CSID.RO a stat de vorba cu Patricia Rusu, nutritionist si Presedinte al Asociatiei Healthy You care a vorbit despre o alimentatie corecta in post. Asadar, iata ce alimente ar trebui sa nu lipseasca din farfurie, cum sa revenim la o alimentatie echilibrata dupa perioada postului, dar si cum ar trebui sa arate mesele celor mici.
Alimente pe care sa le consumi in post
CSID: Ce alimente ar trebui sa consumam in perioada postului pentru a nu ne lipsi de nutrientii necesari?
Patricia Rusu: Ca tipiologie umana si ca nutritionist care priveste omul ca pe un intreg, din perspectiva medicinei functionale, consider postul ca fiind o perioada oportuna pentru reconstructia pe cele 3 paliere Mental-Spiritual-Corporal. Astfel, desi alimentatia este un pilon extrem de important, la buna functionare a organismului in aceasta perioada, si nu numai, au un rol esential si modul in care ne raportam din punct de vedere psihologic la aceasta perioada. Astfel, putem influenta pozitiv inclusiv absorbtia potrivita de nutrienti adusi ca aport din alimentatie.
Ca si alimentatie, varietatea si culorile din farfurie te pot ajuta sa evaluezi cam care va fi aportul de nutrienti.
Inlocuim proteina de origine animala cu o proteina mult mai usor digerabila, de unde vom avea un beneficiu major pentru organism. Si optam pentru diversitatea surselor proteice, caci avem de unde: bogatie din frunze verzi si legume in culori intense, ciuperci, alge marine, pseudocereale, nuci si seminte, superalimente, si lista poate fi nelimitata cu putina deschidere catre informatie.
Apoi ar fi carbohidratii de foarte buna calitate, si aici fac referire la hrana vie, plina de fibre. Poate nu stiati, dar carbohidratul perfect este fructul. Si aici as avea o intrebare: cate fructe mancati pe zi in perioada iernii?
Grasimile sunt la fel de importante, pentru ca, aflandu-ne in plina iarna, mai ales grasimile nesaturate si un aport potrivit intre ele ne vor aduce bunastarea: mai intai a microbiomului, apoi a intregului sistem. Printre acestea as enumera avocado, cocos, nucile hidratate, unele seminte, precum cele de dovleac, in si canepa, unturile vegetale facute in casa sunt preferatele mele, mai ales cel de caju, pentru un aport echilibrat. Poti face in asa fel incat sa nu iti lipseasca alimentatia de dinainte de post, daca esti putin ingenios si inveti sa „mimezi” alimentele de origine animala. S-ar putea chiar sa iti doresti sa le inlocuiesti pe termen lung, caci unele sunt chiar mult mai gustoase si mult mai usor de digerat, si vei simti asta.
Insumand, culorile sunt cele care nu trebuie sa ne lipseasca din farfurie, prin ele putem cuantifica si varietatea nutrientilor consumati, unde mai pui festinul culinar.
CSID: Care sunt cele mai potrivite surse de proteina pe care sa le consumam in perioada postului?
Patricia Rusu: Sustin cu mare incredere aportul de proteine din tot ceea ce ne da natura, caci, pana la urma, proteine exista in orice: in spanac, in banane, in fructe de padure etc. Ca si inlocuitor al proteinei animale, totusi, pentru cei obisnuiti sa consume carne si lactate, as opta pentru diversitate, in mod evident, a tuturor surselor proteice de origine vegetala. Ca vorbim despre cat mai multe tipuri de ciuperci, pseudocereale precum quinoa, hrisca, mei sau alge marine, ele ne asigura un aport proteic de inalta calitate. Daca ar fi sa fac un top, legumele si vegetale verzi sunt clar pe primul loc, caci primeaza si sursa de hrana vie, factorul enzimatic care ne sustine la nivel celular formarea de oxigen si de reconstructie a mitocondriilor, fabricutele noastre de energie. Si energia e ceea ce ne dorim, nu?
CSID: Desi renuntam la anumite alimente si ne asteptam sa scapam de cateva kilograme, pentru ca suntem tentati sa optam pentru alimente nesanatoase, ne ingrasam. Cum facem sa nu ne ingrasam in post?
Patricia Rusu: Raportandu-ne la tot ce am amintit mai devreme. Deschidere spre informatie, spre noi gusturi, mult mai versatile, echilibru in farfurie prin culori si diversitate. Sigur va fi un festin care te va face sa te simti mult mai light.
CSID: Cum ar trebui sa arate revenirea dupa post la o alimentatie echilibrata?
Patricia Rusu: Eu cred ca o alimentatie echilibrata este si cea din post, daca iti faci temele. Niciodata nu ar trebui sa traim in dezechilibru, mai ales cand ne referim la alimentatie. Orice om care tine la propria sanatate si propriul corp, va fi deschis catre educatie din punct de vedere alimentar. Mai mult, cred ca a devenit un MUST, dat fiind pericolul obezitatii si al bolilor metabolice care ne dau tarcoale in ultimii ani, vizavi de medicina alopata care inca inoata in mari furtunoase, dar care ar putea fi evitate prin exact asta: a ne educa cum sa avem grija de aceste trei aspecte: corp, minte suflet. Neocupandu-ne de aceste aspecte, oricat de cruda voi fi, trebuie sa zic verde-n fata ca NOI suntem cei care ne autoimbolnavim. Realitatea cruda, dar necesara pentru constientizare.
