11.04.2025
ADHD: ce este și cum îl recunoaștem corect! Cezara Dilevschi, psihoterapeut: „Creierul lor lucrează foarte rapid” - VIDEO

ADHD este un sindrom la copii despre care se vorbește tot mai mult, însă probabil cei mai mulți dintre noi au auzit despre el abia acum câțiva ani. Și totuși, exista și adulti cu ADHD, iar despre asta a oferit mai multe detalii psihoterapeutul Cezara Dilevschi, în cadrul unei discuții, în studio la „O Seară Perfectă”.

„Dar sunt și foarte mulți adulți cu ADHD care au fost nediagnosticați în copilărie și care au mari deficiențe cu funcțiile executorii și asta le creează dificultăți enorme în viața personală, interpersonală”, a notat psihoterapeutul Cezara Dilevschi.

Este unul dintre cei mai populari copii din țară! Camelia Ivaschevici face canto la doar 4 ani. Cum se descurcă, dar și cine este profesoara ei - VIDEO

De asemenea, specialista a explicat cum de fapt putem recunoaște persoanele cu ADHD: „ADHD este o tulburare de neurodezvoltare, de deficit de atenție și hiperactivitate, unde funcțiile executorii sunt într-o mare carență. Funcțiile executorii sunt autoorganizarea și rezolvarea de probleme. Acești oameni se autoorganizează foarte greu. Când încearcă să rezolve probleme se apucă de toate odată și nu le reușesc nici pe una. Acești oameni au și o miopie a viitorului. La ei există acum, imediat, și nu acum. Se pot focusa doar dacă este o recompensă imediată. Procrastinează destul de mult sarcinile. Ei au și o altă latură, cea de hiperfocusare”.

Dilevschi a subliniat faptul că, persoanele cu ADHD sunt adesea impulsive: „O altă funcție executivă este autocontrolul și mă refer la faptul că acești oameni sunt impulsivi, nervoși, fac uneori și crize de isterie și nu știu absolut deloc să-și gestioneze impulsurile. Creierul lor lucrează foarte rapid”.

Top perfecte! Ele sunt vedetele de la noi care au cele mai lungi picioare - FOTO

Totodată, psihoterapeutul a explicat faptul că ADHD este și despre o altă latură și anume cea a adicțiilor: „Mă refer și la adicțiile de sex, de droguri, de shopping, de alimentație”.

„În funcție de mediul în care creștem, noi putem accentua sau diminua simptomele. Un mediu toxic va exagera aceste simptome, însă într-un mediu în care se va lucra cu copilul, atunci el va fi destul de funcțional. Abilitățile se învață și poți duce o viață faină, mai ales dacă totul este în combinație cu medicația. Există medicație specifică pentru ADHD, dar din păcate în Republica Moldova ea nu se găsește”, a menționat psihoterapeutul Cezara Dilevschi.

Află mai multe detalii despre ADHD din video-ul de mai sus.

Sursa foto: Instagram

Articole din aceeasi categorie