotul, prietenii si viata".

- Unde ai mers sa te tratezi? De ce ai ales sa mergi acolo?

"Procesul cu alegerea spitatului a fost foarte lung. Eu din start am hotarat ca nu vreau sa urmez tratamentul in Moldova. Si prima tara unde am plecat la investigatii suplimentare a fost Turcia. La Istanbul diagnoza a fost confirmata, insa am asteptat mai mult de 3 luni sa-mi prescrie un tratament. Pana asteptam raspuns de la spitalul din Turcia, am facut cunostinta cu o femeie care deja de 5 ani in urma trecuse prin cancer, si mi-a povestit despre un Spital privat langa Kiev care trateaza bine cancerul. Ea acolo a si trecut tratamentul. Eu am hotarat sa merg si acolo pentru a avea o a doua parere. Spitatul din Kiev mi-a placut nespus de tare, in special medicii, si am hotarit sa raman acolo".

-Cel mai greu moment din toata aceasta lupta cu boala?

"Cel mai greu moment si perioada a fost cand abia am aflat despre diagnoza si nu ma puteam decide in care dintre medici sa am incredere, de unde sa iau asa sume mari pentru tratament. Aveam o frica ca in caz daca nu gasesc suma data pentru tratament atunci ce urmeaza?".
-Cum s-a schimbat corpul tau pe toata perioada?

"S-a schimbat enorm. Incepand cu parul care m-a lepadat dupa prima picuratoare de chimioterapie. Si apoi dupa fiecare chimie adaugam kilograme in plus de la medicamentele hormonale care erau obligatorii. Iar ultimul punct a fost operatia, dar am avut noroc ca nu am vazut corpul meu total fara san, mi-a fost efectuata reconstrutia cu implanturi. Dar la sfarsit de tratament aveam deja +14 kilograme, fara par, gene si sprancene. Iar in plus eram toata in semne dupa operatiile care le-am avut".

Sotul ei, Andrei este cel care a creat o multime de campanii de colectare a banilor pentru tratamentul Iunnei si intotdeauna a stiut ca amandoi vor reusi sa invinga boala.

 

 

-Cum a incercat sa te incurajeze sotul?

"Sotul meu este un erou pentru mine, m-a sustinut enorm. Nu era nevoie de cuvinte, el pur si simplu toata perioada a fost alaturi. A facut si el un lucru extraordinar pe langa medici. Vazind increderea lui intr-un viitor frumos si sanatos, eu nu ma dadeam batuta".

-Cat de mult ti-a schimbat viata aceasta incercare?

"Viata s-a schimbat total, eu deja nu sunt fata care am fost inainte. M-am invatat sa pretuiesc tot ce am, imi iubesc viata si mai mult. Am grija de sanatate din toate aspectele de vedere. Nu vreau sa cheltui timpul pe chestii care nu ma fac fericita". 

- Cum era viata pana la... si cum este dupa...?

Iunna era DJ si lucra in cluburi de noapte:"Viata inainte era plina de petreceri, era o viata fara griji. Viata de acum este plina de produse sanatoase si investitii in sanatate. Am facut cursuri de nutritionist ca sa pot sa-mi ajut organismul cu toate vitaminele si mineralele de care el are nevoie, am grija sa dorm la timp si imi protejez sistemul nervos".


-Ce ti-a lipsit cel mai mult din perioada de inaintea diagnosticului?

"Eu mereu duceam un mod de viata supraincarcat, aveam 2 joburi, faceam sport, calatoream. Si pentru mine a fost super greu sa stau practic un an acasa, fara lucru, eram nevoita sa plec o data pe saptamina in Kiev. Dar sa fiu sincera, nici fizic nu cred ca as putea rezista la lucru. Imi lipsea rutina mea simpla de zi care o aveam pana la diagnoza".


- Ce sfaturi le poti oferi celor care trec prin aceeasi incercare?

Sa-i inconjoare persoanele care au invins diagnoza si sunt in remisie de multi ani! Sa citeasca mai putine prostii pe internet. Si sa mearga pana la sfarsit! Procesul de tratament este foarte indelungat, nu este o gripa care se trateaza doar in 14 zile si este important sa aiba multa rabdare".

-Primul lucru pe care ti-ai dorit sa-l faci imediat dupa ce te-ai recuperat?

"Eu am aflat despre diagnoza peste o luna si jumatate dupa ce am facut nunta. Aveam bronat HoneyMoon in Spania, care a ramas sa fie amanat din cauza bolii. Si dorinta mea era sa trec tratamentul cu succes si sa plecam totusi in Spania, ce am si facut dupa 16 sesiuni de chimioterapii. Au fost doar 3 zile in Barcelona, dar au fost foarte asteptate si foarte fericite".

Astazi, Iunna zice ca este complet tratata, iar pericolul ca boala ar putea sa se intoarca ar avea orice persoana care a luptat candva cu cancerul: "La moment sunt complet tratata, sunt in remisie de un an. Se considera o boala cronica, dar sunt si cazuri pozitive cand boala nu se intoarce".
Totodata, tanara mentioneaza ca merge la control o data la trei luni: "Primii 2-3 ani sunt cei mai periculosi pentru ca boala ar putea sa se intoarca".

Despre visul de a deveni cat mai curand mama, Iunna spune: "Da, sigur ma gindesc sa devin mama, dar pana ce medicii nu imi permit, trebuie sa trec peste acesti 2-3 ani care sunt cei mai periculosi, si apoi o sa incerc cu siguranta".

Acum, tanara se bucura de viata mai mult ca niciodata. Ea si-a invins fricile, a crescut in tot acest timp si pretuieste viata mai mult ca orice. Activeaza in calitate de Head manager la o scoala de limbi straine si este multumita de tot ce are. 

 

 

Autor: Daniela Frunza

Articole din aceeasi categorie