24.12.2024
7 trucuri eficiente pentru a învinge poftele culinare nocturne

Dacă te culci după miezul nopții, atunci regula de a nu mai consuma nimic după cină nu ți se aplică, în special dacă iei cina devreme.

Deci e OK să te hrănești după apusul soarelui, însă problema e că poftele din timpul nopții sunt aproape întotdeauna legate de dulciuri, foietaje sau chips-uri. Ce e de făcut?

1. Folosește „secretul”

Construiește o barieră mentală între tine și alimentele la care poftești, folosind tehnicile promovate în cartea „Secretul”. Imaginează-ți că pofta este doar un gând (ca multe, multe alte gânduri cărora nu le dai curs) și îndepărtează-te de el. Acest exercițiu de două secunde îi răpește poftei din puterea pe care o are asupra ta!

2. Ocupă-ți timpul cu alte activități

Dacă îți este poftă de ceva anume, precum înghețată de caramel sau un cartof copt, atunci această nevoie este aproape întotdeauna psihologică. Probabil că n-ai nevoie să mănânci cu adevărat, dar asta nu înseamnă că pofta poate fi ușor de ignorant! Cercetările au arătat că voința este precum un mușchi care se consumă pe parcursul zilei, așa că nu-ți mai rămâne suficient cât să-ți ajungă și seara. Creează o diversiune pentru a-ți lua mintea de la mâncare, curăță toaleta, miroase un parfum foarte puternic sau mestecă o gumă mentolată. Asta îți va reduce apetitul!

3. Consumă mai multe proteine

Trebuie să-ți faci plinul de proteine în prima parte a zilei! Conform unui studiu realizat de Universitatea din Missouri, consumul unui mic dejun constituit din ouă și vită slabă reduce tentația gustărilor pe parcursul zilei și reglează neurotransmițătorii satisfacției mai mult decât o fac dulciurile sau produsele de patiserie.

Misha Miller, cea mai mare surpriză La Măruță: „Îmi vine să plâng, încă tremur” - FOTO

4. Exercițiul fizic te disciplinează

Numeroase studii au confirmat faptul că exercițiul fizic moderat (circa 30 de minute/zi) îmbunătățește funcțiile creierului responsabile cu autocontrolul și voința. Probabil asta se întâmplă deoarece antrenarea inimii îmbunătățește oxigenarea sângelui și, implicit, a creierului.

5. Hrănește-te variat

De obicei, poftele sunt modul prin care organismul îți transmite că are nevoie de o anumită vitamină sau mineral. Poți pofti la carbohidrați când ai un deficit de vitamina C (care, atunci când e prezentă în cantități suficiente, poate regla apetitul). De aceea trebuie să-ți alcătuiești un meniu variat care să-i ofere corpului o gamă cât mai diversă de substanțe nutritive, pentru a evita poftele de după miezul nopții.

6. Optează pentru o dietă sănătoasă

Înlocuiește lasagna cu o porție de pui cu garnitură de legume, dulciurile cu fructe, pâinea neagră cu pâinea albă. Studiile au arătat că o dietă care îți oferă o nutriție sățioasă și bogată în vitamine și minerale scade nevoia acută de dulce sau sărat la ceasuri târzii ale nopții. Atunci când corpul e hrănit corespunzător sunt șanse foarte mari să nu-ți inducă pofte nocturne complet nepotrivite.

Adela Popescu, mărturisiri despre schimbările din viața ei. Actrița, deranjată de kilogramele în plus: „Cântarul a început să dea erori”

7. Evită activitățile de „couch potato”

E tentant să te apuce ceasuri târzii din noapte încercând să afli ultimele intrigi din serialele preferate, însă la această activitate de couch potato se pretează aproape mereu și o gustărică – doar plăcerile vinovate merg mereu de mână! Respectă-ți programul de somn indiferent cât de tare te roade curiozitatea, pentru că somnul îți va aduce mult mai multe beneficii decât o pungă de chips-uri.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie