28.11.2024
A transformat o tradiţie veche într-o artă culinară modernă! Află cum a ajuns food vloggerul Doina Leviţchi să coacă pâine cu maia în diferite culori - VIDEO

Mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor te duce cu gândul la copilărie, iar Doina Leviţchi este cea care îţi arată cum poţi pregăti acasă o pâine nu doar delicioasă, dar şi... multicoloră. Cum a început să coacă pâine în diferite culori, dar şi care sunt etapele unei astfel de reţete, află din cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă. 

Copiii ei sunt cei care au inspirat-o și provocat-o șă-și pună imaginația la încercare. „Facem pâine colorată pe bază de maia naturală. Copiii mei sunt sursa zilnică de inspirație, ei îmi dau diverse provocări, iar mai nou și-au dorit pâine curcubeu. Atunci am fost nevoită să pun toată imaginația în mișcare și să le fac o pâine colorată copiilor, că e păcat să nu le faci pe plac”, a povestit Doina Levițchi, food vlogger. 

Imagini de la cea mai fastuoasă nuntă a anului! S-au căsătorit într-un conac de lux din Byron Bay, Australia. Ea a purtat o rochie de mireasă roz - GALERIE FOTO

„Am început să coc pâine cumva când am început să am mai mult timp liber, însă anume pâine cu maia coc de 4 ani, de când copiii mei au început a mânca pâine. Cumva, când am văzut că ei consumă pâine, am încercat să le găsesc cea mai sănătoasă variantă. Eu nu am mai folosit de 4 ani drojdie, pentru că, foloseasc alternativa mai sănătoasă - maiaua. Mai mult, o folosesc și la clătite, vafe, plăcinte”, a continat Doina. 

Pentru rețeta de pâine multicoloră ai nevoie de câteva ingrediente simple, dar esențiale. „Pentru pâinea colorată pe care o vom face, avem nevoie de făină, apă, sare și maia, astea sunt ingredientele de bază. În primul rând, începem să pregătim culoarea pâinii. Pentru asta avem nevoie de două ingrediente – dovleac şi cărbune. Avem nevoie să pregătim dovleacul, îl vom tăia bucăți și îl vom pune la fiert cu foarte puțină apă ca să obținem un piure, cu care vom frământa aluatul oranj. Piureul de dovleac la consistență este ca mâncarea pentru bebeluși. Pentru aluatul oranj, înlocuim apa cu piureul de dovleac”, a explicat food vloggerul. 

Deşi e un proces lung de pregătire, care poate dura câteva zile, îl poţi savura la maxim dacă faci totul ca la carte: „Pâinea cu maia are o durată mai lungă de pregătire și mai excat, 3 zile. Să nu vă speriați, sunt 3 zile în care intervenim ca timp foarte puțin. De exemplu, prefermentul pentru pâine se pregătește seara, toată noaptea el crește și dimineața putem să frământăm pâinica. După ce o frământăm, îi facem toate procedurile necesare. Formăm pâina și o punem la frigider, stă deja a doua noapte în frigider și abia a treia zi dimineața putem să coacem pâinea cu maia”.

Oleg Spînu a cântat piesa „Ioane, Ioane” în stil rock! Vezi cât de bine i-a reușit - VIDEO

Cu grijă ar trebui să alegem făina cu care lucrăm, a mai menționat Doina: „Avem făină de moară, recomand să o folosiți pe cea cât mai naturală, dacă cumpărați din magazin, este riscul chiar să nu crească pâinica pentru că, din păcate, în foarte multe cazuri, făina este tratată cu înălbitori pentru a arăta bine atunci când noi deschidem pachetul”.

„Pâinea este o terapie separată pentru că, de fiecare dată când frămânți aluatul sau îi faci careva manipulări, nu te mai gândești la absolut nimic. Ești acum și aici cu gândul la pâinica care urmează să fie gata”, a spus Levițchi. 

De asemenea, vloggerița a explicat cum se realizează desenele pe pâine: „În continuare ne comportăm cu altulul de parca ar avea o singură nuanță. Îl întindem un pic, iar pentru a avea desenul cât mai frumos, îl pliem de cîte ori ne permite aluatul. Desenele de pe pâine sunt realizate cu o lamă obișnuită. Avem aici un coș special în care dospește pâinica pe noapte și îl presărăm cu făină pentru a nu se lipi aluatul de el. Mai întâi o lăsăm așa pe noapte, ea dospește și dimineața desenăm frumos și o punem ca copt”.

„Eu am făcut și o lecție separată despre cum să tăiem pâinica cu maia pentru că, este foarte multă muncă în spatele unei pâini cu maia, spre deosebire de pâinea cu drojdie. Pâinea se taie mai întâi pe jumătate, pentru a putea admira interiorul, iar după - poftă bună. Ideal este să o tăiem după 12 ore de la coacere, în acest timp, miezul se stabilizează, respectiv și pâinea își păstreză forma, dar cel mai important aspect - este bună pentru mâncat”, a continuat Levițchi.

SURSĂ FOTO/VIDEO: Instagram/ gradina_doinei

Articole din aceeasi categorie