03.02.2025
Sfaturi de la medicul pediatru Olesea Guler! Cum să sprijinim refacerea organismului după administrarea antibioticelor - VIDEO

Cum putem ajuta la refacerea organismului unui copil după administrarea antibioticelor? La această întrebare a răspuns medicul pediatru Olesea Guler, într-un interviu marca „iSănătate”.

Olesea Guler subliniază că administrarea antibioticelor la copii trebuie să fie justificată pe baza stării clinice, a diagnosticului și a testelor de laborator care confirmă o infecție bacteriană. Doza trebuie calculată în funcție de greutatea corporală, iar o doză incorectă poate duce la ineficiență sau efecte adverse, cum ar fi rezistența la antibiotice sau probleme hepatice:

„Vreau să menționez că administrarea antibioticului trebuie să fie strict argumentată, conform strării copilului, diagnosticului pe care-l prezintă și numaidecât prin teste de laborator care confirmă etiologia infecției, adică cea bacteriană. Doza antibioticului, la fel, este foarte importantă. În pediatrie se calculează mereu doar la greutatea corporală și atunci când se recomandă o doză prea mică, putem să avem o ineficiență a tratamentului și o rezistență la antibioticul respectic pe parcurs. De altfel, o doză prea mare ar putea să cauzeze afecțiuni hepatice, cum ar fi o hepatită toxică, medicamentoasă. Atunci copilul necesită o supraveghere mai specială după tratamentul cu antibiotic”.

Guler atrage atenția și la faptul că administrarea antibioticelor afectează microbiota intestinală, astfel, recuperarea acesteia este esențială după tratament:

„Să nu uităm că, administrarea antibioticului, vrem noi sau nu vrem, afectează microbiota intestinală. Aici avem cel mai des de lucru după terapia antibacteriană. Mă refer la recuperarea microbiotei prin recomandări corecte în alimentația copilului și nu în ultimul rând, prin administrarea de probiotice de durată nu doar 7-10 zile după ce am finalizat cursul de antibiotic, dar pe o durată de 1-6 luni”.

Este important să restabilim și imunitatea intestinală.

„Trebuie să restabilim și imunitatea în intestin pentru că, 70% dintre celulele imune se produc în intestin”, a notat invitata emisiunii „iSănătate”.

De asemenea, întrebată dacă copiii au nevoie de medicamente hepatoprotectoare, medicul pediatru a răspuns:

„Individual, ne orientăm după starea copilului. Avem posibilitatea și să palpăm abdomenul în cadrul consultație și să presupunem dacă ficatul este la limita normei sau nu. Dacă copilul are stare de oboseală, nu vrea să mănânce, dăm niște analize de laborator. Dacă sunt schimbări în organism, atunci recomandăm hepatoprotectoare”.

SURSA FOTO: PRO TV CHIȘINĂU

Articole din aceeasi categorie