Asa ca, sunt aceleasi reguli alimentare in orice zi din an, chit ca schimbi forma de proteina consumata.
CSID: Ce pericole se pot ascunde in spatele zilelor de post?
Patricia Rusu: Lipsa de informatie. In rest, sunt propriile alegeri.
Postul la copii, femei insarcinate si in perioada de alaptare
CSID: Nu trebuie sa uitam de persoanele care sufera de anumite afectiuni si care isi pot inrautati situatia daca neglijeaza alimentatia. In cazul caror afectiuni ar trebui sa evitam postul?
Patricia Rusu: Depinde de ce afectiune vorbim. Postul, insa, poate face minuni pentru unele dintre ele. Mai ales cele la baza carora sta si obezitatea. E lunga aceasta dezbatere, fac apel la informare, din nou, si la echilibru.
CSID: As vrea sa vorbim putin si despre postul in sarcina si in perioada alaptarii. La ce riscuri pot expune sarcina viitoarele mamici. Cat despre femeile care alapteaza si tin post, cum pot afecta sanatatea bebelusului?
Patricia Rusu: Femeile insarcinate sau care alapteaza sunt femei absolut sanatoase, normale, nu cred ca trebuie sa le punem la colt in perioada postului. Daca echilibrezi aportul pentru fiecare categorie alimentara, te simti bine si nu ai alte probleme reperate de catre specialistul care te supravegheaza, postul poate sa fie chiar binevenit: poate ajuta o gravida la un tranzit mai bun, sau poate ajuta un bebelus sa scape de gaze si colici, chiar. Ceea ce vreau sa evidentiez este ca postul nu trebuie sa fie cel ierarhic, putem sa mancam chiar mai sanatos in post decat in cealalta perioada din an, si asta este valid pentru orice om, inclusiv pentru gravide sau persoane care au diferite afectiuni.
CSID: De la ce varsta ar putea copiii tine post? Le poate fi afectata sanatatea in vreun fel? Pana la urma, ei sunt putin mai mofturosi si chiar daca inlocuim alimentele cu unele sanatoase, poate ca nu sunt pe placul lor, iar astfel se pot lipsi de anumite vitamine si nutrienti.
Patricia Rusu: Asta este cel mai cel challenge pentru parinti, in general. De exemplu, copiii mei mananca „de post” zilnic. Singura masa pe care nu o „controlez” este cea de la pranz, cand sunt la scoala. In rest, gatesc si pregatesc doar de post, noi fiind in mare parte vegani. Si nu le-am impus niciodata, am gustat din fiecare si am invatat sa ne ascultam corpul: cum ne simtim dupa ce mancam o masa copioasa, de exemplu snitel cu cartofi piure (masa clasica data unui copil) si cum ne simtim dupa ce mancam un snitel cu o salata de ardei, castraveti si ruccola cu sos de lamaie si menta, de exemplu. Bun, nu au acceptat din start salata in locul cartofilor, dar am perseverat si incet, incet, ne-am invatat papilele si cu aceste gusturi noi, pana cand am inceput sa le preferam. Mai ales ca nu ne mai venea sa ne punem in pat la somn dupa ce mancam de amiaza. Si aici revin ideile la cum se creeaza energia in corpul nostru, caci asta e the ultimate goal, sa ai energie cat mai multa, pentru o cat mai mare perioada a vietii, nu? Energie = viata.
Nu spun ca aceasta trebuie sa fie o normalitate pentru toata lumea, fiecare este dator pentru propria persoana si propria familie, sa se informeze cat mai mult si cat mai bine, si sa ia propriile decizii.
Ca sa revenim la copilasii „mofturosi”, aici e nevoie, in mod evident, de rabdare. Eu sustin saptamanal cursuri de gatit pentru copii cu varste intre 6-14 ani, si sunt surprinsa de cat de saraca este varietatea de alimente pentru copii acasa. Iti vine sa crezi ca am intalnit copii care pana la 12 ani nu au cunoscut gustul bananei? Sau a unui ananas? Sau ultima data cand au mancat un mar a fost cand i s-a oferit de un copil din clasa alaturata? Asta ne face sa ne punem marea intrebare: DE CE? Si raspunsul este evident: parintii lor nu mananca fructe, deci nu mananca nici ei. Multi parinti cumpara fructe acasa, dar nu se ofera pe ei ca exemplu.
Copiii isi urmeaza eroii, si cine sunt eroii lor? Parintii, evident. Deci, va rog, faceti-va un bine atat voua, cat si copiilor vostri si mancati fructele alea. Optati pentru culorile si alimentele vii, caci va vor aduce numai beneficii: pe ele scrie VIATA, pe ale scrie SANATATE. Ok, combinati-le cu placerile clasice ale consumerismului, insa puneti-le intotdeauna pe piedestal. Mergeti pe principiul care nu da gres, anume 80% sanatos, 20% doar gustos. Nu veti regreta si, in plus, veti cladi o fundatie solida pentru sanatatea copiilor vostri. Si da, in acest sens, postul este extrem de favorabil, DACA se respecta toate cele amintite mai sus.
Sursa foto: thewoman.ro

