Daca iti doresti sa gusti din viata de la stana, primavara este sezonul potrivit. Mieluseii zburda, dealurile au inverzit, iar soarele este potrivit de bland cat sa-ti petreci toata ziua in natura.
„Am venit sa vedem cum e viata la stana, sa mulgem oitele, sa le pastem. Intr-un cuvant, sa avem grija de ele”, a spus Iulia Deliu, reporter ProTV.
„Sunt foarte pregatita. Mi-ai lansat provocarea vietii mele. Sunt pregatita sa incerc absolut tot ce imi spui. Am zis ca ma las azi pe mainile tale. Vreau sa vad de ce esti in stare. Eu nu am muls niciodata in viata vaca, capra, oaia”, mentioneaza Laurentia Coptilet, interpreta.
Ziua la stana incepe dis-de-dimineata, cand se ivesc zorii. Dupa ce oitele au fost mulse, la ora 8 dimineata am pornit cu mioarele la pasune.
„E foarte simplu sa pasti oile, pentru ca fiecare cioban isi dreseaza cardul de oi dupa dansul. Adica, odata ce le-ai dat drumul din ocol, este pasune, te pui in fata lor, ele nu alearga, merg din urma ta. Este o meserie - de a fi cioban. Trebuie sa stii cum sa le pasti, trebuie sa ii dai voie sa isi aleaga buruiana pe care o vrea, pentru ca ele nu mananca chiar tot”, ne spune Veaceslav, cioban.
De parca erau dresate, oitele margeau organizat si isi ascultau ciobanul. Dupa cateva ore in care au pascut in voie, mioarele au avut nevoie de odihna. In acest timp am inteles ca viata la stana implica munca, rezistenta, dar si responsabilitate.
„Mi se pare ca e o meserie grea. Stau aici zi de zi, se trezesc foarte devreme, se culca foarte tarziu. Dar imi place”, afirma Laurentia.
Dupa ore bune in care am colindat printre campii acoperite cu iarba vere, am cantat si am pazit oitele in timp ce pasteau, a venit timpul sa ne intoarcem la stana. Suieratul ciobanului a fost suficient cat sa adune toate oitele si sa pornim.
„Mergem spre stana, dupa cateva ore in care am colindat pe dealurile acestui sat si am pascut oitele si capritele. Urmeaza sa le mulgem”, mentioneaza Iulia Deliu, reporter ProTV.
Odata ajunse la stana, cele 200 de mioare trebuie mulse. O activitate care implica multa dibacie.
„As vrea sa o mulg, dar nu curge. Nu pot”, spune Laurentia.
Laptele muls trebuie strecurat, dupa care este bun pentru a fi consumat.
„Chiar vreau sa gust, sunt foarte curioasa. Nu am baut niciodata lapte de oaie”, a spus interpreta.
In concluzie, putem spune ca viata la stana nu este una usoara, iar meseria de cioban este una solicitanta. De e ploaie, vant sau canicula, ciobanul trebuie sa stea cu oile pe dealuri. Diminetile lor incep in zori si muncesc pana seara tarziu, plus ca oile trebuie mulse de cateva ori pe zi.
Sursa FOTO: Facebook