09.10.2019
8 pasi de urmat pentru a deveni o persoana matinala
Fie ca iti place sau nu, a fi productiv pe timpul zilei este o necesitate pentru majoritatea persoanelor. Prin urmare, daca te straduiesti sa devii matinal, vei observa ca indatoririle tale zilnice vor fi mai usor de realizat.

ELLE Romania iti propune cateva sfaturi care sa te ajute sa te trezesti cu mai multa usurinta dimineata.

1. Creeaza-ti o rutina placuta de dimineata

Probabil ca daca te gandesti la o persoana matinala iti imaginezi pe cineva care sare din pat, merge la sala, face dus, ia micul dejun si isi face patul, totul in timp pentru a ajunge la fix la serviciu. Chiar daca exista si astfel de persoane, pentru altii este coplesitor un program atat de incarcat inca din primele cateva ore ale zilei. O alternativa este sa te trezesti cu 1-2 ore inainte de a fi nevoit sa pleci de acasa, pentru a avea timp sa iti incepi dimineata in ritmul tau. Pastreaza-ti un moment pentru a mai sta putin in pat daca ai nevoie, bea o cafea, asculta niste muzica, fa-ti o masca de fata, orice te face sa iti incepi ziua placut. In acest fel, in fiecare dimineata te vei trezi cu gandul ca ai ceva placut de facut.

2. Culca-te cu 5 minute mai devreme in fiecare seara pana ajungi la durata de somn potrivita

Avand in vedere ca avem nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, iar obiceiul de a te trezi devreme nu este usor de preluat, fara a pierde din timpul necesar de odihna, incearca sa te culci treptat mai devreme. Daca seara de seara te culci cu 5 minute mai devreme, in mai putin de doua saptamini vei castiga o ora in plus de somn.

3. Nu te uita pe telefon in primele 30 de minute dupa ce te-ai trezit

Lumina de la ecranul telefonului este foarte obositoare pentru ochi, mai ales daca este primul lucru pe care il vezi de dimineata. Mai mult, odata ce incepi sa te uiti la mesaje, mailuri, notificari, vei pierde o buna parte din timpul pe care l-ai putea folosi intr-un mod mai productiv.

4. Transforma trezitul devreme intr-un obicei

Ar trebui sa te trezesti la aproximativ aceeasi ora in fiecare dimineata, chiar si in weekend, mai ales daca abia te acomodezi cu noul program. Asadar, odata ce iti intra in reflex sa te trezesti la o anumita ora, nici nu te vei mai gandi la cat de greu este sa fii matinal. Dar, pentru a crea acest reflex ai nevoie de putina disciplina la inceput.

5. Fa rost de o sursa de lumina naturala imediat, daca este posibil

Daca ai o sursa de lumina naturala dimineata, iti va fi mult mai usor sa intri in ritm. Insa, cum iarna soarele cu siguranta rasare dupa ce te trezesti tu, incearca sa devii matinal pe timpul verii, pentru a te putea obisnui, pana in anotimpul urmator, cu rutina aceasta.

6. Invata sa spui „nu” pentru a avea timp de odihna

Este destul de greu sa pastrezi un orar de somn strict daca mai mereu apar lucruri care sa iti strice programul. Fie ca este vorba de o iesire tarzie cu prietenii, un alt episod din serialul tau favorit sau niste munca in plus, invata sa spui „nu” atunci cand te simti coplesit. Desigur ca din cand in cand vei face exceptii, dar nu iti pierde vointa de a mentine o viata ordonata.

7. Programeaza-ti mai multe lucruri care sa te bucure in timpul saptamanii

O lipsa de motivatie generala te poate determina sa iti doresti sa petreci mai mult timp dormind. Asadar, pentru a combate acest efect, adauga mai multe preocupari placute in programul tau saptamanal cu scpul de a te pastra pozitiv si energic.

8. Elibereaza-ti diminetile de activitati neplacute

Nu iti aglomera diminetile cu multe activitati stresante si neplacute, fiindca acest lucru te va face sa amani trezirea pentru a-ti evita responsabilitatile. Prin urmare, pregateste-te pentru ziua urmatoare aranjandu-ti de seara hainele de serviciu sau sala, gatindu-ti pranzul si facandu-ti ordine prin casa. Pe aceasta cale, nu te vei mai trezi presat de timp si vei putea sa iti incepi ziua intr-o nota pozitiva.

Sursa foto: pixabay.com

Articole din aceeasi categorie