26.06.2023
14 ani de la moartea lui Michael Jackson. Imagini de colectie cu „regele muzicii pop” | GALERIE FOTO

Duminica, 25 iunie, se implinesc 14 ani de la moartea artistului Michael Jackson. Regele muzicii pop s-a stins din viata la varsta de 50 de ani, in 2009, in urma unei supradoze de propofol.

In anii ce au urmat dupa moartea sa, Michael Jackson a continuat sa ramana un artist relevant in cultura pop.

Michael Jackson s-a nascut in Gary, Indiana, pe 29 august 1958. Artistul a avut noua frati, cativa dintre acestia fiind implicati la randul lor in industria muzicala: Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy si Janet Jackson. Unul dintre fratii sai, Brandon - geamanul lui Marlon, a murit la scurt timp dupa ce s-a nascut din cauza unor complicatii.

Ambii parinti ai starului pop au fost muzicieni. Mama sa, Katherine, a cantat la clarinet si la pian, iar tatal sau, Joe, a cantat la chitara, scrie dailymail.co.uk.

Tatal artistului a fost cel care s-a ocupat de introducerea in muzica a lui Michael Jackson si a surorii sale, Janet. Insa totul s-a intamplat intr-un mod abuziv si violent dupa cum au relatat artistii, tatal lor recunoscandu-si faptele. Barbatul ii obliga sa repete cinci ore dupa scoala, in fiecare zi, iar in cazul in care piesele nu erau interpretate perfect, atunci tatal apela la violenta.

Michael Jackson a inceput sa se bucure de faima alaturi de fratii Tito, Jermaine, Jackie si Marlon, cu totii facand parte din trupa Jackson 5. Formatia a ajuns pe locul 1 in Billboard Hot 100 cu piesa „I Want You Back”.

Regele muzicii pop si-a inceput cariera solo in timp ce inca facea parte din Jackson 5, in 1971.

La inceputul anilor '80, Michael Jackson a devenit o figura dominanta in muzica pop, videoclipurile pieselor "Black or White" sau "Scream" facandu-l cunoscut in intreaga lume.

Artistul a castigat si a donat milioane de dolari prin intermediul turneului "Dangerous World Tour", ajutand 39 de organizatii de caritate. Urmatoarele albume, "Bad" (1987) si "Dangerous" (1991), s-au vandut in peste 25 de milioane de exemplare in toata lumea.

Michael a intrat in istorie si cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey. Interviul a fost transmis din casa artistului de la Neverland din Santa Ynez, California, si, cu cei 100 de milioane de telespectatori din intreaga lume, a fost cel mai urmarit program de televiziune din 1993. In acelasi an, s-a confruntat cu acuzatii de pedofilie, insa ancheta penala a fost inchisa din lipsa de dovezi, iar Jackson nu a fost pus sub urmarire penala.

In 1994, Michael a surprins lumea intreaga prin casatoria cu Lisa Marie Presley, fiica "regelui" muzicii rock'n'roll - Elvis Presley. Casatoria celor doi a durat mai putin de doi ani.

Un an mai tarziu, in 1995, a lansat "HIStory Past, Present and Future Book I", un dublu album ce cuprindea 15 hituri din albumele anterioare si 15 melodii noi. Pana in ianuarie 1996, albumul primise sase discuri de platina in SUA.

In noiembrie 1996, s-a casatorit din nou, cu Deborah Rowe. In februarie 1997, sotia sa a nascut primul lor copil, un baietel numit Prince Michael Joseph Jackson Jr. A urmat nasterea fetitei Paris-Michael Katherine Jackson, un an mai tarziu. S-a despartit la scurt timp de Deborah si a ales o mama-surogat pentru a da nastere, in 2002, celui de-al treilea copil al sau, Prince Michael Jackson II, poreclit Blanket.

In 1997, a lansat albumul "Blood on the Dance Floor: History in the Mix".

In 2001, a aparut "Invincible" - considerat a fi un album de exceptie. In martie 2009, Jackson a anuntat ca, incepand cu 8 iulie, va sustine un turneu de 10 concerte - mai tarziu adaugandu-se inca 40 - intitulat: "This Is It". Concertele urmau sa inceapa in Arena 02 din Londra. Insa la 25 iunie, megastarul a murit in locuinta sa din Los Angeles, la doar 50 de ani, potrivit Agerpres.

Michael Jackson, cu 750 de milioane de discuri vandute in timpul vietii si cu 13 premii Grammy obtinute, este cea mai de succes vedeta din toate timpurile si unul dintre putinii artisti care au intrat de doua ori in Rock and Roll Hall of Fame.

Din filmografia sa mai amintim: "Moonwalker" (1988), "Ghosts" (1997), "Men in Black II" (2002), "Miss Cast Away and the Island Girls" (2004).

La 1 octombrie 1992, peste 70.000 de fani din Romania au asistat la primul concert sustinut la Bucuresti de Michael Jackson, in cadrul turneului mondial "Dangerous". Concertul megastarului a avut loc pe Stadionul National si a fost deschis de celebra trupa de tehno-pop-rap SNAP, care a electrizat marea de oameni, timp de aproape o ora. Apoi Michael Jackson a aparut pe scena, cu un show plin de muzica, efecte speciale, lasere, dans, imagini video. Fanii au cantat, au dansat, au strigat, au aprins brichete, si-au unit mainile in acordurile pieselor cu mesaj ale artistului - "Smooth Criminal", "Beat It", "Billie Jean", "Thriller", "I Just Can't Stop Loving You", "Black or White", "Heal the World".

Michael Jackson a revenit in Romania la 14 septembrie 1996, pentru concertul ''History'', care s-a inscris in turneul mondial cu acelasi nume. Mii de tineri, din Ungaria, Bulgaria, Polonia si Germania, au venit pe Stadionul National din Capitala. Grandiosul spectacol s-a intins pe durata a opt ore si a rememorat cariera muzicala a artistului. Show-ul a fost organizat cu minutiozitate - un joc fastuos de lumini si lasere, o nava care a iesit din podeaua scenei, rememorarea caderii zidului Berlinului, un tanc la scara 1:1, schelete care dansau pe scena, sicrie care ardeau, petarde si clipuri care au rulat pe ecranul gigantic instalat in spatele scenei.

La 19 mai 2014, imaginea lui Michael Jackson a surprins publicul venit la Las Vegas, la Billboard Music Awards, artistul "cantand" sub forma de holograma piesa "Slave to the Rhythm" de pe albumul postum "Xcape", imbracat cu vesta aurie si pantaloni rosii. Coregrafia, extrem de elaborata si asigurata de un grup de dansatori, a reluat miscarile caracteristice ale starului, inclusiv celebrul moonwalk. "Prestatia" lui Michael Jackson, care a fost un secret pana in ultimul moment, a necesitat un an de munca si participarea a 104 artisti si tehnicieni, potrivit organizatorilor. Gala Billboard Music Awards a fost gazduita de hotelul cazinou MGM Grand din Las Vegas.

Articole din aceeasi categorie