18.05.2020
Sanatatea mintala a vegetarienilor, pusa in pericol de lipsa produselor animale din regimul alimentar?

Dieta vegetariana si cea vegana sunt promovate intens in ultimii ani, deoarece s-a demonstrat ca fructele si legumele proaspete si lipsa alimentelor de origine animala din regimul alimentar sunt asociate cu un risc mai redus de boli de inima, diabet sau chiar cancer.

Cu toate acestea, un nou studiu a gasit o „bila neagra” in cazul acestor diete, si anume ca ar avea un impact negativ asupra sanatatii mintale.

Adeptii regimului vegetarian sustin ca alimentele de origine animala, in special carnea, favorizeaza instalarea bolilor, motiv pentru care le exclud din dieta.

Cercetatorii au descoperit insa ca persoanele care nu consuma carne ar putea prezenta un risc mai crescut de depresie, anxietate sau chiar tendinte suicidare, arata un raport publicat in Critical Reviews in Food Science and Nutrition

Potrivit acestuia, numarul crescut al cazurilor de tulburari de anxietate si depresie a crescut odata cu adoptarea regimului vegetarian de catre tot mai multe persoane, in ultimii 20 de ani.

Echipa de cercetatori a revizuit 18 studii anterioare ce priveau relatia dintre consumul de carne si sanatatea mintala, care au inclus aproape 150.000 de carnivori si 8.500 de vegetarieni din Europa, Asia, America de Nord si Oceania.

Astfel, ei au observat ca persoanele care nu consumau carne erau mai predispuse la depresie, anxietate si alte forme de tulburari mintale, in comparatie cu cele care consumau acest aliment.

„O posibila cauza a problemelor de sanatate mintala ar putea fi carentele nutritionale experimentate de vegetarieni, care nu pot fi suplinite de legume, fructe sau seminte”, spune Urska Dobersek, autoarea studiului si profesor la Universitatea Souther Indiana.

De asemenea, exista doua dileme la care savantii inca mai cauta raspunsuri.

Prima ar fi urmatoarea: de ce majoritatea veganilor si vegetarienilor renunta la acest regim alimentar dupa o anumita perioada?

„Poate vor sa demonstreze lumii ca pot depasi aceste carente nutritionale si se gandesc la beneficiile intens promovate? Sau poate este vorba despre nevoia de atentie si de noutate, care paleste pe masura ce efortul se dovedeste a fi prea greu?”, spune autoarea studiului.

A doua intrebare priveste relatia vegetarianism-sanatate mintala din punct de vedere cronologic. Cu alte cuvinte, optiunea de a renunta la carne survine inainte sau dupa instalarea unor tulburari de natura psihica?

Chiar daca nu s-a stabilit o legatura de tip cauza-efect, savantii recomanda sa fie realizate studii suplimentare pentru investigarea acestor ipoteze.

Articole din aceeasi categorie